AJANKOHTAISTA

Mainos
TEKSTI JA KUVA MARJA KASANEN | 23.4.2014 | KOLLEGA.FI
Tavoitteena hyvä elämä

Arkielämän kiireissä voi huomaamattaan kadottaa yhteyden itseensä ja alkaa elää muiden ohjaamaa elämää. Omannäköisen elämän uudelleen löytäminen on kuitenkin mahdollista, mutta se vaatii pysähtymistä ja itsensä kuuntelemista.

Elämä on täynnä valintoja. Voimme valita hyvän, laadukkaan elämän, mutta yhtälailla myös huonon elämän. Huono elämä kuluttaa enemmän energiaa, joten miksi emme pyrkisi parempaan elämään.

Pekka Hämäläinen on kirjoittanut lukuisia kirjoja, jotka käsittelevät muun muassa myönteistä ajattelua ja hyviä vuorovaikutustaitoja.
Pekka Hämäläinen on työyhteisöjen vuorovaikutuskouluttaja ja kirjailija, joka on kirjoittanut muun muassa myönteistä ajattelusta ja vuorovaikutustaidoista.

– Voimme itse vaikuttaa kohtaloomme omalla asenteellamme ja käyttäytymisellämme. Moni väittää, ettei luonnettaan voi muuttaa, mutta se on vain osittain totta, työyhteisöjen vuorovaikutuskouluttaja, perheterapeutti Pekka Hämäläinen sanoo.

Hämäläinen on perehtynyt hyvän elämän esteisiin kirjassaan Elämisen vimma ja syvä ilo, jossa hän myös antaa käytännön neuvoja elämänlaadun parantamiseen ja oman itsensä löytämiseen.

Valitse näkökulmasi

Kaikilla asioilla on positiivinen ja negatiivinen puolensa. Kukaan ei voi valita sitä, mitä elämä tuo tullessaan, oli kyseessä sitten onnistuminen, epämiellyttävä yllätys tai kriisi. Kaikkeen tapahtuneeseen voi kuitenkin valita oman suhtautumistapansa.

– Jollekin esimerkiksi vakavasta sairaudesta selviäminen ja sen aiheuttama arvojen muutos voi olla parasta, mitä hänen elämässään on tapahtunut, Hämäläinen toteaa.

Jos ihmisellä on positiivinen asenne, hän löytää vaikeissakin tilanteissa lohdullisen näkökulman, joka antaa voimia jatkaa eteenpäin.

– Potkujen saaminen voi alussa tuntua maailmanlopulta, mutta ajan ja näkökulman muuttuessa se voi kääntyä mahdollisuudeksi vaikkapa kouluttautua unelma-ammattiin.

Sen sijaan jos ihminen valitsee negatiivisen asenteen, hän voi jämähtää katkeruuteen ja kyynisyyteen. Pahimmillaan siitä voi tulla loppuelämän missio.

– Uhriutuminen on käytännössä oman elämän pilaamista. Uhri ei halua ottaa vastuuta, vaan pitää kaikkia muita syyllisinä ongelmiinsa.

Olennaista on se, että kumpikin vaihtoehdoista on oma valintamme. Positiivisessa vaihtoehdossa ihminen ottaa vastuun tapahtumista.

– Tämä vaatii tietoista tahtoa selvitä koettelemuksista eikä se ole helppoa.

Kohti kunnioittavaa dialogia

Jokainen ihminen on ainutlaatuinen yksilö. Tämän erityisyyden näkeminen ja sen kunnioittaminen on avain hyviin ihmissuhteisiin niin työssä kuin kotonakin. Koska oma ajattelumme perustuu usein vanhoihin uskomuksiin, ennakkoluuloihin ja aikansa eläneisiin asenteisiin, siitä voi tulla este avoimelle vuorovaikutukselle.

– Kun uskaltaa tutustua toiseen ja kuunnella tämän mielipiteitä, avautuu mahdollisuus kunnioittavaan dialogiin. Toisen erilaisuus ei ole uhka, kuten usein ajattelemme.

Sen sijaan yritys muuttaa toista ihmistä on tuhoon tuomittu ja pelkkää energian tuhlausta. Ainoa, jota voi muuttaa, on oma itse. Tällä tavalla myös koko ympäröivä maailma muuttuu.

– Kuvittele ikävä työkaverisi, puolisosi tai sukulaisesi mukavana ja miellyttävänä henkilönä. On tosiasia, että oman asenteen muutos vaikuttaa vastapuolen käytökseen myönteisesti.

Ihmissuhteiden toimivuudella on suuri merkitys työyhteisössä. Joidenkin tutkimusten mukaan jopa 75 prosenttia sairauspoissaoloista johtuu työpaikan vuorovaikutusongelmista.

– On kuitenkin hyvä muistaa, että kaikki lähtee itsestä. Toista ei voi arvostaa ennen kuin hyväksyy itsensä ja näkee oman arvonsa.

Mielikuvat käyttöön

Mielikuvat ovat mielen tärkeimpiä työkaluja ja niiden avulla voimme muuttaa omaa todellisuuttamme. Mielikuvia käyttämällä voimme luoda itsellemme vaikkapa hyvän työpäivän.

– Heti aamulla herätessään voi kuvitella, että tästä tulee mukava päivä, työpaikalla odottavat kivat työkaverit ja se hankala työkaverinkin on minulle ystävällinen.

www.pixmac/pressmaster/Pond5
www.pixmac/pressmaster/Pond5

Mielikuvilla voi kääntää negatiiviset ajatukset positiivisiksi. Jos ihminen jännittää esimerkiksi kokousta ja pelkää, että ihmiset mollaavat häntä, hän tilaa itselleen ikävän kokemuksen. Sen sijaan luomalla myönteisiä mielikuvia onnistuneesta kokouksesta pääsee hyvään lopputulokseen.

Tavoitteiden asettamisessa ja niihin pääsemisessä myönteisillä mielikuvilla on tärkeä merkitys.

– Kun mielikuva on vahva, esteet eivät horjuta tavoitteisiin pääsyä. Vastoinkäymisen ilmaantuessa ihminen vain pohtii, miten pulma ratkaistaan ja päästään eteenpäin.

Tavoitteiden asettamisessa kannattaa olla mahdollisimman konkreettinen. Jos työyhteisön jäsenet tavoittelevat esimerkiksi mukavampaa työpaikkaa, toive pitää määritellä tarkemmin.

– Työpaikalla tämä voisi tarkoittaa että, laaditaan yhteiset pelisäännöt, jotka edellyttävät olemaan työkavereille ystävällisiä, puhumaan toisille kunnioittavasti ja käyttämään tarvittaessa sanoja anteeksi ja kiitos.

Elämän nelikenttä tasapainoon

Hyvä elämä on jokaisen ulottuvilla. Siihen tarvitaan vain tavoitteita ja onnistumisen mielikuvia.

Tulevaisuuttaan voi pohtia elämän nelikentän eli terveyden, työn, läheisten ihmissuhteiden ja elämisen tarkoituksen näkökulmista. Pyrkimys on saada nämä osa-alueet tasapainoon.

– Kaikille näille neljälle sektorille voi asettaa tavoitteet. Niiden ei tarvitse olla kovin ihmeellisiä, mutta niiden pitää olla tarpeeksi konkreettisia.

Terveyspuolella voimme asettaa tavoitteeksi paremman kunnon, joka tarkoittaa esimerkiksi 50 punnerrusta päivässä. Työpuolella tavoitteena voi olla 6-tuntinen työpäivä, jonka avulla meille jää enemmän aikaa elämän muille tärkeille osa-alueille. Ihmissuhteiden osalta jokainen voi pohtia, onko suhde esimerkiksi puolisoon kunnossa, ja mitä sen parantamiseksi voisi tehdä. Konkreettinen tavoitteeksi voi asettaa vaikkapa yhteisen kävelylenkin tekemisen kerran viikossa. Elämisen tarkoitukseen puolestaan liittyy hiljentyminen ja pysähtyminen sekä omien akkujen lataaminen. Tämän sektorin tavoite voisi olla esimerkiksi vartin irtiotto ja hiljentyminen päivittäin.

– Hyvää tulevaisuutta ei voi rakentaa, ellei tiedä, mitä aidosti haluaa. Sen lisäksi elämää voi rikastuttaa esimerkiksi uuden harrastuksen tai taidon hankkimisella.

Hämäläinen noudattaa myös itse ohjeitaan ja kertoo rakentaneensa koko talven yhdessä keksijä-ystävänsä kanssa katamaraania. Se on vienyt ajatukset pois työstä ja arjesta, ja antanut aivoille mukavaa pohdittavaa.

– Meillä on vain tämä hetki, tässä ja nyt, ainutlaatuisena ja täydellisenä. Elämäntaidon ydin on keskittyä hetkeen täysillä ja nauttia siitä.

Mielikuvaharjoitus

Palaverista parempi

Jos jännität tulevaa kokousta, voit valmistautua siihen mielikuvien avulla. Ensin kannattaa valmistautua palaveriin ylipäätään huolellisesti ja miettiä etukäteen, mitä haluaa sanoa. Sen jälkeen on aika luoda tilanteesta hyvä mielikuva.

Kuvittele, kuinka kokouksen osanottajat ovat mukavia ja vastaanottavaisia. Kokouksen edetessä kuuntelet ensin, mitä muilla on sanottavaa ja kun sinun vuorosi on esiintyä, muut kuuntelevat sinua keskittyneenä ja kiinnostuneena. Tunnet mielessäsi kuinka palaverin ilmapiiri on miellyttävä ja avoin.

Kun lähdet mielikuvaharjoituksen jälkeen positiivisella mielellä kokoukseen, siitä tulee hyvä palaveri.

Lähde Pekka Hämäläinen

Lisää käytännön neuvoja oman itsensä löytämiseen ja täydempään elämään löytyy Pekka Hämäläisen kirjasta Elämisen vimma ja syvä ilo.

Jos pidit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)