HYVINVOINTI

Mainos
TEKSTI PIRKKO TAVAILA KUVA EMILIA RAUNIO | 23.4.2014 | KOLLEGA.FI
Oikeassa oleminen on taitolaji

Kauhea tilanne työpaikalla: Kuinka ilmaista esimiehelle, kollegalle tai asiakkaalle, että hänen tietonsa ovat puutteelliset tai että hän on suorastaan väärässä? Toiset ovat herkkänahkaisempia kuin toiset. Joku ei tunnu kestävän kritiikkiä lainkaan. Tilanteen voi antaa mennä ohi, jos kyse on mitättömästä asiasta, mutta entä jos vaikeneminen ei ole vaihtoehto? Miten oikaista henkilöä, joka mielestään tietää enemmän ja osaa paremmin?

Pirkko Tavaila on kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin keskittynyt health coach.
Pirkko Tavaila on kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin keskittynyt health coach.

Vaikka tilanne on tuttu jokaiselle, yhtä oikeaa lähestymistapaa ei liene keksitty. Joskus tuntuu, että konflikti on väistämätön, vaikka kuinka yrittäisi esittää asiansa toista kunnioittavasti. Toisaalta on hyvä muistaa, että omalla energialla ja eleillä on ratkaiseva merkitys haastavissa kohtaamisissa. Hyväntahtoisuus ja rauhallisuus auttavat ilmaisemaan asian niin, ettei kritiikkiä koeta uhkaavana. Joviaalia lähestymistapaa voi onneksi oppia.

Kukaan ei halua tunnustaa olevansa väärässä, jos joutuu verbaalisen hyökkäyksen kohteeksi. Idässä opetetaan, että on tärkeää antaa toisen säilyttää kasvonsa. Lännessä puhutaan hyvästä pelisilmästä. Usein auttaa, jos siirtyy pelaamaan vastustajan puolelle: ”Juuri noin minäkin ensin ajattelin, mutta tarkemmin asiaa tutkittuani ymmärsin, että sen täytyykin olla näin. Mitä sanot?” Tällöin hankalaa asiaa lähestytään rintarinnan eikä vastakkaisista suunnista. Kun pysytään asiassa eikä ryhdytä mittelemään kokemuksilla, tiedoilla tai taidoilla, rauha on mahdollista säilyttää. Egojen taistelua ei voita kukaan.

Käsi sydämelle, kuinka hyviä olemme itse ottamaan vastaan rakentavaa kritiikkiä? Harjoitus tekee mestarin tässäkin lajissa ja elämällä on onneksi taipumus toimia hyvänä valmentajana. Kritiikin sietokykyä ja väärässä olemisen taitoa kannattaa jumpata myös itsekseen. Tässä muutamia konsteja:

 • Testaa aika ajoin kuinka hyvin osaat nauraa itsellesi ja omille mokillesi.
 • Tunnista henkiset arat kohtasi, ettet ylireagoi, kun niitä sohitaan.
 • Anna itsellesi lupa olla välillä väärässä. Samalla viestität muille, että hyväksyt inhimillisyyden.
 • Taputa itseäsi olalle jokaisesta hyvin tehdystä työstä. Se kasvattaa tervettä itsetuntoa.
 • Anna muille vilpitöntä tunnustusta. Tiedosta, jos kateus nostaa päätään. Hyväksy se ja kehu toista siitä huolimatta niin sydämellisesti kuin kykenet.
 • Jätä lillukanvarret sikseen, vaikka kuinka kismittäisi.
 • Harkitse tarkkaan mitä vastaan puolustaudut. Negatiivisuus kasvaa pelosta. Ilkeän letkautuksen ja huonon käytöksen takana on pelkäävä ihminen. On energian tuhlausta puolustautua toisten pelkoja vastaan.
 • Huomaa, että ihmisten välinen kommunikaatio toimii kuin kaiku. Saat sitä mitä tilaat ajatuksin, sanoin ja teoin.
 • Aloita uusi työpäivä toivomalla hyvää jokaiselle työyhteisösi jäsenelle.
 • Tee kaikkesi, jotta opit rakastamaan itseäsi ehdoitta.

Hedelmällinen kommunikaatio alkaa siitä, että hyväksyy itsensä ehdoitta. Liiallinen itsekriittisyys nakertaa itsetuntoa. Huono itsetunto taas johtaa vääjäämättä konflikteihin. Kun hyväksyy itsensä ehdoitta, on helpompaa hyväksyä muutkin. Inhimillisyys ei aina näyttäydy kauniisti. Meidän sopii vain toivoa, että jokainen jonka kanssa toimimme, pyrkii kasvamaan kohti viisainta ja hyväntahtoisinta itseään. Henkinen kasvu on kuitenkin jokaisen oma valinta. Kun hyväksyy inhimillisyyden, on helppo olla oikeassa, väärässä ja kaikkea siltä väliltä. Kun itse ajattelee, puhuu ja toimii hyvästä sydämestään, säteilee automaattisesti ympärilleen energiaa, joka ei loukkaa silloinkaan, kun ollaan eri mieltä.

EatBeNow.com-sivustolta löydät reseptejä sekä lisävinkkejä. Voit myös tilata kerran kuukaudessa ilmestyvän suomenkielisen uutiskirjeen osoitteesta pirkko@eatbenow.com.

Jos pidit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

 • haluat erottua joukosta,
 • saavuttaa uutta yleisöä ja
 • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)