VIERAILIJA

Mainos
TEKSTI MAARIT LAURENTO KUVA ILKKA ÄRRÄLÄ | 9.4.2014 | KOLLEGA.FI
Neljä polkua aikuisuuteen

Joillekin elämänvalinnat ovat jo parikymppisenä päivänselviä, mutta näin ei ole suinkaan kaikkien kohdalla. Aikuiseksi tulo on ajan näkökulmasta prosessi, jonka ensiaskelia otetaan parikymppisenä, mutta itse aikuisuus alkaa vasta 29-vuotiaana. Minkälaisen aikuisuuden sinä valitsit?

Maarit Laurento on astrologi, yrittäjä ja kouluttaja.
Maarit Laurento on astrologi, yrittäjä ja kouluttaja.

Tee aikamatka parikymppiseksi. Mitä halusit elämältäsi? Opinnot? Ura? Perhe? Unelmat? Ajan näkökulmasta sinulla oli 21 – 29-vuotiaana mahdollista valita neljästä erilaisesta polusta. Näitä ovat suvun perintö, vanhempien tahto, omien polkujen kulkeminen ja vierivä kivi ei sammaloidu -polku.

Suvun perintö

Suvun perintö -vaihtoehdon parikymppisenä valinneen arvovalinnat liittyvät yhteiskunnallisesti hyväksyttyihin teemoihin ja niin sanottuun oikeaan elämään. Arvovalinnat ovat perinteisiä ja yhteiskunnallisia: perheen perustaminen, sukuyrityksessä aloittaminen tai vaikkapa lääkäriksi tai opettajaksi opiskeleminen.

Tällaiset valinnat tarjoavat etenemismahdollisuuksia nuoresta pitäen ja aikamatka kohti kolmeakymppiä voikin olla tasaista etenemistä portaalta toiselle ilman sen kummempaa kriisiä. Kolmekymppisenä henkilö on jo kannuksensa ansainnut ja on aika edetä eteenpäin sekä astua isompiin saappaisiin.

Vanhempien tahto

Tämän suunnan valinnut on yllä olevan tavoin astunut parikymppisenä yhteiskunnalliseen rooliin. Ratkaisevana erona on kuitenkin se, ettei henkilö ole tehnyt valintaa itse, vaan että se tehtiin hänen puolestaan tai hän koki valinnan velvollisuudekseen. Aikamatka kolmekymppiseksi voi olla myös saavutusten siivittämä. Samaan aikaan henkilö kuitenkin haaveilee mielensä sopukoissa unelma-ammatista, josta hän ei voi edes ääneen puhua, mutta joka kalvaa taustalla kaiken aikaa.

Tyytymättömyys lisääntyy mitä lähemmäs kolmeakymppiä tullaan. Turhautumiskierre on valmis, ja tuloksena on ikäkausikriisi. Elämä vaatii radikaalin päivityksen ja omien unelmien tunnustamisen. Kolmenkympin kriisi on saneeraus- ja priorisointivaihe, jossa on uusi mahdollisuus tehdä valintoja.

Kulkee omia polkujaan

Tämän valinnan parikymppisenä tehnyt on kulkenut sananmukaisesti omia polkujaan, sen enempää vanhempien toiveista kuin yhteiskunnallisista normituksistakaan välittämättä. Oma tie on voinut olla selvä jo teinivuosista lähtien, ja parikymppisenä on irtioton aika. Henkilö on tehnyt valinnan, josta ei ole mitään takeita ja joka hämmästyttää ympäristöä.

Kolmekymppisenä henkilö yllättyy huomatessaan, että valinnoissa on kuin onkin ollut punainen lanka. Kuin vaivihkaa kertynyt kielitaito ja erilaisissa tilanteissa hankitut verkostot ovatkin uskomaton pääoma tulevaisuutta ajatellen. On aika oivaltaa, että resursseista voi alkaa toteuttaa ja tehdä Jotakin. Henkilö voi esimerkiksi perustaa yrityksen tai päästä töihin sellaiseen organisaatioon, jossa hänen moninaiset resurssinsa pääsevät täyteen kukoistukseen. Tästä alkaa Uusi Elämä, jossa aiemmilla, yllättävilläkin harharetkillä, on olennainen merkitys.

Vierivä kivi ei sammaloidu

Tämän valinnan parikymppisenä tehnyt on halunnut elää originellia ja tavanomaisuudesta poikkeavaa elämää, jossa on hohtoa ja trendikkyyttä, itsenäisyyttä ja omintakeisuutta. Siinä missä omien polkujen kulkija on tehnyt valinnan omaehtoisesti, vierivä kivi ei sammaloidu -vaihtoehdossa kyse on ulkoapäin tulleista paineista. Henkilö on voinut tehdä valinnan esimerkiksi kapinointisyistä tai siksi, että ympäristö arvostaa erikoista valintaa.

Tehty valinta ei kuitenkaan sovi hänelle, ja aikamatka kohti kolmekymppisyyttä on haasteellinen. Hän eksyy vääriin viiteryhmiin, ja löytää itsensä toistuvasti tilanteista, jotka ovat hänelle sopimattomia tai jopa turmiollisia. Vähitellen aikamatkalla kohti kolmeakymppiä henkilö havahtuu, ettei kapinointi johdakaan toivottuun tulokseen vaan pikemmin oman itsen aliarviointiin. On aika muuttaa tämä kaikki. Kyse on kriisivaiheesta.

Aikuisuus alkaa 29-vuotiaana

Kolmenkympin taitteen tärkein tehtävä on kypsyttää ihminen uusiin mahdollisuuksiin. Tästä alkaa uusi elämänvaihe uusine vastuineen ja tilaisuuksineen. Noste löytyy kuitenkin vasta pohdintojen, valintojen ja joskus jopa kipeiden päätösten ja ratkaisujen kautta. On rehellisesti myönnettävä itselle, miten on käyttänyt aiemmat vuotensa ja mitä niistä todella haluaa ottaa mukaansa uuteen vaiheeseen. Näitä valintoja punnitaan uudelleen neljänkympin taitteessa 38–44-vuotiaana.

Lue myös muut Laurennon ikäkausia koskevat jutut Elämän taitekohtana nelikymppisyys ja Viidenkympin leikki-ikä.

Lisätietoa Maarit Laurennosta ja Time Coachingista löydät osoitteesta www.timecoaching.info.

Jos pidit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Tätä artikkelia on kommentoitu yhden kerran.

  1. Timo kommentoi 11.4.2014 klo 20.42
    Hyviä arvailuja. Itsellä meni vain 25 vuotta työelämässä ennen kuin löytyi se, mitä haluan isona tehdä. Toisten potkujen jälkeen alkoi tuntua, että vastaus on eläkeläinen, mutta se olikin business coach. t kolmesti pois potkittu

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)