COACHING

Mainos
TEKSTI SANDY TALARMO KUVA VILLE TALARMO | 23.4.2014 | KOLLEGA.FI
Lempeän muutoksen loma

Moni laskee jo päiviä kesälomaan. Tulevia reissuja lähelle ja kauas, irtiottoa arjen rutiineista, aikatauluttomuutta, vastuun hellittämistä, hitaita aamuja, päiväunia, vapautta tulla ja mennä, toimintaa, yhdessäoloa läheisten kanssa, aikaa tehdä arkisiakin asioita kaikessa rauhassa. Muun muassa tällaisia asioita ystäväni toivat esille, kun kysyin heiltä, mitä loma parhaimmillaan on.

Valmentajana toimiva Sandy Talarmo on koulutukseltaan sosionomi, life coach ja ammattijärjestäjä.
Valmentajana toimiva Sandy Talarmo on koulutukseltaan sosionomi, life coach ja ammattijärjestäjä.

Kiireettömän elämän harjoittelua, kuului eräs vastaus. Ooh, minä ajattelin. Loman voi todella ajatella lempeän muutoksen aikana. Loma antaa mahdollisuuden irtautua arjesta ja sen rutiineista. Se vapauttaa aikaa itsensä kuuntelemiselle, vahvemman yhteyden luomiselle omaan itseen.

Tule kuulluksi

Muutosta ei mielestäni kannata yrittää tehdä väkisin, vaan sille annetaan tilaa tulla. Lempeä muutos alkaa, kun kuuntelet itseäsi ja katselet ympärillesi. Mikä on elämässäsi hyvin? Mitä kaipaat? Haluaisitko jättää jotain pois? Tuleeko jotain tilalle? Näin muutos lähtee sinusta itsestäsi.

Olet saattanut kuulla Julian Cameronin aamusivuista. Aamusivut kirjoitetaan joka aamu heti heräämisen jälkeen. Kolme A4-kokoista arkkia käsin kirjoitettua tajunnanvirtaa ihan mistä tahansa, mitä kulloinkin liikkuu, havaintoja itsestäsi ja ympäristöstäsi. Tällainen vapaa kirjoittaminen on erinomainen tapa tulla kuulluksi, itsellesi.

Tule tietoiseksi

Lempeässä muutoksessa keskitytään yhteen muutokseen kerrallaan. Muutos toteutetaan pienillä tietoisilla valinnoilla läsnä olevassa hetkessä. Se onnistuu, kun sinulla on aikaa tulla tietoiseksi nykyisistä valinnoistasi ja huomata, millaisia valintoja teet pelkästä vanhasta tottumuksesta. On aikaa pysähtyä miettimään, millaiset valinnat olisivat tarkoituksenmukaisia omaa päämäärääsi ajatellen.

Harjoittelun voi aloittaa vaivihkaa jo ennen lomaa. Pikkuhiljaa voit alkaa kiinnittää tietoisemmin huomiota arkisiin tapoihin ja valintoihin, neutraalisti ja toteavasti. Vielä ei tarvitse olla edes aikomusta muuttaa mitään, matka on jo alkanut joka tapauksessa.

Kiireettömyyden harjoittelu on ihanasti sanottu. Harjoitteletpa mitä tahansa, niin harjoitteluhan sisältää ajatuksen siitä, ettei aina tarvitse osata tai onnistua. Harjoitellessa sujuu välillä paremmin, välillä tulee takapakkia, jonka jälkeen tulee taas isompi harppaus eteenpäin. Anna itsellesi lupa harjoitella.

Arki loman jatkumona

Kuinka muutos jatkuu arjessa? Kun yhteys itseen on luotu uudelleen ja oman olemisen tapa on löytynyt, riittää yhteyden ylläpitämiseen ja suunnan tarkistamiseen lyhytkin hetki päivässä. Kassajonotkaan eivät enää ärsytä, kun ne voi käyttää vuoropuheluun itsensä kanssa – moi, miten menee?

Olet oppinut kuuntelemaan itseäsi ja huomaat, että sinun on nyt huomattavasti helpompi tehdä valintoja, jotka tukevat kaipaamaasi muutosta. Joskus asiat tahtovat kuitenkin jäädä arjen jalkoihin ja unohtua. Voit keksiä keinoja, joilla pidät muutoksen kannalta tärkeitä asioita mielessäsi. Yksi tällainen keino voi olla asiasta muistuttava kuva työpöydälläsi tai kalenterin välissä.

Kysy itseltäsi

Hiljenny hetkeksi kuulostelemaan ja tunnustelemaan seuraavia kysymyksiä yksi kerrallaan. Anna vastausten tulla tajunnanvirtana kirjoittaen joko paperiarkille tai muistikirjaasi.

– Mitä haluaisit harjoitella ajattelemaan, tekemään tai näkemään toisin?
– Miltä haluat sinusta tuntuvan lomasi jälkeen?
– Kuinka haluat jatkaa arjessasi lomalta palattuasi?

Lisätietoja kirjoittajasta ja hänen kursseistaan löydät osoitteesta www.sandytalarmo.fi. Katso myös Talarmosta aiemmin julkaistu juttu Valmentaminen unelma-ammattina.

Jos pidit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)