VIERAILIJA

Mainos
TEKSTI MAARIT LAURENTO KUVA ILKKA ÄRRÄLÄ | 12.3.2014 | KOLLEGA.FI
Viidenkympin leikki-ikä

Ei liene sattumaa, että arkikielessä puhutaan viidenkympin villityksestä, sillä tässä elämän taitevaiheessa kyse on nimenomaan leikkimisestä ja hulluttelusta – ja kun yleisesti ottaen ollaan jo tukevasti aikuisia, ulospäin tilanne voi näyttää villiltäkin. Mukana on ehkä hivenen myös jännitystä eläköitymisestä, ja siksi elämästä on kiireellä otettava kaikki irti ennen kuin reserviin jääminen on edessä.

Maarit Laurento on astrologi, yrittäjä ja kouluttaja.
Maarit Laurento on astrologi, yrittäjä ja kouluttaja.

Kun neljänkympin valinnat ja uudistukset on tehty (katso juttu nelikymppisyydestä) ja uusi pelikenttä raivattu, on aika siirtyä uuden itseluottamuksen aikaan – leikkirevanssin kautta.  Siinä missä yksi leikkii makuuhuoneleikkejä rakkaansa kanssa, toinen tulee isovanhemmaksi ja pääsee lastenlastensa kanssa juoksemaan kilpaa leikkipuistossa, kolmas ryhtyy ”pankiksi” (Professional Aunt, No Kids) ja neljäs saa lainalapsia esimerkiksi työnsä kautta. Mikä on sinun leikkikenttäsi?

Villityksen aika

Klassinen viidenkympin villitys lienee se, että mies vaihtaa nuorempaan ja alkaa seurustella lastensa ikäisen kumppanin kanssa. Tätä on tulkittu ikääntymispeloksi. Nuoren vaimon kanssa saa elää vielä vähän aikaa omaa nuoruuttaan uusiksi. Vielä on aikaa testata omaa markkina-arvoaan ja itsetuntoakin hivelee, kun flaksi käy. Vanhuutta voi vielä hetken pakoilla, hormonitasapaino ei ihan vielä horju lopullisesti. Eikä tämä koske enää pelkästään miehiä. Vaikka puuma-käsitteellä viitataan yleensä noin 30–40-vuotiaisiin  nuorempia miehiä deittailevaan naiseen, myös viisikymppisiä Madonnaa ja Demi Moorea on tituleerattu puumiksi.

Lapseksi jälleen

Täysin luontevan tien lasten leikkeihin tarjoaa isovanhemmuus, joka on usein ajankohtaista juuri tässä elämänvaiheessa. Lastenlasten kanssa pääsee taas tutustumaan myös omaan sisäiseen lapseensa, kun päivät kuluvat Linnanmäellä, pihaleikeissä ja Afrikan tähti -pelin pauloissa.

Jos itsellä ei ole lapsia, voi ryhtyä vaikkapa ”pankiksi”, tädiksi, joka voi tarjota kaiken sen, mitä vanhemmat eivät: ”Täti saa keskittyä hauskanpitoon tenavien kanssa – ja heittää nämä takaisin vanhempien vaivoiksi, kun on aika laittaa korvatipat ja syödä tillilihaa”, kirjoittaa kolumnisti Annamari Sipilä uudesta täti-ilmiöstä tammikuun Helsingin Sanomissa. Hän viittaa mainosalan ammattilaisen Melanie Notkinin vuonna 2008 lanseeraamaan käsitteeseen pank eli sisarustensa lapsia hemmotteleva lapseton täti, ja vastaavasti sedät ovat tietysti punkeja (Professional Uncle, No Kids). Kummina ja pankina voi yhtäältä tarjota lapsille kaikkea hauskaa ja toisaalta saada vuorovaikutuksessa jälleen eloon myös oman sisäisen lapsensa.

Lapseksi voi heittäytyä myös hakeutumalla töihin paikkaan, jossa leikki on iso osa arkea: koulu, päiväkoti, leikkipuisto, perhekoti yms. Silloin saa juosta hippaa ja leikkiä piilosta sydämensä kyllyydestä – hauskaa hyötyliikuntaa, josta vielä maksetaan palkkaakin.

Viidenkympin korvilla kannattaa lisäksi kuulostella omia lapsuuden tai nuoruuden unelmiaan. Joku on esimerkiksi halunnut jo silloin oppia soittamaan pianoa, laulaa kuorossa tai vaikkapa tanssia flamencoa, mutta arki ja aikuisuus ovat vieneet mennessään eikä siihen ole tarjoutunut tilaisuutta aiemmin. Juuri nyt, viisikymppisenä on kuitenkin tärkeää raivata tilaa juuri näille omille lapsuuden unelmille ja tehdä niistä vihdoin ja viimein totta.

Kohti uutta aikuistumista

Viidenkympin taite on alustava siirtymävaihe uuteen aikuisuuteen, joka koittaa noin 60-vuotiaana. Sinne on vielä matkaa – vielä ei olla eläkkeellä eikä aamukampaa kannata hankkia. Nyt kannattaa tehdä aikamatka edellisestä aikuisuustaitteesta eli kolmenkympin taitteesta nykyhetkeen, ja analysoida omaa elämäänsä tyytyväisyys/tyytymättömyys-akselilla kuluneen parinkymmenen vuoden ajalta. Itselleen voi esittää muun muassa seuraavia kysymyksiä:

  • Mitä olet saavuttanut?
  • Missä olet pätevöitynyt?
  • Mitkä unelmat olet toteuttanut?
  • Miten olet taiteillut kodin ja työn välimaastossa?
  • Minkälainen vuorovaikutussuhde sinulla on ympäristöösi?

Viidenkympin taitetta voi kutsua elämän tarkoituksen oivaltamiskaudeksi. Kun on vetänyt yhteen kuluneen parinkymmenen vuoden kokemukset, saavutukset ja edesottamukset, voi parhaimmillaan summata ajanjakson viisastumiseksi.
Tästä on hyvä jatkaa eteenpäin.

Lisätietoa Maarit Laurennosta ja Time Coachingista aiemmin julkaistussa jutussa Astrologia vie ajan ytimeen ja www.timecoaching.info.

Jos pidit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)