Sabotointi on varsin dramaattinen kompastuskivi. Kyseinen viruksen taustalla on hallinnan menettämisen pelko. Henkilö jonka kiusana on sabotoinnin eli itsetuhon kompastuskivi, pyrkii saamaan tilanteet hallintaansa, mutta ei yleensä onnistu siinä.

Sabotoijalle on epäselvää, mikä on sallittua
ja mikä ei. Tämä johtaa usein omilla peli-säännöillä pelaamiseen niin kauan kuin muut katsovat asiaa läpi sormien. Sabotoija voi ottaa isojakin riskejä, koska ei välitä miten hänen käy.
Itsetuhon viruksen omaava lyö laimin itsestään huolehtimisen, ja hänellä on usein erilaisia riippuvuuksia kuten päihteet, mässäily tai pelihimo. Sabotoijalle luonteenomaista on toimia holtittomasti ja jättää asiat hoitamatta.
Tyypillisiä sabotoinnin tuntomerkkejä ovat:
- itsekkyys, ei pysty tiimityöhön
- tapaturma-alttius, sabotoijalle sattuu
ja tapahtuu - uhkaava olemus, kiroilee paljon
- herkkä panikoimaan, kun asiat
eivät hoidu.
Kommunikointi vaatii tiukkuutta
Muista, että kyseessä on virus eikä henkilölle kuuluva ominaispiirre. Kommunikointi itsetuhon kompastuskiven hallitseman ihmisen kanssa on todella haasteellista.
- Myönnä, ettet hallitse elämääsi.
- Päätä pyytää apua.
- Selvitä elämäsi sotkut, yksi asia kerrallaan.
Henkilö saattaa olla omissa ajatuksissaan ja käyttäytyä hällä väliä -tyyliin. Sabotoija on pohjimmiltaan epätoivoinen ja kontrolloimaton, ja hän suorastaan kaipaa rajoja ja rajoituksia. Anna selkeät ohjeet ja seuraa niiden noudattamista. Älä ummista silmiäsi, vaan vaadi sabotoijaa hoitamaan tehtävänsä loppuun.
Monessa yrityksessä tunnistetaan sabotoinnin oireet. Silti on yleistä, ettei asiaan puututa, vaan tyydytään päivittelemään asiaa selän takana. On hyvä muistaa, että tämän viruksen huomiotta jättäminen ei palvele ketään, vaan asiaan on syytä tarttua tiukasti ja vetää selkeät rajat. Itsetuhon taltuttaminen edellyttää usein ulkopuolista ammattiapua.
Erään asiakasyrityksen tiiminvetäjä kärsi itsetuhon viruksesta. Pelisäännöt ja aikataulut eivät näyttäneet koskevan häntä. Tiiminvetäjän oli hyvin vaikea tehdä yhteistyötä ja hän käyttäytyi välillä uhkaavasti. Hänen tapoihinsa kuului myös ”sairastua yllättäen”, kun rokulipäivä vaati veronsa.
Koko tiimi oireili, sillä tiiminvetäjän toimintatapa johti työmoraalin heikentymiseen ja jätti tiimin tuuliajolle. Tasapainon Avaimet -valmennuksen aikana tiiminvetäjän esimies havahtui ongelmaan ja tarttui siihen tiukalla otteella, jolloin tilanne rauhoittui joksikin aikaa. Koska tilanne oli jatkunut jo vuosia, vasta tiiminvetäjän siirto toisiin tehtäviin auttoi häntä lopulta pääsemään uuteen alkuun – niin työssä kuin siviilielämässä.
Pikatesti
Onko sabotointi sinulle tuttua:
Tunnetko itsesi monesti epätoivoiseksi?
Koetko, että asioiden hallinta karkaa käsistäsi?
Välitätkö siitä, miten puhut muille vai onko se sinulle samantekevää?
Tuntuuko joskus siltä, että muilla menisi paremmin ilman sinua?
Otatko joskus turhia riskejä halutessasi jännitystä?
Jos 3–5 väittämistä tuntuu kolahtavan, kuulut niihin, joiden arkea sabotointi ohjaa.

Lisätietoa Tasapainon Avaimista: www.tasapainonavaimet.fi tai carita.nyberg@tasapainonavaimet.fi. Voit ladata Nybergin ilmaisen vuorovaikutustaitoja käsittelevän e-kirjan Kommunikaatiotaidot osoitteesta http://bookboon.com/fi/kommunikaatiotaidot-ebook.
Jos pidit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.
Oliko artikkeli kiinnostava?
Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.
Käytä tätä mainospaikkaa, kun
- haluat erottua joukosta,
- saavuttaa uutta yleisöä ja
- saada asiasi helposti perille.
Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.
Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/
Tätä artikkelia on kommentoitu 2 kertaa.
- Hei Elina, kiitos että tutustuit artikkeliin. Sabotointi on sen verran haasteellinen pelkomalli, että neuvoisin hakemaan ammattiapua kuten ehdotatkin. Tuntematta tilannettasi tarkemmin, voisit aloittaa oman alueesi terveyskeskuksen psykologin tai vastaavan luota. Erilaiset terapiamudot voivat myös olla avuksi. Ehkäpä joku läjhelläsi asuva ystäväsi tuntee sopivan henkilön jos juttelet asiasta. Toivotan sinulle kaikkea hyvää.
- Tunnistan itseni tästä ja olen jo pitkään miettinyt, miten pääsisin itseni sabotoinnista eroon. Minua on alkanut vaivata se, että tämä on elämässä menestymiseni tiellä enkä ole saavuttanut elämässäni mitään. Tämä on esimerkiksi työn saantia vaikeuttava tekijä. Mistä tällaiseen voisi lähteä hakemaan ammattiapua?