ELÄMÄ JÄRJESTYKSEEN

Mainos
TEKSTI EEVA HEINONEN KUVA JOHANNA AMNELIN | 12.2.2014 | KOLLEGA.FI
Tätijohtaminen ja moukarinheitto

Elämässä pitää olla järjestystä. Myös työelämässä.

Kun ex-kollegani irtisanottiin muutama vuosi sitten, hänelle sanottiin, että tätijohtamisen aika on ohi. Jäin miettimään, mitä se tätijohtaminen tarkoittaa, sillä kollega oli hoitanut asiansa hyvin, asiakkaat ja henkilöstö olivat tyytyväisiä ja tulos oli hyvä. Se ei kuitenkaan ollut silloin muodissa oleva trendi, joten hänet siirrettiin vanhanaikaisena (ja täti-ikäisenä) talon ulkopuolelle.

Eeva Heinonen on ammattijärjestäjä ja toimii Suomen ammattijärjestäjien puheenjohtajana.
Eeva Heinonen on ammattijärjestäjä ja toimii Suomen ammattijärjestäjien puheenjohtajana.

Väitän, että tätijohtamista tarvitaan tänä päivänä enemmän kuin koskaan. En ymmärrä urheilusta mitään, mutta viestissä käsittääkseni kapula kulkee tyypiltä toiselle vilkkaaseen tahtiin ja kilpaillaan siitä, mikä joukkue on maalissa ensimmäisenä kapulan kanssa. Tätijohtaja on tyyppi, joka ei tyydy vain nakkaamaan kapulaa seuraavalle, vaan varmistaa, että se myös lähtee ajallaan matkaan ja etenee säädyllisessä tahdissa aina maaliin saakka. Jos tulee katastrofi, hän on siitä tietoinen, sillä hän seuraa asian etenemistä reaaliajassa, sitä tiiviimmin, mitä tärkeämpi asia.

Tätijohtamisen vastakohtana on sähköpostijohtaminen, jota tänä päivänä yleisesti harrastetaan. Siinäkin voidaan verrata suoritusta urheiluun, lajina on moukarinheitto. Sehän on se laji, jossa tyyppi kiertää ensin pari kertaa kehää oman napansa ympäri ja sitten raivokkaasti karjahtaen sinkoaa moukarinsa kohti kilpakenttää. Joku toinen sitten kentän laidalta kipittää laskemaan tulokset, jotka pian ilmestyvätkin infotaululle. Moukarinheittäjää ei suuremmin kiinnosta, miten homma muuten etenee, hän on asiansa hoitanut ja se oli siinä.

Työelämän sotkuissa on tekemistä itse kullakin, mutta helpompaa se on silloin, kun esimieheksi on siunautunut tyyppi, joka mieluummin katselee ja ohjaa kokonaisuutta kuin ihailee omaa osuuttaan siinä. Henkilö, joka osaa organisoida omat ja tiiminsä duunit siten, että asiat etenevät tehokkaasti ja rauhallisesti aikataulussaan ilman sen suurempia sähellyksiä. Se edellyttää jonkun verran enemmän kokemusta, tietoja ja taitoja kuin pelkkä sähköpostittelu, mutta takaa paremman tuloksen monessa tapauksessa.

Vanhanaikaista tai ei, mutta kummasti paremmin ne asiat etenevät, kun yhdessä mietitään, mitä pitää tehdä, missä järjestyksessä ja millä aikataululla. Ainakin silloin, kun porukalla pitäisi saada jotain aikaiseksi eikä keskittyä pelkkiin yksilösuorituksiin. Esimies ei ole yksilösuorittaja vaan joukkueen johtaja. Olkoon sitten vaikka täti.

Eeva Heinonen on professional organizer eli ammattijärjestäjä, ja hän toimii Suomen ammattijärjestäjien puheenjohtajana. Heinonen kouluttaa kansalaisopistoissa aiheesta, mutta työskentelee asiantuntijatehtävissä palvelualalla. Lisätietoja ammattijärjestäjistä www.ammattijarjestajat.fi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)