COACHING

Mainos
TEKSTI SANDY TALARMO KUVAT VILLE JA SANDY TALARMO | 26.2.2014 | KOLLEGA.FI
Merkityksellistä ajankäyttöä

Usein työpäivän päätteeksi todella tietää tehneensä töitä. Miten sitten on mahdollista, että samaan aikaan on kuitenkin sellainen olo, ettei ole saanut juuri mitään aikaiseksi?

Valmentajana toimiva Sandy Talarmo on koulutukseltaan sosionomi, life coach ja ammattijärjestäjä.
Valmentajana toimiva Sandy Talarmo on koulutukseltaan sosionomi, life coach ja ammattijärjestäjä.

Tämä voi johtua siitä, että aika on epä-huomiossa vierähtänyt vähemmän tärkeisiin asioihin. Illalla saattaa olla vaikea edes muistaa, mitä kaikkea on päivän aikana touhunnut. Merkitykselliset asiat ovat jääneet jonkin muun jalkoihin.

Aina ei ole mahdollista valita työtahtiaan, työtehtäviään tai tehtäviensä järjestystä. Sen vuoksi on sitäkin tärkeämpää tehdä niin silloin, kun se on mahdollista. Se, että koemme olevamme tilanteen tasalla ja vaikutamme asioihin, on oleellinen osa hyvinvointiamme.

Kuinka varmistat, että keskityt päivän aikana oikeisiin asioihin?

Selvitä asioiden tärkeysjärjestys

Jos kaikki asiat ovat samalla viivalla, onko mikään todella tärkeää? Asioilla on aina jonkinlainen tärkeysjärjestys. Joillain asioilla on aikaraja, jotkut asiat ovat merkityksellisempiä kuin toiset ja jotkut asiat täytyy tehdä ennen kuin voi siirtyä seuraaviin vaiheisiin.

Pienikin aamuinen suunnitteluhetki voi selkeyttää päivää merkittävästi etenkin silloin, kun tekemistä on paljon. Yksi tapa on kirjoittaa jokainen tiedossa oleva tehtävä omalle pienelle lapulleen. Nyt voit järjestää tehtävät tärkeysjärjestykseen ja tiedät, mistä aloitat. Jos tilanne muuttuu päivän aikana, voit järjestää laput uudelleen. Kokonaiskuva päivästä on edessäsi koko ajan.

Kun haluat saada asioita aikaiseksi, keskity tärkeään ja päästä irti vähemmän tärkeästä. Jokaista impulssiaan ei tarvitse seurata, vaan voit päättää, että käytät tietyn ajan jonkin tietyn tehtävän tekemiseen, etkä vastaa silloin postilaatikkoon kilahtavaan viestiin, lähde hakemaan kahvia tai toimittamaan muita asioita.

Selvitä käytettävissä oleva aika

Kun asioiden tärkeysjärjestys on selvä, jaetaan käytettävissä oleva aika työtehtävien kesken. Kuinka paljon kuhunkin tehtävään on järkevää laittaa aikaa ja voimavaroja? Kaikkia tehtäviä ei tarvitse tehdä yhtä hyvin, eli todella hyvin. Tärkeät tehtävät saavat tämän kunnian ja muut voi hoitaa riittävän hyvin. Joidenkin tehtävien osalta riittää, että ne on tehty. Tunnistatko omista työtehtävistäsi näitä sävyeroja?

Merkitse jokaiseen tarralappuun arviosi ajasta, joka tehtävän hoitamiseen kuluu. Tulet parissa päivässä tietoisemmaksi siitä, kuinka realistisesti arvioit tehtäviin kuluvaa aikaa. Monet meistä ovat aikaoptimisteja. Uskomme, että moniin tehtäviin kuluu vähemmän aikaa kuin niihin todellisuudessa menee. Tämä kasaa kiirettä ja stressiä erityisesti loppupäivään.

Tunnista vireystasosi

Oletko aamuihminen vai iltaihminen? Mihin aikaan päivästä olet parhaimmillasi? Tunnistatko, kuinka vireystasosi vaihtelee myös päivän kuluessa? Tätä kannattaa hyödyntää päivän kulkua suunnitellessa aina, kun se on mahdollista.

Ihannetilanteessa teet eniten keskittymistä vaativat tehtävät silloin, kun olet parhaimmillasi. Ajatus virtaa, ja saat enemmän aikaan vähemmällä vaivalla. Kun tunnet vireystasosi laskevan, siirryt rutiinihommiin tai hetkeksi kokonaan pois työsi ääreltä.

Tunnustele omaa vireystasoasi päivän mittaan. Millaisilla asioilla vaikutat vireystasoosi niin, että voit hyvin ja tekeminen säilyy mahdollisimman mielekkäänä? Mitä teet, kun huomaat vireystasosi laskevan?

Voi hyvin

Tarralappuihin olisi hyvä merkitä myös sellaisia tehtäviä kuin tauko, jaloittelu, venyttely, veden juominen, virkistävä välipala – mitä kulloinkin koet tarvitsevasi.

Enemmän aikaan vähemmällä
1. Selvitä tärkeysjärjestys
2. Selvitä käytettävissä
oleva aika
3. Tunnista vireystasosi
Juuri hyvinvoinnista karsimme helpoimmin, ja työ menee vähän kuin huomaamatta sen edelle. Tiukan paikan tullen näin käy erityisen helposti, mutta sekin on jo paljon, jos pääsääntöisesti pidämme huolen siitä, että hyvinvointimme on tärkeysjärjestyksessä listan kärjessä.

On viisautta olla läsnä tässä hetkessä, suunnitella asioita tarpeen mukaan, pitää huoli omasta hyvinvoinnistaan ja keskittyä tärkeimpiin tehtäviin silloin, kun kokee olevansa parhaimmillaan. Jos ei pysty paljoa vaikuttamaan työhönsä tai työtapoihinsa, kannattaa kuitenkin listata ne asiat, joihin voi vaikuttaa ja keskittyä niihin. Elämä on enemmän kuin kaikki tai ei mitään.

Lisätietoja kirjoittajasta ja valmennuksesta löydät osoitteesta: www.sandytalarmo.fi. Katso myös Talarmosta aiemmin julkaistu juttu Valmentaminen unelma-ammattina.

Jos pidit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Tätä artikkelia on kommentoitu yhden kerran.

  1. Eveliina kommentoi 27.2.2014 klo 12.42
    Hyviä vinkkejä! Itse olen pitänyt parin viikon ajan To Do -listan lisäksi Have Done -listaa, jonka avulla todistin itselleni, että teen kyllä vaikka mitä vaikka välillä aika tuntuu valuvan hukkaan.

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)