VIERAILIJA

Mainos
TEKSTI MAARIT LAURENTO KUVA ILKKA ÄRRÄLÄ | 12.2.2014 | KOLLEGA.FI
Elämän taitekohtana nelikymppisyys

Naistenlehdissä iloitaan voimavuosista: elämä alkaa nelikymppisenä. Nelikymppisenä nainen tietää, mitä hän tahtoo ja hän uskaltaa elää rohkeasti omaa elämäänsä. Mutta mitä löytyy näiden voimavuosien takaa?

Maarit Laurento on astrologi, yrittäjä ja kouluttaja.
Maarit Laurento on astrologi, yrittäjä ja kouluttaja.

Neljänkympin taitteessa käydään ajan näkökulmasta läpi elämän suurimpia muutosprosesseja. Elämänkaarellisesti isot ikäkausisiirtymät tarjoavat uusiutumis-mahdollisuuksia varsinkin 21-vuotiaana,
29-vuotiaana, 37–44-vuotiaana ja
58–61-vuotiaana. Parikymppisenä astutaan yhteiskunnalliseen elämään, (vasta) kolmekymppisenä tullaan aikuiseksi, mutta nelikymppisenä on tärkeää päästä selvyyteen siitä, mitä todella haluaa elämältä, ihmissuhteilta, työltä, uralta ja arjelta. Lapset ovat jo kasvaneet isoiksi, koti, auto ja kesämökki on hankittu, maailmaakin on ehditty nähdä ja elämä kulkee yleisesti ottaen suurin piirtein raiteillaan. On aika päättää, mitä loppuelämällään haluaa tehdä.

Parisuhdekoitos

Paras kuulemani parisuhteen määritelmä on, että kannattaa löytää rinnalleen sellainen henkilö, jonka kanssa ”arjen neuroosit” sopivat yhteen. Jos toinen on esimerkiksi sylinkipeä ja toinen taas tykkää helliä, molemmat hyötyvät. Tai jos toinen pitää ruoanlaitosta ja toinen taas mielellään toimii koemaistajana, limittäisyys antaa tilaa molemmille. Neljänkympin taitteen aikana tätä on hyvä testata. Mikäli omat tavat eivät lainkaan kohtaa toisen tapoja, on vakavan pohdinnan paikka. Neljänkympin tuntumassa avioerotilastot ovatkin huipussaan, eroava mies on keskimäärin 37-vuotias ja nainen 35-vuotias.

Valta houkuttelee

Valta tulee, oletko valmis? Neljänkympin taitteeseen kuuluu myös vallan ymmärtäminen uudella tavalla. Silloin kannattaa haastaa itsensä aiempaa vaativampiin tehtäviin, joissa voi itse määritellä sekä käyttää valtaa rakentavasti ja omasta näkökulmasta. Usein tässä vaiheessa on jo kokemusta, niin oman alan asiantuntijuutta kuin elämisen varmuuttakin, joilla aseman voi ottaa.

Uusi ura-asema tuo parhaimmillaan myös uudenlaista vahvuutta. Se voi merkitä elämäntilanteen ”kompostointia” ja radikaalia uudelleen arviointia, mutta samalla mahdollisuuksia löytää itsestään yhä uusia puolia, haastaa itsensä ymmärtämään asioita syvällisemmin ja voimaantumaan tiukoissa tilanteissa.

Täyskäännökset

C. G. Jungin mukaan meissä kaikissa on sekä feminiininen että maskuliininen puoli. Jos nelikymppiseksi asti on toteuttanut etupäässä jompaakumpaa puolta, on tässä taitekohdassa tavoitteena löytää itsestään myös sitä toista puolta ja tehdä se näkyväksi.

Esimerkiksi uraansa voimakkaasti rakentanut sinkkunainen voi huomata biologisen kellonsa äänekkään tikityksen, jolloin asialle on syytä tehdä jotain, koska aika käy vähiin. Tai hypertehokas uraohjusmies voi törmätä radikaalisti omaan feminiiniseen puoleensa neljänkympin kynnyksellä, kun oman naiseuspuolen heijastaminen erilaisiin naissuhteisiin ei enää tunnukaan tyydyttävältä. Miehen onkin ymmärrettävä oma feminiinisyytensä tullakseen kokonaiseksi ihmiseksi. Sama koskee hoivaäitityyppiä, joka on saanut tyydytyksensä elämäänsä läheistensä hyvinvoinnista vastaavana. Hän saattaa havahtua nelissäkymmenissä lasten jo kasvettua, että tilaa ja kapasiteettia vapautuu kaikkeen muuhun, esimerkiksi siihen, mitä hän aiemmin on pitänyt jopa itsekkyyden ilmentymänä.

Uusi suunta

Päinvastaisuus, radikaalisti toisin tekeminen ja yllätyksellisistä vaihtoehdoista motivoituminen kuuluvat neljänkympin mahdollisuuksiin. Motivoidu löytämään itsestäsi se toinen puoli. Löydä sille toteuttamiskanavia ja nauti uusista oivalluksistasi sekä aluevaltauksista. Olennaista neljänkympin taitteen uudistuksissa on, ettet jää ”vanhan hyvän ajan” koukkuun, vaan että olet valmis avaamaan uusia ovia ja kokemaan uutta.

Lisätietoa Maarit Laurennosta ja Time Coachingista aiemmin julkaistussa jutussa Astrologia vie ajan ytimeen ja www.timecoaching.info.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)