KIRJABLOGI

Mainos
TEKSTI MARJA KASANEN | 15.1.2014 | KOLLEGA.FI
Työ vaikuttaa mielenterveyteen

Henkinen hyvinvointi on työpaikassa monen tekijän summa. Siihen vaikuttavat niin työolot, työyhteisö kuin oman työn mielekkyys. Työ voin innostaa, antaa voimaa ja lisätä mielen hyvinvointia, mutta yhtälailla se voi kuormittaa liikaa ja aiheuttaa psyykkistä pahaa oloa.

Näihin asioihin ovat perehtyneet työterveyspsykologi Eila Kallio ja terveyspsykologian erikoispsykologi Sirkku Kivistö kirjassaan Mieli työssä. Kirjassa käsitellään asioita, jotka vaikuttavat henkiseen hyvinvointiin ja mielenterveyteen sekä sitä, miten voi itse vaikuttaa omaan työhönsä. Kirjoittajat antavat hyviä vinkkejä esimerkiksi siitä, miten voi tuunata työtään itsensä näköiseksi muun muassa muokkaamalla työtapojaan tai etsimällä työhön uusia näkökulmia.

Kirjassa käydään läpi mielelle suotuisia työoloja, joihin sisältyy niin kokonaisuuden hallittavuus, psyykkinen kestävyys kuin arjen oikeudenmukaisuus. Psyykkistä kestävyyttä tarkastellaan sekä yksilön että työyhteisön näkökulmasta ja molemmille tahoille annetaan hyviä ja käytännöllisiä vinkkejä psyykkisen kestävyyden lisäämiseksi.

Oikeudenmukaisuuden merkityksestä ei puhuta turhaan, sillä arjen reilut käytännöt ovat työyhteisön hyvinvoinnin perusedellytyksiä. Kirjassa nostetaan esille myös psykologinen sopimus, joka liittyy työntekijän henkilökohtaiseen käsitykseen sovituista asioita. Tällä sanattomalla tasolla työntekijälle on muodostunut käsitys siitä, mitä työnantaja on hänelle luvannut ja mitkä ovat hänen vastavelvoitteensa. Psykologisen sopimuksen idea kannattaa tunnistaa, sillä sen rikkoontuminen saa työpaikalla paljon pahaa aikaan. Lupausten pitäminen onkin yksi tärkeistä hyvän työpaikan tunnusmerkeistä.

Loppuosa kirjasta käsittelee mielenterveyttä työpaikalla. Kirja pureutuu työn ja työkyvyn ongelmien puheeksiottamiseen sekä yksilön että työyhteisön tasolla ja selvittää esimerkiksi työterveysnevottelujen sisältöä. Kirjassa käydään läpi myös yleisiä työterveyden häiriöitä työelämässä ja paneudutaan työhönpaluuseen ja kuntoutumiseen. Kirjoittajien sanomana on, että vaikka mielenterveysongelmiin ei ole helppo löytää luontevaa toimintatapaa, niihin on tartuttava arkailematta, eikä ketään saa jättää työongelmiensa kanssa yksin.

Kirja sopii kaikille työssä käyville ihmisille ja työelämän kehittämisestä kiinnostuneille.

Lisätiedot: https://verkkokauppa.ttl.fi/

Kirjan nimi
Kustantaja
Painovuosi
Sivumärä
Hinta
Mieli työssä
Työterveyslaitos
2013
144 sivua
29 euroa

 

 

 

 

 

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)