HYVINVOINTI

Mainos
TEKSTI PIRKKO TAVAILA KUVA EMILIA RAUNIO | 29.1.2014 | KOLLEGA.FI
Testosteroni ja puurtamisen himmenevä hohto

Mistä tietää edustavansa ikäluokkaa, jonka elämänkokemus keikkuu 40–50 vuoden tietämillä? Siitä, että ympärillä yhä useampi saa tarpeekseen jatkuvasta paineesta ja ryhtyy miettimään uusia tapoja nauttia arjesta. Moni laittaa elämänsä kokonaan uuteen kuosiin. Uutisia uranvaihdoksista, joogalomista ja muista irtiotoista kuulee kiihtyvään tahtiin.

Lohdutukseksi voin kertoa, että mullistuksille on looginen selitys.

Pirkko Tavaila on kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin keskittynyt health coach.
Pirkko Tavaila on kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin keskittynyt health coach.

Testosteroni-hormoni pitää huolen siitä, että nuorena jaksaa opiskella, luoda uraa, ja olla viriili sekä aikaansaava kaikilla elämän osa-alueilla. Haasteet ja deadlinet ovat testosteronia pursuavalle nuorelle aikuiselle motivoivia innoittajia, samaan tapaan kuin jänikset ajokoiralle, jonka metsästysvietti on huipussaan. Tämä on sitä aikaa, kun rakennetaan uraa ja ansiolistaa, perustetaan perhettä, harrastetaan innokkaasti ja osallistutaan aktiivisesti.

Testosteroni ei ole vain miesten hormoni. Naisen kehokin tuottaa testosteronia, mutta vain murto-osan verrattuna maskuliiniseen mieskehoon. Tässä yksi syy siihen, miksi naisen on joskus vaikea ymmärtää miehistä kykyä uppoutua työhön niin intohimoisesti, että kaikki muu meinaa unohtua. Jos työ ei innosta, niin testosteroni pitää huolen siitä, että jossain toisaalla on taistelutanner, jolla mies voi mitellä voimiaan ja taitojaan. Moni purkaa testosteroninsa harrastuksiin.

Olipa mies tai nainen, niin yhdellä on enemmän testosteronia kuin toisella – eläköön erilaisuus. Se kuitenkin on kaikille yhteistä, että iän myötä testosteronin määrä alkaa laskea. Testosteronin haihtuessa laimenee myös innostus alituiseen paineen alla työskentelyyn. Tiukat aikarajat ja jatkuva puskeminen alkavat turhauttaa. Ennen niin tehokas ja sitoutunut työntekijä saattaa jopa säikähtää, kun huomaa työmotivaationsa laskeneen. Työn sisältö, työyhteisön henkinen tila ja yrityksen arvomaailma saavat yhä suuremman merkityksen.

Työuran huipulla voi pärjätä vähemmälläkin testosteronilla. On vain osattava ottaa uusia voimavaroja käyttöön testosteronin tilalle. Elämänkokemus tuo muassaan monia taitoja, joista hyötyvät sekä organisaatio että asiakkaat:

 • Turha hötkyily jää pois. Kukapa ei arvostaisi ammattilaista, joka huokuu tyyneyttä.
 • Elämää kokenut keskittää huomionsa tavoitteisiin ja onnistumiseen, ja kuitenkin hyväksyy, että tie on joskus kuoppainen. Konkari ei nipota.
 • Kokeneella ammattilaisella on oikea asenne. Hän on aidosti iloinen toisten onnistumisista, koska tietää, että organisaation onnistuminen on seurausta siitä, että kaikki tekevät parhaansa yksilöinä.
 • Kun on itsensä kanssa sinut, valtataistelu ja egon pönkittäminen menettävät merkityksensä. Hyvän itsetunnon omaava, kokenut ammattilainen keskittyy tekemään työnsä hyvin. Lisäksi hän on hyvätapainen ja toiset huomioon ottava.

Ja iloinen uutinen loppuun! Vaikka ikä karttuu, testosteronille ei tarvitse heittää kokonaan jäähyväisiä. Näillä elintavoilla testosteronin tuotantoa voi lisätä:

 • Nuku kunnolla ja tarpeeksi.
 • Liiku runsaasti ja pidä yllä hyvää lihaskuntoa.
 • Syö laadukasta ja monipuolista ruokaa.
 • Vaali antoisaa seksielämää.

EatBeNow.com-sivustolta löydät reseptejä sekä lisävinkkejä. Voit myös tilata kerran kuukaudessa ilmestyvän suomenkielisen uutiskirjeen osoitteesta pirkko@eatbenow.com.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

 • haluat erottua joukosta,
 • saavuttaa uutta yleisöä ja
 • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)