VIERAILIJA

Mainos
TEKSTI MAARIT LAURENTO KUVA ILKKA ÄRRÄLÄ | 15.1.2014 | KOLLEGA.FI
Seitsemännen vuoden taitekohdassa

Jos et ehtinyt tehdä joulusiivousta, voit ottaa revanssin ja tehdä mielen suursiivouksen. Usein kuulee sanottavan, että seitsemännettä vuotta pidetään ratkaisevana taitekohtana erilaisissa elämäntilanteissa. Esimerkiksi parisuhteessa on alkuhuuma jo koettu, arkikin on ehtinyt astua mukaan kuvaan ja tässä vaiheessa viimeistään katsotaan, miten suhde todella toimii. Joskus tuloksena on kaksi sakkia, toisinaan liitto vahvistuu prosessin läpikäymisen kautta. Seitsemännen vuoden nyrkkisääntöä voit kuitenkin soveltaa myös työarjessa.

Maarit Laurento on astrologi, yrittäjä ja kouluttaja.
Maarit Laurento on astrologi, yrittäjä ja kouluttaja.

Time coaching -aikalogia tarkastelee ajan kokemuksia erilaisina sykleinä. Noin joka seitsemäs vuosi on viimeistelyn ja uudelleenjärjestelyn aika. Vaiheeseen liittyy usein paljon oppimista, inventaariota ja myös uudelleen aloittamista, jos vanha toimintatapa ei kerta kaikkiaan enää tyydytä. Olennaista on puhdistaa pöytä ja tehdä itselle selväksi, missä asioissa on onnistunut ja missä ei. Vaihetta kuvataan myös kriisinä, koska uudelleenjärjestelyt eivät aina ole miellyttäviä – ja niiden todellisen merkityksen tajuaa yleensä vasta jälkeenpäin.

Katse taaksepäin

Seitsemäs vuosi voidaan laskea esimerkiksi opintojen loppuunsaattamisesta, työpaikan saamisesta, uuden aseman vastaanottamisesta, yrityksen perustamisesta tai jostain muusta merkittävästä uratapahtumasta. Silloin kannattaa katsoa elämää taaksepäin ja miettiä omia tekemisiään tarkemmin, punnita onnistumiset ja epäonnistumiset, plussat ja miinukset sekä laittaa ne oikeisiin mittasuhteisiin. On myös tärkeä tehdä edes joitain uudistuksia ja muutoksia sen sijaan, että jatkaa täysin samoilla linjoilla. Tuolloin on merkityksellistä myös ottaa vastaan palautetta, niin positiivista tunnustusta kuin kriittisempiäkin kannanottoja sekä analysoida niitä rakentavasti oman elämäntilanteen suhteen.

Tarkastele elämäsi tarkistus- ja käännekohtia sekä niiden luomia uusia mahdollisuuksia. Miten olet noussut elämässäsi tai jossain hankkeessa uudelle tasolle ja saanut elämääsi uutta selkeyttä näiden seitsenvuotisperiodien aikana?

Luovuttaminen ei kannata

Suursiivous ei aina ole helppoa – saati hauskaa – joten seitsemäs taitevuosi vaatii kärsivällisyyttä, hermoja ja huumoria. Kannattaa huomioida, että vaikka taitevuosi kehottaa luopumaan aikansa eläneistä asioista, ja joskus jopa ihmisistä, se on silti eri asia kuin luovuttaminen. Vaikka ajanjakso voi olla välillä jopa turhauttava ja epäonnistumisen tunne voi iskeä, älä anna periksi, vaan katso niin pitkälle kuin mahdollista, mitä hankkeella, ihmisellä tai tilanteella on tarjottavanaan sekä opetettavanaan.

Pimeintä  on ennen auringonnousua – tämä ajatus sopii juuri inventaariokauteen. Uskalla kokea, millainen on sietokykysi. Uskalla pysähtyä tutkimaan kaikkia mahdollisia ratkaisuja, jos ensimmäinen vaihtoehto ei toimi, mutta älä luovuta liian aikaisin, jos et ole ihan kaikkeasi antanut. Periodi, jonka kesto vaihtelee henkilöstä riippuen viikosta vuoteen, kehottaa keskittymään olennaiseen ja kaventamaan toimintaa niin kapealle sektorille, että kykenet hoitamaan käsillä olevat projektit loppuun asti. Viimeisteleminen ja hiominen, ja yhä uudelleen yrittäminen ovat tämän taitekauden avainsanoja. Onko sinun siis aika pysähtyä ja jäsentää työelämäsi uusiksi?

Tee näin:

  1. Valitse ajankohta, josta aloitat laskemisen. Se voi olla esimerkiksi vuosi, jolloin aloitit työpaikassasi.
  2. Laske seitsemän vuoden periodeissa tästä vuodesta eteenpäin (tai taaksepäin) ja analysoi etenkin näiden vuosien tapahtumat ja kokemukset sekä mitä niistä opit.
  3. Mikäli vuosi 2014 on juuri se seitsemäs vuosi aloituksesta eli olet aloittanut työpaikassasi esimerkiksi 2007/2008 tai millenniumin aikaan, sinun kannattaa tehdä aikamatka kuluneisiin vuosiin ja analysoida etenemisesi, toiveesi ja tavoitteesi tavallista tarkemmin.

Lisätietoa Maarit Laurennosta ja Time Coachingista aiemmin julkaistussa jutussa Astrologia vie ajan ytimeen ja www.timecoaching.info.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)