VIERAILIJA

Mainos
TEKSTI LEENA VÄNNI KUVA NIINA STOLT | 15.1.2014 | KOLLEGA.FI
Itselle sopivaa lomailua

Rentouttava joululoma takana ja akut ladattuina kohti kevättä? No, ei aivan omalla kohdallani. Lumeton joulu muutti suunnitelmat työrupeamasta hiihdonopettajana ja heti, kun pakolliset joulunpyhät oli vietetty, löysin itseni takaisin toimistopöydän äärestä itse omat lomani peruneena. Osasyynä oli työmäärä, mutta suurin syy oli se, että kallisarvoisten lomapäivien kuluttaminen kotisohvalla ilman suunnitelmia ei sovi omaan näkemykseen hyvästä lomanvietosta.

Leena Vänni toimii viestintävastaavana YTY ry:ssä.
Leena Vänni toimii viestintävastaavana YTY ry:ssä.

Loman pitää olla vastapainoa työlle. Omassa työssäni istun pitkälti koneen ääressä ja huomiokyvystä kilpailevat useat asiat yhtä aikaa. Lomallani haluan tehdä jotain fyysistä, mikä vie keskittymiskyvyn täysin. Itselleni tällaista puuhaa ovat liikuntaharrastukset. Olen huomannut, että harrastusten perässä matkustellessa minulle riittää töistä irrottautumiseen ja akkujen lataamiseen muutama päiväkin. Niinpä tapanani on jakaa kesälomani useampaan osaan, jotta saan nauttia lomailusta useammin, eikä lomallelähtö- tai töihinpaluustressikään juuri vaivaa.

Pääsääntöisesti sekä kesä- että talviloma tulee antaa yhdenjaksoisina, jos työntekijä niin haluaa. Työntekijän suostumuksella loman saa toki antaa pienemmissäkin erissä. Lomaa voi pilkkoa myös, jos töiden käynnissä pito sitä edellyttää. Silloin työnantajalla on oikeus jakaa osiin se osa kesälomasta, joka ylittää 12 arkipäivää. Talviloma voidaan jakaa vain työntekijän suostumuksella.

Ihmisten tarpeet ovat erilaisia, toiset eivät halua ajatellakaan loman pätkimistä useampaan osaan, toiset taas pitävät siitä. Muutama työkaverini suosii kesäloman jakamista kahtia siten, että välissä on viikon työrupeama. Viikossa ehtii hoitaa alta pois kertyneitä töitä, joten lomaltapaluu on stressittömämpi. Kaikilla työpaikoilla loman jaottelu tai kaikille sopivan ajankohdan sopiminen ei tietenkään ole mahdollista.

Toistaiseksi omalla työpaikallani lomat on aina saatu sovittua niin, että kaikki ovat saaneet haluamansa ajanjakson. Jos näin ei olisi, työnantaja voi yksipuolisesti määrätä vuosiloman ajankohdan lomakauden puitteissa. Työntekijän on annettava esittää mielipiteensä loman ajankohdasta, mutta toivomukset eivät velvoita mihinkään. Työnantajalla on toki velvollisuus selvittää työntekijöille työpaikalla noudatettavat yleiset periaatteet lomien suhteen.

Leena Vänni
YTYn viestintävastaava

Faktaa YTY:stä

Yksityisalojen Esimiehet ja Asiantuntijat YTY on akavalainen palvelu- ja edunvalvontajärjestö esimiehille ja asiantuntijoille. YTY ajaa jäsentensä etuja työmarkkinoilla, ja sen tavoitteena on jäsenistön työehtojen ja työelämän laadun parantaminen sekä työssä jaksamisen edistäminen. YTY on Kollega.fi-verkkolehden yhteistyökumppani. www.yty.fi

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)