VIERAILIJA

Mainos
TEKSTI LEENA VÄNNI KUVA NIINA STOLT | 18.12.2013 | KOLLEGA.FI
Viikko ilman istumista
Teen työkseni tyypillistä asiantuntijatyötä – näytön tuijottamista, exceleiden pyörittelyä, palavereissa istumista. Istumista monessa muodossa, monessa huoneessa, monessa tuolissa. Työpäivän jälkeen istumista bussissa, autossa ja sohvalla. Istumisen haitoista on tehty useita tutkimuksia. Mitä useamman tunnin päivässä istuu, sitä suurempi todennäköisyys on sairastua moniin vakaviin tauteihin.

Leena Vänni toimii viestintävastaavana YTY ry:ssä.

Viikon verran vuodesta teen kuitenkin töitä takapuoli irti tuolista. Joulun aikaan vaihdan Pasilan toimistoarjen viikoksi hiihdonopettajan töihin. Muutama ensimmäinen päivä muistuttaa toimistorotalle, että nykyinen päätyö ei ole kovinkaan fyysistä. Monot painavat jalkoja ja jalkojen lihakset ovat kipeänä. Loppuviikosta kroppa on jo tottunut fyysiseen työhön ja yllättäen olo on iltaisin parempi kuin toimistopäivän jälkeen koskaan. Päivät pihalla kumarrellen ja nostellen on avannut jämähtäneen yläselän ja muutenkin olo on vetreä ja hyvä.

Viikko ilman istumista tekee hyvää, mutta ei yksinään riitä poistamaan istumatyöläisen ongelmia. Kuten ei riitä aktiivinen liikuntaharrastus töiden jälkeenkään. Takapuolta pitäisi nostaa penkistä päivän aikana muutenkin. Luin juuri toimistotyöntekijästä, joka oli laittanut työpisteeseensä korkean pöydän alle juoksumaton, ja teki päivän työt samalla rauhallisesti kävellen. Kuulostaapa hyvältä tavalta tehdä töitä! Jos ihan niin radikaalia muutosta ei halua, niin säädettävä työpöytäkin riittäisi, jolloin voi osan päivästä istua ja osan seistä. Ilman muutoksia työpisteeseen yhtämittaista istumista voi katkaista vaikkapa seisomalla aina kun puhuu puhelimessa ja käyttämällä tulostinta, johon ei istumalla ylety.

Leena Vänni
YTYn viestintävastaava

Faktaa YTY:stä

Yksityisalojen Esimiehet ja Asiantuntijat YTY on akavalainen palvelu- ja edunvalvontajärjestö esimiehille ja asiantuntijoille. YTY ajaa jäsentensä etuja työmarkkinoilla, ja sen tavoitteena on jäsenistön työehtojen ja työelämän laadun parantaminen sekä työssä jaksamisen edistäminen. YTY on Kollega.fi-verkkolehden yhteistyökumppani. www.yty.fi

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)