COACHING

Mainos
TEKSTI KAIJA PITKÄNIEMI KUVA RITVA IKONEN | 18.12.2013 | KOLLEGA.FI
Joulun arvokas lahja

Joulun lähestyminen saa ihmisissä aikaan alitajuntaista arvomaailman skarppausta. Joulu on hyvän tahdon aikaa ja monille ehkä ainoa kerta vuodessa, kun aidosti kokee antamisen iloa. Jokainen tietää, kuinka hyvä mieli siitä tulee. Totta kai on mukava saada lahja itsekin, mutta vielä palkitsevampaa on antaa. Joulu saa meistä parhaat puolet esille. Siinä on jotain hyvin maagista, joulun taikaa. Kunpa vain pystyisimme ylläpitämään tätä hyvän tahdon ilmapiiriä ympäri vuoden.

Palstan kirjoittaja Kaija Pitkäniemi on Business Coach.

Joulun aikaan pysähdymme pohtimaan sisimpäämme: Mikä tässä elämässä loppujen lopuksi on tärkeää? Sen määrittelevät arvomme. Arvot kertovat, mikä meille on olennaista. Ne ohjaavat toimintaamme. On sitten kyseessä yksilön coachaus tai ryhmän valmennus, on yhtenä teemana lähes poikkeuksetta arvot. Koska kaikki lähtee aina itsestä, tulee ihmisen tuntea itsensä. Itseensä tutustuminen lähtee arvoista, siitä mikä on minulle tärkeää ja ennen kaikkea miten se näkyy käytännössä.

Jos kysyy ihmisiltä spontaanisti, mikä on sinulle tärkeä arvo, ei yleensä saa sen kummempia vastauksia kuin “en mä tiedä” tai “sanotaan vaikka rehellisyys”.  Rehellisyys onkin hieno suomalainen perusarvo, mutta onko se aidosti sinun tärkein arvosi? Jos, niin miten se näkyy jokapäiväisessä elämässäsi? Jos ei näy, mitä aiot asialle tehdä, jotta se alkaa näkyä? Tai olisiko sittenkin kyseessä jokin muu arvo, joka ohjaa elämääsi?

Arvoilla ei ole merkitystä, jos ne eivät näy käytännössä. Tästä on hyvänä esimerkkinä monien yritysten paperiarvot: teoriassa henkilöstöä arvostetaan, mutta käytännössä ei juuri lainkaan – mistä osoituksena esimerkiksi jatkuvat yt-neuvottelut. Sen vuoksi työntekijöiden on erittäin vaikea samastua yrityksen arvoihin, ja näin arvot ovat kokeneet ansaitsemattoman inflaation, vaikka ovat sinänsä loistava työkalu.

Tämän vuoden alussa kävin Mikkelissä pitämässä asiakaspalvelukoulutuksen. Koska päivälle riitti paljon asiaa ja harjoituksia, olin ajatellut, etten poikkeuksellisesti puhu arvoista. Iltapäiväkahvitauon aikana tuli kuitenkin vahva intuitio, että minun on sanottava muutama sana arvoistakin. Seurauksena oli, että eräs nuori mies sai aiheesta loisto-oivalluksen omaan elämäänsä ja kurssin jälkeen toinen osallistuja tuli kysymään, tunsinko foorumia nimeltä Arvokeskustelijat. En tuntenut, mutta nyt tunnen ja olen siinä jäsenenä monien suomalaisten hyvinkin eri alojen vaikuttajien lisäksi.

Arvokeskustelijat on perustettu, koska arvomaailma Suomessa on muuttunut huolestuttavaan suuntaan. Yhteisön tarkoitus onkin nostaa esille ja ylläpitää keskustelua arvoista. Keskusteluun voi osallistua kuka tahansa osoitteessa http://arvokeskustelijat.fi/. Arvot ovat verraton lahja, kunhan vain tunnistamme ne ja otamme ne aktiiviseen käyttöön!

* Mitkä ovat sinun viisi tärkeintä arvoasi?
* Miten ne näkyvät käytännössä elämäsi arjessa?
* Miten voit aiempaa enemmän tuoda arvojasi näkyväksi?

Joulun rauhaa!

Lisätietoa kirjoittajasta ja coachingista löydät osoitteesta www.intuitivo.fi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)