VIERAILIJA

Mainos
TEKSTI LEENA VÄNNI KUVA NIINA STOLT | 20.11.2013 | KOLLEGA.FI
Uuden sukupolven johdettavat

Halusin vaihtaa lomarahat vapaaksi. Esimieheni mielestä se tarkoittaa, että minulle maksetaan liikaa palkkaa, kun vapaa-aika kiinnostaa liikaa.

Leena Vänni toimii viestintävastaavana YTY ry:ssä.

Toisaalta kaverini oli järkyttynyt, kuinka voin pärjätä vain kuudella lomaviikolla – hän on sopinut niitä itselleen kymmenen. Eihän muuten ehdi tehdä kunnon hiihtoreissua talvella!

Minä ja ystäväni olemme Y-sukupolvea, 80-luvulla tai 90-luvun alussa syntyneitä, autoritäärisen vanhan ajan johtajan uusi päänsärky. Haluamme saada ja antaa palautetta, mutta työelämän pelisäännöt eivät joko ole tuttuja tai emme edes aio pelata vanhojen sääntöjen mukaan. Meille annetaan pätkätöitä ja vastineeksi annamme pätkäsitoutumista. Vanhan ajan esimiehiä tällainen asenne hämmästyttää. Miten niin tässä työllisyystilanteessa työnantajan pitäisi joustaa? On palkka ennenkin riittänyt motivaation lähteeksi ja kiitollinenhan sitä pitää olla, jos töitä on saatavilla.

Oppiminen motivoi

Uuden sukupolven työntekijät odottavat työnantajalta uudenlaista joustavuutta. Vapaa-ajan ja työn yhdistämisen mahdollisuutta pidetään itsestään selvänä ja hyvä palkka kiinnostaa, mutta ei motivoi. Y-sukupolven edustajia voi kuvailla huolettomiksi, suvaitsevaisiksi ja omiin kykyihinsä luottaviksi. Toisaalta heidät voi luokitella myös kärsimättömiksi, elämyskeskeisiksi ja todellisuuspakoisiksi. X-sukupolvi eli 60–70 -luvuilla syntyneet eivät samalla tavalla vaatineet esimieheltä jatkuvaa palautetta kuin yyt ja zetat. X:ille tärkeämpää oli suoriutua, saada työt tehdyksi ja edetä uralla.

Ennen kaikkea Y-sukupolvelle ei riitä työn kautta saatu menestys, vaan varsinainen elämänlaatu mitataan muulla kuin tuottavuudella töissä. Työttömyys voi olla arvostetumpi vaihtoehto kuin itselle vääränlaisen työn tekeminen. Uuden taidon oppiminen tai jonkun hienon projektin valmistuminen motivoi enemmän kuin ylennys tai palkankorotus. Myös työn muutos vaikuttaa. Työ on abstraktimpaa kuin ennen. Nykytyössä yhä harvempi näkee, kuinka päivän muuraamisen jälkeen muuri on noussut.

Vastuullisuudella merkitystä

Uudelle työntekijäsukupolvelle vastuullisuus on tärkeää. Henkilöstön ja ympäristön hyvinvoinnista pitää kantaa huolta. Maailma on aina ollut lähellä internetin myötä ja he ovat ylipäätään tietoisempia maailman menosta globaalisti.

Koska työelämä ja ura nähdään itsensä toteuttamisen jatkeena eikä välttämättömänä pahana, työllä on oltava merkitystä. Jos työn merkityksellisyys puuttuu, nuoret väsyvät. Työstä pitää saada energiaa eikä menettää sitä.

Vastuullisuuden merkityksen näkee myös nuorten yritysideoissa. Suuressa osassa uusia, nuorten aloittamia yrityksiä liiketoimintamalli perustuu eettisyyteen.

Auktoriteetti ei päde

Tutkimus- ja koulutuskeskus Synergoksessa Tampereen yliopistolla on tutkittu, mitä eri sukupolviin kuuluvat odottavat hyvältä johtajuudelta. Tutkimus liittyy keskusteluun työurien pidentämisestä ja työssä jatkamisesta, sillä johtamiskäytännöt ja -tavat ovat oleellisia työssä jatkamisen edistäjiä. Tutkimuksessa löydettiin eroja sukupolvien välillä. Yhtäläisyyksiäkin toki on – kaiken ikäiset arvostavat hyvää työyhteisöä ja työilmapiiriä. Nuorille tärkeää on valmentava, ei-pomottava johtaminen, kun taas vanhemmat työntekijät toivoivat arvostusta, vapautta ja valtaa oman työn organisointiin. Lisäksi nuorille työn merkitys elämässä ei ole ylipäätään niin suuri kuin vanhemmilla työntekijöillä.

Selvä muutos sukupolvien välillä on siinä, että monille nuorille esimiehen asema ei luo auktoriteettia, vaan asema pitää nuoren silmissä ansaita. Tämä voi olla vanhanaikaiselle johtajalle vaikeaa. Modernille johtajalle y-sukupolvi ja nuoremmat ovat helppoja johdettavia, sillä he ovat usein aktiivisempia ja aloitteellisempia. Parhaimmillaan esimies pääsee helpommalla, kun alaiset itse etsivät ahkerasti ratkaisuja ongelmiin. Aktiivisuutta siis voi ja kannattaa hyödyntää.

Synergoksen tutkimuksessa monilla nuorilla työntekijöillä oli lopettamisaikeita nykyisessä työssään epämieluisen johtamisen vuoksi. Lopettamisajatuksilla haetaan hallinnantunnetta. Työpaikan vaihtaminen ei nuorelle ole itseisarvo, mutta vaihtamisen kynnys on matala, jos työ ei palkitse. Uusia vaihtoehtoja etsitään helpommin. Pätkätöiden kulttuurissa ei myöskään voi tuudittautua siihen, että samalla työnantajalla riittää töitä jatkossakin. Omalla osaamisella turvaa työuransa, joten työntekijän pitääkin olla vaativa.

Sukupolvi vai ikävaihe?

Monet kuittaavat Y-sukupolven vaatimukset sillä, että tietyt vaatimukset liittyvät enemmän ikävaiheeseen ja elämäntilanteeseen. Organisaation huonoja käytäntöjä ihmettelevälle todetaan vain, että tällaista tämä työelämä on, koeta kestää. Nähtäväksi jää, muuttaako Y-sukupolvi työelämän vai työelämä Y-sukupolven. Itse uskon vielä toistaiseksi edelliseen.

Leena Vänni
YTYn viestintävastaava

Kirjoitusta varten haastateltu professori Marja-Liisa Mankaa tutkimus- ja koulutuskeskus Synergokselta Tampereen yliopistolta ja johdon konsultti, valmentaja Helka Piristä People & Leadership Consulting PLC Oy:sta.

Faktaa YTY:stä

Yksityisalojen Esimiehet ja Asiantuntijat YTY on akavalainen palvelu- ja edunvalvontajärjestö esimiehille ja asiantuntijoille. YTY ajaa jäsentensä etuja työmarkkinoilla, ja sen tavoitteena on jäsenistön työehtojen ja työelämän laadun parantaminen sekä työssä jaksamisen edistäminen. YTY on Kollega.fi-verkkolehden yhteistyökumppani. www.yty.fi

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)