COACHING

Mainos
TEKSTI KAIJA PITKÄNIEMI KUVA RITVA IKONEN | 20.11.2013 | KOLLEGA.FI
Miten pidät huolta jaksamisesta?

Vuoden pimein aika on jälleen käsillä ja se vaikuttaa väistämättä olemukseemme. Itsestä huolehtiminen korostuu ja siihen onkin hyvä panostaa kunnolla. On ristiriitaista, että meillä Suomessa pimeimpään aikaan paahdetaan töitä täysillä ja valoisaan aikaan, kun olemme energisimmillämme, lomaillaan. Jos luonto ohjaisi elämäämme, eläisimme juuri päinvastoin.

Palstan kirjoittaja Kaija Pitkäniemi on Business Coach.

Kun syksyn väriloisto putoaa puista ja päivä lyhenee, olisi ihmiskeholle ja -mielelle luontevaa vetäytyä lepoon. Koska se ei ole mahdollista, on pidettävä erityistä huolta omasta jaksamisesta. Täpötäysi kalenteri on pahinta, mitä voi itselleen tehdä! Syksy on laskeutumista rauhaan: kaikki ylimääräiset menot on syytä karsia pois. Jos kalenterinsa haluaa täyttää merkinnöillä, niin voihan sen tehdä. Kunhan pitää huolen, että merkinnät ovat jotain seuraavanlaista: lepoa, hemmottelua, ulkoilua, lukemista, nukkumista, kevyttä liikuntaa ja omaa aikaa.

Sohvannurkka kutsuu

Syksyyn kuuluu sohvannurkka, villasukat ja kynttilät. Syksy on rentoutumista ja voimien keräämistä varten. Syksy on aikaa itselle, omille ajatuksille, toiveille, unelmille. Syksy on antautumista levolle ja hiljaisuudelle. Vain hiljaisuudessa voi kuulla omat ajatuksensa ja kohdata omat syvimmät tunteensa – ja katsella niitä ilman arvostelua tai minkäänlaisia vaatimuksia. Syksyllä voi vain olla. Ainoa, mitä se vaatii, on että antaa itselleen siihen luvan.

Seuraan sivusta monien läheisten suorittamispainotteista elämää. Vuosia elin itse aikaa, jolloin piti oikein ahmia elämää, ettei vain jää mitään kokematta. Ehkä se oli hyvä, koska sen lähes 20 vuoden aikana olin ehtinyt nähdä, tehdä ja kokea niin paljon, että iski uupumus. Sen jälkeen tuli täydellinen vastaisku: ei yhtään mitään ylimääräistä pitkään aikaan. Nyt on alkanut löytyä kohtuullisuus tekemisen ja levon välillä jostain puolivälistä.

Lupa vain olla

Kukaan muu ei täytä kalenteriamme, ainakaan vapaa-ajalla, vaan teemme sen ihan itse. Miellyttämisen halusta tai itsemme pakenemisen tarpeesta täytämme illat ja viikonloput ohjelmalla, vaikka kehomme ja päämme huutaa apua. Mitä, jos tänä syksynä antaisit itsesi luvan vain olla? Mitä, jos opettelisit sanomaan kohteliaasti ei? Kun kieltäytyy kauniisti, ei toinen ihminen siitä yleensä suutu. Eikä tarvitse edes kertoa syytä tai selitellä. Riittää, kun sanoo, että kiitos kutsusta, mutta nyt ei sovi.

Itsestä huolehtiminen ei ole keneltäkään pois, päinvastoin! Kun pidät huolta itsestäsi, jaksat paremmin töissä ja arjessa muutenkin. Kun voit hyvin, voivat myös ympärilläsi olevat ihmiset hyvin. Se, kuinka hyvin pidät huolta itsestäsi ja jaksamisestasi, kertoo, miten paljon arvostat itseäsi.

  • Kuinka täynnä sinun energia-akkusi on tänä syksynä?
  • Miten pidät huolta, että lataus säilyy tai jopa lisääntyy?
  • Uskallatko katsoa rehellisesti suorittamisen taakse:
    mikä estää sinua kuuntelemasta itseäsi?

Nautinnollista syksyä!

Lisätietoa kirjoittajasta ja coachingista löydät osoitteesta www.intuitivo.fi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)