VIERAILIJA

Mainos
TEKSTI LEENA VÄNNI KUVA NIINA STOLT | 23.10.2013 | KOLLEGA.FI
Taitojaan on vaikea määritellä

Oman osaamisen tunteminen ja tunnistaminen on tärkeää sekä uutta työtä etsittäessä, uralla edettäessä että palkkaneuvotteluissa. Sen kuvailu on monille meistä hankalaa ja vaikea hahmottaa – muiden osaamisen arviointi on helpompaa. Lisäksi usein tulee arvioineeksi vain itseltä puuttuvaa osaamista, ei sitä, mitä osaa. Tämä johtunee siitä, että vaikea hahmottaa, mikä oikeastaan on osaamista.

Leena Vänni toimii viestintävastaavana YTY ry:ssä.

Yksi helpoimmista mahdollisista keinoista arvioida omaa osaamistaan lienee tämä: mieti, mitä asioita sinulta kysytään tai missä asioissa apuasi pyydetään. Eivätköhän ne ainakin ole asioita, jotka hallitset. Meidän pienessä organisaatiossamme minulta tullaan kysymään neuvoa, kun tarvitaan apua valokuvien muokkaamiseen. En ole mikään kuvankäsittelyvelho. Yleensä joudun itsekin etsimään vastausta ongelmaan hetken aikaa eri manuaaleista tai kysymällä valokuvaajakavereiltani. Onko osaamiseni teknisten taitojen sijaan siis ennemminkin ongelmanratkaisutaitoa ja verkostoitumista?

Toinen keino on miettiä vaikeaa työtilannetta, jota et heti osannut ratkaista. Sen jälkeen mietit, miten sen ratkaisit ja mitä osaamista se vaati. Ehkä luovuutta, yhteistyötaitoja tai kykyä oppia uutta. Tai osaamisen johtamista ja päätöksentekotaitoa.

Jos on hyvä myymään, se saattaa johtua hyvistä asiakaspalvelutaidoista tai tuotehallinnasta, toisaalta usein myös näiden yhdistelmästä. Osaaminen konkretisoituu lopputuloksessa, vaikka itse osaamista ei välttämättä näe. Jos viitataan aiempaan esimerkkiin, loppujen lopuksi käsitellyn kuvan lopputuloksella on väliä, ei sillä, millä keinoin pääsin tulokseen (oma osaaminen vai hyvät verkostot, jolta kysyä neuvoa). Silti, kun puhun omasta osaamisestani, puhun helposti vaan siitä, että tarvitsisin lisäosaamista kuvankäsittelijänä.

Osaamista voi hankkia opiskelemalla, töissä, harrastuksissa ja yleensä vaan elämässä. Käytän töissä oppimiani taitoja hyväksi yhdistystoiminnassa ja päinvastoin. Opin ehkä substanssiosaamista opiskelemalla, mutta prosessiosaamista töissä. Sosiaaliset taidot kasvavat monilta osin vapaa-ajalla. Oma – ja toisten – osaaminen kannattaa arvioida puhdasta substanssiosaamista laajempana.

Leena Vänni
YTYn viestintävastaava

Faktaa YTY:stä

Yksityisalojen Esimiehet ja Asiantuntijat YTY on akavalainen palvelu- ja edunvalvontajärjestö esimiehille ja asiantuntijoille. YTY ajaa jäsentensä etuja työmarkkinoilla, ja sen tavoitteena on jäsenistön työehtojen ja työelämän laadun parantaminen sekä työssä jaksamisen edistäminen. YTY on Kollega.fi-verkkolehden yhteistyökumppani. www.yty.fi

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)