VIERAILIJA

Mainos
TEKSTI MAARIT LAURENTO KUVA ILKKA ÄRRÄLÄ | 9.10.2013 | KOLLEGA.FI
Syntipukki kantaa tiimin ahdistuksen

Tiimien johtaminen ei aina ole helppoa, ja haasteita voivat aiheuttaa ryhmän jäsenten huonot välit. Vielä vaikeampaa johtaminen on tilanteessa, jossa kaksi riitaisaa ryhmää joudutaan yhdistämään. Keskinäisten kärhämien tuloksena tiiminvetäjä voi joutua kestämättömään tilanteeseen, kuten käy ilmi seuraavasta casesta.

Maarit Laurento on astrologi, yrittäjä ja kouluttaja.

Time Coaching -valmennukseeni hakeutui viime vuonna nainen, joka oli juuri saanut uuden työtehtävän rakennemuutosta läpikäyvässä yrityksessä. Asiakkaani oli nimetty tiiminvetäjäksi tilanteessa, jossa kaksi eritaustaista ryhmää yhdistettiin. Hänen tehtävänään oli integroida ryhmät osaksi yrityksen uutta tilannetta sekä jalkauttaa niihin yrityksen uusia toimintamalleja. Vaikka tilaisuus oli monella tavalla ponnahdus uuteen, asiakkaani oli tuskaisen tietoinen ryhmien hajanaisuudesta ja sisäisistä konflikteista. Ryhmät olivat olleet yrityksen sisällä jossain määrin toistensa kilpailijoita ja jäsenten vuorovaikutus ei toiminut parhaalla mahdollisella tavalla. Lisäksi toisen ryhmän erittäin pidetty vetäjä sai lähtöpassit yrityksestä. Silti asiakkaani oli uudesta pestistään innostunut.

Luovuttaminen lähellä

Jo varsin pian ryhmien sisäisen yhtenäisyyden puute selvisi asiakkaani saamasta palautteesta. Uusi joukko ei tuntunut yhdistyvän, vaan tiimin varsin erilaiset persoonat erottuivat yhä vahvemmin ja selviä klikkiytymisiä oli myös havaittavissa. Voimakkaat persoonat hallitsivat ryhmää ja vuorovaikutusta, sairauspoissaoloja kertyi ja työn tulos kärsi. Lisäksi asiakastani verrattiin jatkuvasti aiempiin vetäjiin ja hänestä tehtiin syntipukkia. Loppusyksystä asiakkaani into oli loppumaisillaan ja hän oli jo valmis luovuttamaan kokeiltuaan kaikkia mahdollisia keinoja.

Tapasimme valmennussessioissa parin kolmen viikon välein ja teimme sen kuluessa aikamatkan hänen historiaansa. Time Coaching -menetelmää käyttäen selvitimme hänen historiastaan nykyistä vastaavia ajanjaksoja ja pohdimme nykytilannetta aiempien vastaavien aikakokemusten keinoin, joita kutsutaan vertikaalisiksi aikainterventioiksi.

Analogia löytyy

Aikapäiväkirjaharjoitusten avulla aiemmista kausista löytyi samankaltaisia turhautumistilanteita kuin nykyhetkestä. Yksi tällainen tilanne koski aiempaa parisuhteen pattitilannetta, jota ei varsinaisesti koskaan ratkaistu vaan suhde päättyi eroon. Asiakkaani kantoi tästä yhä syyllisyyttä ja koki tilanteen edelleen ahdistavana ja ratkaisemattomana. Analogia tilanteeseen oli selvä. Asiakkaani harkitsi tälläkin kertaa luovuttamista, vaikkei se tuntunut hänestä hyvältä ratkaisulta. Koska hänen aikatilansa tarjosi raadannan ja tiukan työstämisen ohella myös mahdollisuudet käsitellä tunnekokemukset, hän päätti vielä yrittää. Kun analogia aiempaan vastaavaan hetkeen löytyi, asiakkaani näki yhtäläisyydet vanhojen tunnekokemusten (syyllisyys, pelko, epävarmuus) ja nykyisen tilanteen välillä. Näin pääsimme käsiksi itse ongelmaan ja haasteeseen sekä miettimään ratkaisuja tilanteeseen.

Time Coaching -aikavalmennuksessa esille tulleita toimintaehdotuksia olivat mm:

 • Selkeiden tavoitteiden asettaminen yhdessä tiimin kanssa sekä asiakkaan omat tavoitteet
 • Tavoitteiden aikataulutus ja agendassa pysyminen
 • Keskittyminen olennaiseen
 • Psykologinen paasto = oman toiminnan vähättelyn sekä rutiinivalittamisen välttäminen
 • Itsensä palkitseminen pienistäkin onnistumisista

Näiden asioiden toteuttaminen auttoi asiakastani prosessoimaan tilannetta uudesta näkökulmasta ja käsittelemään tilanteeseen liittyvät tunnekokemukset.

Uuden roolin prosessointi kesti asiakkaaltani pari kuukautta. Samalla kun asiakkaani alkoi irtaantua häneen projisoidusta syntipukin asemasta, ryhmän oli pakko alkaa käsitellä tilannetta tiimin sisällä. Ryhmästä alkoi purkaantua asioita, joihin päästiin syvemmin käsiksi työnohjaustyyppisen työskentelyn avulla. Syntipukkina asiakkaani toisaalta kantoi tiimin ahdistusta ja toisaalta peitti sen. Vasta kun asiakkaani pääsi irtautumaan syntipukin roolista, tiimin eheytyminen alkoi.

Lisätietoa syntipukki-ilmiöstä löydät Tiina Nikkolan väitöskirjasta Oppimisen esteet ja mahdollisuudet ryhmässä, Jyväskylän yliopisto.

 

Vinkkejä oman aikamatkan tekoon syksyllä 2013

Onko sinusta kuluneen vuoden aikana tuntunut, että seinä on vastassa? Katso oletko vastaavassa aikatilanteessa kuin asiakkaani.

Osuuko syntymäpäiväsi seuraaviin periodeihin:

 • 30.7.–15.8. syntyneet
 • 30.10.–15.11. syntyneet
 • 28.1.–12.2. syntyneet
 • 29.4.–14.5. syntyneet.

Jos syntymäpäiväsi osuu yllämainittuihin aikajaksoihin, tee aikamatka alla oleviin vuosiin:

 • 2005 (syksy) – 2006
 • Millennium-taite
 • 1991–1992

Vertaa tunnekokemuksia tämän syksyn ja koko alkuvuoden tunnelmiin. Analysoi tilanteet ja se, miten voit nyt petrata, sekä ota revanssi. On selkeytyksen, uudenlaisen vastuunoton ja sosiaalisten reunaehtojen määrityksen aika.

Lisätietoa Maarit Laurennosta ja Time Coachingista aiemmin julkaistussa jutussa Astrologia vie ajan ytimeen ja www.timecoaching.info

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

 • haluat erottua joukosta,
 • saavuttaa uutta yleisöä ja
 • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)