SANA HALLUSSA

Mainos
TEKSTI TUIJA METSÄAHO KUVA MARJA KASANEN | 9.10.2013 | KOLLEGA.FI
Ne nimet, ne nimet

Osastosihteeri vaikutti monin tavoin työyhteisönsä viihtymiseen. Hän toi maanantaiaamuisin tuoreet kukat aulan pöydälle, somisti keittiötä kauteen sopivin esinein, hankki kahvipöytään terveellisiä hedelmiä. Viikkotiedotteessa hän muun muassa vinkkasi uusista työhyvinvointiin liittyvistä kirjoista. Ja muisti aina onnitella nimipäiväsankareita. Aurinkoiset onnittelut Sannoille, Kaarinoille, Anteille, Pirjoille, Juhaneille, Oskareille, Eiloille, Hetoille, Siruille, Raunoille jne.

Sitten tuli eteen tenkkapoo. Miten Toimi taipuu? Onnittelut Toimeille? Ei. Aikansa pähkäiltyään hän ratkaisi asian näin: Lämpimät onnittelut Toimi-nimisille. Kaikista etunimistä ei ole oikealta kuulostavaa taivutusasua.

Tuija Metsäaho on freelance-toimittaja ja kouluttaja, joka kirjoittaa suomen kielestä.

Muitakin kiperiä tapauksia tuli eteen. Miten taipuu Sampo? Sampo on myös yleisnimi: sampo (rahasampo), joka taipuu sammon, sammosta, sampoja. Jos etunimi esiintyy myös yleisnimenä, sen taivutus poikkeaa usein tästä yleisnimestä. Sampo-nimeä voi taivuttaa molemmin tavoin: Sammon/Sampon nimipäiviä vietetään 3.4.

Meri, Suvi, Lumi ja Tuuli taipuvat Merin, Suvin, Lumin, Tuulin. Mennään siis tapaamaan Meriä (ei Merta), Suvia (ei Suvea), Lumia (ei Lunta) ja Tuulia (ei Tuulta).

Aarre on esimerkki vanhasta etunimestä. Aarrella on pitkä työhistoria takanaan. Aarren tärkein tuki oli oma poika, joka oli todellinen aarre.

Joissain yhteyksissä nimistä on säilynyt vanha taivutustapa. Sanotaan että joulu alkaa 21.12., jolloin on Tuomaan päivä. Tuomas-nimeä voi muissa yhteyksissä taivuttaa myös Tuomaksen, Tuomasta. Jouluna luetaan myös Luukkaan evankeliumia.

Kun vanhemmat antavat lapselleen nimeä, he usein myös miettivät, miten nimi taipuu. Jos jonkin etunimen taivutus hämmentää, kannattaa kysyä nimenkantajalta itseltään, miten nimeäsi taivutetaan.

Sihteeri kiinnostui etunimistä ja muistakin nimistä niin paljon, että hankki työpaikalle nimioppaita, joista voi katsoa nimien oikeinkirjoituksen.

Voit lukea lisää kirjoittajasta ja suomen kielestä verkkolehdestä www.kielikukkanen.fi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)