Sain syyskuussa mahdollisuuden puhua isossa IT-asiantuntijatapahtumassa Messukeskuksessa – kiitos rohkean tilaisuuden järjestäjän, joka näki, että myös pehmeämmälle puheenvuorolle on nyt tilaus. Päivän sisältö oli nimittäin pääosin täysin teknistä ja kohdistettu Suomen parhaille tietotekniikan asiantuntijoille.

Henkinen kapasiteetti päivitykseen
Viitisenkymmentä henkilöä uskaltautui paikalle kuuntelemaan lounaan jälkeen pitämääni puheenvuoroa. Aihe selvästi kiinnosti kuulijoita ja herätti jopa keskustelua ja välitöntä palautetta, mikä ei näissä foorumeissa ole ihan tavallista.
Teeman tarkoitus olikin herätellä: Ai, että asiantuntijuus on jotain muutakin kuin teknistä osaamista ja ammattitaitoa? Kyllä. Asiantuntijuus on huomattavan paljon laajempi käsite, kuin perinteisesti on ymmärretty. Lähestyin aihetta alalla vallitsevien erilaisten harhojen kautta.
Teknisen osaamisen lisäksi tarvitaan henkisen kapasiteetin päivitystä, joka sisältää muun muassa itsetuntemuksen käsittelyä monelta kantilta. Tulevaisuudessa itsetuntemus on entistä tärkeämpää. Käsittelin myös sitä, kuinka ylipäätään oletetaan liikaa ja puhutaan liian vähän. Arvellaan, että kyllä asiakkaat tietävät, eikä vaivauduta kysymään, tarkistamaan tai tuomaan omaa osaamista esille muuten kuin työn tekemisen kautta. Uskomus “työ puhukoon puolestaan” asuu meissä vahvasti.
Profiilia nostamaan
On ymmärrettävä, että jokaisella on mahdollisuus vaikuttaa ja ottaa vastuu oman osaamisensa esilletuomisessa. Erityisesti IT-maailmassa on vallalla käsitys, ettei IT:tä arvosteta. Yksi syy siihen on, että monikaan ei tiedä, mitä IT tekee tai mitä tapahtuisi, jos sitä ei olisi. Nämä asiat täytyy tuoda tietoisuuteen ja nostaa omaa profiilia kertomalla asioista ääneen. Osaamisesta kertominen kannattaa esittää ymmärrettävällä kielellä ilman ammattislangia.
Itsensä arvioiminen ei ole kovin helppoa. Suomalaisten yleinen tapa on vähätellä omaa osaamista aivan turhan takia. On kuitenkin myös niitä, jotka paukuttavat henkseleitään, vaikkei osaamisen taso ole kehuttava. Siksi onkin realistista kysyä itseltään onko oikeasti hyvä vai luulenko vain niin. Silloin tällöin on myös hyvä tarkistaa, tuoko lisäarvoa yritykseen, mistä saa palkkansa ja onko sen arvoinen? Tämä kaikki liittyy siihen, miten arvostaa itseään.
Tiedonjakaminen lisää arvoa
Avoimuudesta ja läpinäkyvyydestä puhutaan paljon, mutta kauniit sanat eivät juuri näy käytännössä. Ajatusmaailma on käännettävä päälaelleen: se, että jaan tietoa, ei olekaan minulta pois vaan päinvastoin! Tiedon merkitys kasvaa jaettuna ja kun jalostettu tieto palautuu itselle, se lisää myös oman osaamisen arvoa. Sharing is caring!
Tiiviin esityksen jälkeen osallistujille jäi alitajuntaan pohdittavaksi seuraavia kysymyksiä:
- Mitä uskomuksia sinulla on?
- Katse peiliin: Millainen asiantuntija aidosti olet?
- Arvostatko itseäsi? Miten se näkyy käytännössä?
- Mistä syntyy oikea osaaminen?
- Miten tuot jatkossa oman osaamisesi paremmin esille?
Näitä kysymyksiä voi itse kukin pohtia, sillä ne eivät koske vain IT-ammattilaisia, vaan ketä tahansa työelämässä toimivaa. Jokainen meistä on asiantuntija omalla alallaan. Aika ajoin tarvitsemme herättelyä ja pysähtymistä, aikaa pohtia olennaista. Monesti itsestäänselvyyksinä pitämämme asiat eivät loppujen lopuksi olekaan niin selviä. Miten on, arvostatko sinä itseäsi asiantuntijana?
Lisätietoa kirjoittajasta ja coachingista löydät osoitteesta www.intuitivo.fi.
Oliko artikkeli kiinnostava?
Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.
Käytä tätä mainospaikkaa, kun
- haluat erottua joukosta,
- saavuttaa uutta yleisöä ja
- saada asiasi helposti perille.
Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.
Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/