HYVINVOINTI

Mainos
TEKSTI PIRKKO TAVAILA KUVA EMILIA RAUNIO | 25.9.2013 | KOLLEGA.FI
Alitajunta luo oivalluksia

Elämä sujuisi kuin tanssi, ellei parketilla olisi niin armoton ruuhka!

Pirkko Tavaila on kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin keskittynyt health coach.

Mikä neuvoksi, kun henkinen kapasiteetti ja valveillaoloaika ovat jo täyskäytössä, mutta uusia haasteita ja houkutuksia pukkaa elämään kaikilla rintamilla? Entä jos työ- ja siviilielämän velvollisuudet hoituisivatkin vähän vähemmällä ponnistelulla? Entä jos olisi enemmän aikaa toteuttaa itseään? Olisi hitusen kevyempi olo aamusta iltaan ja intoutuisi useammin luovuuttaan hoivaamaan.

Oivallukset säästävät aikaa. Arvokkaimmat oivallukset syntyvät, kun niitä vähiten osaa odottaa. Ne pulpahtavat alitajunnasta, kun niille antaa tilaa. Oivallukset ja luovat ratkaisut nousevat aktiivisen ajattelutoiminnan tuolta puolen, kun väkisin yrittäminen loppuu hetkeksi.

Mistä oivallukset oikein tulevat?

Oivallukset ovat sisällä asustavan viisautemme hedelmiä. Ne ovat neronleimauksia, joihin ei ulotu pelkällä logiikalla. Liiallinen menneisiin kokemuksiin tukeutuminen ja ongelmien vatvominen sotkevat helposti yksinkertaisetkin asiat. Sisältä nouseva luovuus taas saa näkemään kirkkaasti. Muistatko tilannetta, jonka oivalluksesi pelasti? Esimerkiksi vaikean kotitehtävän kouluaikana. Luit ja mietit pääsi puhki. Yritit ja yritit, muttet onnistunut. Lopulta annoit periksi ja menit nukkumaan, kunnes aamulla ratkaisu oli kirkkaana mielessäsi. Juuri niin alitajunta toimii, rentouden kautta.

Alitajuntaan on piiloutunut kaikki puhuttu, kuultu ja tehty. Siellä lymyävät opitut asiat ja viisaudet, jotka ovat livahtaneet tietoisen mielen ohi. Alitajunta rekisteröi jatkuvasti kaiken ympärillä tapahtuvan. Siksi on tärkeää valita, mitä lööppejä lukee, miten vapaa-aikansa viettää ja millaisessa seurassa ravitsee ajatusmaailmansa. Kun marinoi alitajuntansa korkealaatuisella viihteellä, ajattomalla viisaudella ja inspiroivalla seuralla, on lupa odottaa häikäiseviä oivalluksia.

Luottamus on alitajunnan avain

Oivalluksia alkaa pulpahdella tiuhempaan, kun olettaa ja luottaa niiden ilmaantuvan. Luottamus on alitajunnalle käsky kaivaa aarrekammiota ja syöttää ideoita tietoiseen mieleen. Tietoinen mieli yksin ei kykene tuottamaan luovaa ratkaisua. Oivallus syntyy, kun tietoinen mieli ja alitajunta lyövät viisaat päänsä yhteen. Meidän tehtävämme on uskaltaa noudattaa sisäisestä viisaudestamme kumpuavaa neuvoa ja toimia, kun lamppu välähtää.

Näin virität vastaanottimesi oivallusten taajuudelle:

  • Aloita aamu rauhallisesti. Älä hyökkää uuden päivän kimppuun, vaan ota se vastaan arvokkaasti. Riittää, että käytät muutaman minuutin tietoiseen hengittämiseen ja jäsenien oikomiseen ennen kuin nouset ylös sängystä.
  • Juo verkkaisesti lasillinen huoneenlämpöistä vettä tai kupillinen keitettyä vettä. Usein lämmin tuntuu paremmalta tyhjään vatsaan. Itselläni on termospullo yöpöydällä. Läheisten irvailuista ei kannata välittää. He tottuvat uusiin tapoihimme ihailtavan nopeasti.
  • Tankkaa laatuenergiaa aamiaisella ja lounaalla. Ruoka rakentaa meidät aivosoluja myöten! Ilman loistavaa ravintoa on turha odottaa briljantteja oivalluksia. Loistava ruoka tarkoittaa kauden parasta kokonaista ruokaa, eli ruokaa, jota ei ole muokattu teollisissa prosesseissa tunnistamattomaksi. Lisää lautaselle kasviksia, etenkin tummanvihreitä lehtivihanneksia sekä marjoja, hedelmiä, siemeniä, pähkinöitä ja sieniä. Rasvat kannattaa vaihtaa luomulaatuisiin kylmäpuristettuihin vaihtoehtoihin kuten oliiviöljyyn, kookosöljyyn, manteliöljyyn ja oikeaan voihin.
  • Pura paineet liikkumalla ja ulkoilemalla. Kuntoilu saa hyvän olon hormonit hyrräämään ja lisää rentoutta.
  • Harjoita luovuuttasi. Kysy itseltäsi mitä tekisit juuri nyt, ellet olisi aikuinen. Kaiva sisäinen lapsesi esiin ja askartele, maalaa, valokuvaa, leiki mekaanikkoa jne.
  • Nuku pitkät yöunet, jotta alitajuntasi pääsee tekemään työtään.

Huomaa, miten olo alkaa hissukseen kirkastua. Läsnä olemisen taito alkaa karttua ja elämä alkaa sujua yhä enemmän kuin tanssi – ajoittain dramaattinen sellainen, mutta tanssi kuitenkin.

EatBeNow.com-sivustolta löydät reseptejä sekä lisävinkkejä. Voit myös tilata kerran kuukaudessa ilmestyvän suomenkielisen uutiskirjeen osoitteesta pirkko@eatbenow.com.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)