TASAPAINON AVAIMET

Mainos
TEKSTI CARITA NYBERG KUVA MARJA KASANEN | 14.8.2013 | KOLLEGA.FI
Voimia ja suuntaa elämään

Mikä lataa sinun akkujasi ja saa sinut voimaantumaan? Entä mikä innostaa sinua ja saa ajantajun katoamaan? Entä, kaipaatko missiota elämääsi? Vastaus ensimmäiseen kysymykseen on aito lepo, toiseen, aito opiskelu ja kolmanteen aito työ.

Tukipilarit toimivat elämän tasapainottajina ja ne ovat tärkeitä hyvinvoinnillemme. Tukipilarit vahvistavat kaikkia elämän alueita ja niistä on apua niin työ- kuin yksityiselämässä. Tasapainon avaimet -menetelmässä on neljä tukipilaria: aito leikki, aito lepo, aito opiskelu ja aito työ.

Palstan kirjoittaja Carita Nyberg on Tasapainon Avaimet -menetelmän kehittäjä ja valmentaja.

Aito leikki lisää iloa, aito lepo lataa akkuja, aito opiskelu tuo elämään mielekkyyttä ja aito työ lisää onnellisuutta. Aitoa leikkiä on käsitelty palstan edellisessä artikkelissa Lisää virtaa kesään.

Aito lepo lisää energiaa

Aito lepo palauttaa ja virkistää. Aito lepo ei tässä yhteydessä tarkoita fyysistä lepoa, vaan jotain jossa sekä mielesi että kehosi kokee saavansa uutta virtaa.

Vinkkejä siihen, mitä aito lepo kohdallasi tarkoittaa, saat tunnistamalla ensin reagointitapasi (Kts. artikkeli
Reagointitapa kertoo miten viestit).

Reagointitapoja on kolme: ajattelu, tunne ja toiminta. Yksi näistä reagointitavoista on itselle ensisijainen, toinen reagointitapa toissijainen ja kolmas vierain. Jos vähiten käyttämäsi reagointitapa näistä kolmesta on ajattelu, tarkoittaa aito lepo kohdallasi jotakin mieltä askarruttavaa tekemistä kuten lukemista, ristikoita, palapelejä tai tietovisoja. Mikäli vähiten käyttämäsi reagointitapa on tunne, tarkoittaa aito lepo silloin aisteja puhuttelevia asioita kuten hyvää ruokaa ja juomaa, musiikkia, tanssia, metsän tuoksua tai energisoivaa seuraa. Jos taasen toiminta on reagointitavoistasi viimeinen, tarvitset silloin tekemistä vastapainoksi. Tällöin aito lepo tarkoittaa fyysisiä asioita kuten puutarhanhoitoa, lenkkeilyä, uimista tai vaikkapa maalaamista.

Aito opiskelu auttaa keskittymään

Tekeminen, joka saa sinut täysillä mukaansa ja ajan tajun katoamaan, liittyy aitoon opiskeluun. Kun tarvitset aikaa itsellesi ja samalla jotain mielekästä tekemistä, mieti mikä on sinulle aitoa opiskelua. Aihe liittyy usein esimerkiksi harrastukseen, jota kaipaat jollet saa tehdä sitä säännöllisesti. Jollekin aito opiskelu liittyy uuden oppimiseen, kuten nikkarointiin tai käsitöihin, toiselle teemana voi olla tähtitiede ja kolmannelle hyvä kirja tai matkojen suunnittelu. Parhaimmillaan aito opiskelu on aihepiiri joka toimii porttina aidolle työlle. Kun aikasi opiskelet jotain taitoa, se voi johtaa taidon hyödyntämiseen monin tavoin.

Aito työ tuo onnen

Aito työ on mukaansatempaavaa työtä, joka ei tunnu rasittavalta. Sanottakoon heti kärkeen, että aito työ liittyy harvoin leipätyöhön, vaikka poikkeuksiakin toki on. Aito työ on sellaista, joka kiehtoo ja tuo esille luontaiset lahjat. Aito työ kirkastuu monella vasta vuosien aikuisuuden jälkeen, monesti jonkin isomman kriisin myötä. Pohtiessaan mikä on itselle aitoa työtä, kannattaa miettiä omia erityistaitojaan. Joku on erityisen hyvä lasten kanssa, toinen on ilmiömäinen kokki, kolmas innostava esiintyjä, neljäs lahjakas juoksija jne.  Monesti lahjakkuus jää itseltä huomaamatta, mutta lähipiiri kyllä tunnistaa sen. Jos olet saanut erityistä kiitosta ja huomiota jostain asiasta, tämä voi olla vinkki siitä, mihin sinun aito työsi liittyy.

 

Case: Tukipilarit epätasapainossa

Eräs ystäväni kaipasi lisäpuhtia ja selkeämpää visiota tulevasta. Hän oli työstään täysin uupunut. Tukipilarit tarjosivat hänelle näkökulmia, joita vailla hän oli. Voimattomaan oloon löytyi ensiapu aidon levon alueelta. Se on erityisen tärkeä osa-alue niille, jotka ovat aina muita auttamassa ja tukemassa – heillä kun on taipumusta unohtaa pitää itsestään huolta. Tässä tapauksessa ystäväni tasapainottajana oli toiminta, eli aidon levon alue liittyi tekemiseen. Kävi ilmi että hän oli laiminlyönyt säännöllisen liikunnan sekä jättänyt monet harrastuksensa taka-alalle odottamaan aikaa parempaa. Hänelle aitoa lepoa olikin ulkoilu ja autoilu, ja niiden sopiva annostus antoi heti lisää virtaa.

Myös aito opiskelu oli jäänyt suorittamisen jalkoihin. Hän tiedosti, että kaipasi aikaa ja tilaa itsensä kehittämiseen ja uusien visioiden suunnittelemiseen. Aito leikkikin oli häneltä täysin hukassa ja elämä oli muuttunut suorittamiseksi vailla iloa.

Lisäksi ystäväni oma missio siitä, miten hän halusi toteuttaa itseään, oli kadoksissa. Koska kaikki tukipilarit olivat epätasapainossa, hän oli pikkuhiljaa ajautunut lähelle loppuun palamista. Onneksi ystäväni tiedosti tilansa ja päätti asettaa itsensä ensi kertaa etusijalle ja ottaa aikaa itsensä ja unelmiensa pohdiskeluun. Siitä alkoi eheytymisen tie.

Lisätietoa Tasapainon Avaimista: www.tasapainonavaimet.fi tai  carita.nyberg@tasapainonavaimet.fi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)