HYVINVOINTI

Mainos
TEKSTI PIRKKO TAVAILA KUVA EMILIA RAUNIO | 28.8.2013 | KOLLEGA.FI
Onni on energiaa – Osa 2

Edellisessä kirjoituksessani tunnustin ihailevani Albert Einsteinia. Jaan vielä idolini inspiroimana toisenkin hänen sitaateistaan, vapaasti käännettynä:

”Se, joka ei osaa enää pysähtyä ihmettelemään eikä kykene seisahtamaan haltioituneen kunnioituksen vallassa, on yhtä kuin kuollut, hänen silmänsä ovat kiinni.”*

Voiko kauemmaksi energisyydestä päätyä kuin henkisesti kuolleeksi, silmät kiinni puurtamaan?

Lapset ihmettelevät ja lumoutuvat alvariinsa. He ammentavat hyvää energiaa kaikkialta mihin katseensa kääntävät. Lapsenmielisen silmin positiivinen energia sykkii kaikkialla, jopa kivissä ja lempileluissa.

Pirkko Tavaila on kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin keskittynyt health coach.

Laput silmillä uurastava aikuinen on lakannut kokemasta elämää suurena ihmeenä. Elämme varovasti ja suodattimet päällä, koska oletamme sen olevan viisasta ja turvallista. Suuri osa aistien tarjoamista lahjoista jää saamatta, jos kulkee sielun silmät kiinni. Ympärillä viuhuu tilaisuuksia ja oljenkorsia, mutta ne jäävät huomaamatta. Pienimpienkin ihmeiden huomaaminen on tärkeää, ettei kokemusmaailma kutistuisi ja rajattomat mahdollisuudet sen myötä. Haltioituminen antaa energiaa.

Fysiikan lakien mukaan olemme koko ajan energeettisesti yhteydessä kaikkeen ja kaikkiin. Negatiivinen arvostelija syö ryhmän energiaa. Yhden positiivinen asenne ja vahva usko onnistumiseen saa koko tiimin yrittämään enemmän. Kollektiivinen energia on sitä ravitsevampaa mitä useampi hoitaa oman energiatonttinsa kuntoon.

Energiaa saa lisää, kun ravitsee kehoa, mieltä ja sielua yksinkertaisin ja luonnollisin tavoin. Ei riitä, että hoitaa vain asenteensa positiivisemmaksi, myös elimistö on ravittava parhaalla mahdollisella energialla.

Eikä sekään riitä, että ajattelee vain omaa hyvinvointia. Paras energia syntyy, kun jakaa hyvää energiaa niillekin, joita ei tunne. Ensitöikseen voi alkaa hymyillä vastaantulijoille kadulla. Astetta haastavampaa on nostaa kadulta roska kiitosta ja kunnioitusta odottamatta. Henkinen kasvu on olennainen osa onnellisuuteen kasvamista.

Näillä konsteilla nostat energiaasi välittömästi:

1. Hengitä syvään. Energia on palamistulos, eikä palaminen ole mahdollista ilman happea. Kunnollinen hengitys ulottuu palleaan asti. Opettele huomaamaan pinnallisen hengityksen oireet kuten haukottelu, päänsärky, ajatusten jumittuminen tai mielialan lasku. Kun oireet ilmaantuvat, hengitä muutama kerta kunnolla sisään ja ulos niin, että aivoissa kirkastuu.

2. Juo puhdasta vettä. Jano tarkoittaa, että keho kärsii jo nestehukasta. Nestevajaus aiheuttaa nuutuneen olon. Luonnollinen, hiilihapoton vesi nesteyttää parhaiten. Kofeiinipitoiset juomat eivät anna energiaa vaan ryöstävät sitä elimistöstä. Runsas kolajuomien ja kahvin juonti johtavat sitä paitsi lisämunuaisten uupumiseen, mikä tuntuu jatkuvana väsymyksenä ja kaikin tavoin surkeana olona.

3. Tankkaa energiaa ruuasta, joka näyttää energiseltä. Katseesi kiinnittyy luontaisesti ruokaan, joka ravitsee ja antaa pitkäkestoista energiaa. Olemme valitettavasti opetelleet syömään kehnoa energiaa, lisäksi olemme sokerikoukussa. Makea välipala nostaa veren sokeripitoisuuden liian korkealle, liian nopeasti. Tämä aiheuttaa elimistössä hätäreaktion: haima erittää vereen suuren määrän insuliinia, mikä puolestaan aiheuttaa verensokerin nopean laskun. Dramaattinen verensokerin lasku taas aiheuttaa uuden nälän, koska elimistö tavoittelee aina tasaista verensokeria. Sokerivuoristorata väsyttää ja aiheuttaa syömiskierteen.

Elinvoimaa lisäävä ravinto sisältää hitaasti vapautuvaa pitkäkestoista energiaa sekä kuitua. Se myös näyttää energiseltä. Unohda pitkälle jalostetut, hengettömät mitättömyydet, jotka on ladattu täyteen sokeria tai keinotekoisia makeutusaineita. Huomaa, että makeutusaineet ovat jopa kymmeniätuhansia kertoja makeampia kuin pöytäsokeri. ”Kaloreita nolla” ei pysäytä vuoristorataa, koska hyvin makea maku riittää aktivoimaan haiman ja aiheuttamaan insuliinipiikin. Energisen olon edellytys on, että opettelemme tyytymään luonnollisen makeaan makuun. Syö siis välipalaksi tuoreita marjoja, mehukas hedelmä, porkkana tai pätkä tuorekurkkua. Ne sisältävät bonuksena luonnollisessa muodossa olevaa vettä, joka nesteyttää tehokkaasti.

*) Alkuperäinen lainaus: ”He who can no longer pause to wonder and stand rapt in awe, is as good as dead; his eyes are closed.” –Albert Einstein

EatBeNow.com-sivustolta löydät reseptejä sekä lisävinkkejä. Voit myös tilata kerran kuukaudessa ilmestyvän suomenkielisen uutiskirjeen osoitteesta pirkko@eatbenow.com.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)