SANA HALLUSSA

Mainos
TEKSTI TUIJA METSÄAHO KUVA MARJA KASANEN | 14.8.2013 | KOLLEGA.FI
Maailma tilastojen takana

Niina laatii huolellisesti esitystä suomalaisten tupakoinnista. Hän osaa tehdä oikeaoppiset ja havainnolliset piirakat, kuviot ja käppyrät, jotka tukevat esitystä. Hän valitsee toisistaan erottuvat värit, jotta kuulijat hahmottavat sisällön.

Tekstin hän ottaa melkein suoraan Tilastokeskuksen nettisivuilta:

Suomalaisten tupakointi on vähentynyt

Työikäisten miesten tupakointi on vähentynyt pitkällä aikavälillä. Myös naisten tupakointi on viime vuosina laskenut ja on samalla tasolla kuin 1980-luvun alussa. Nuorten alle 18-vuotiaiden poikien ja tyttöjen tupakointi on viime vuosina alentunut.

Tuija Metsäaho on freelance-toimittaja ja kouluttaja.

Suomessa kulutettiin vuonna 2011 hiukan enemmän verollisia tupakkatuotteita kuin vuonna 2010. Savukkeiden ja sikarien verollinen kulutus lisääntyi noin 2 prosenttia edelliseen vuoteen verrattuna.

Verottomien savukkeiden kulutus lisääntyi 11 prosenttia edellisestä vuodesta.

Niina on liian innokkaasti kiinni tilastoissaan, eikä malta katsoa tilastojen taakse. Tilastot kuvaavat maailmaa, josta lukijat on kiinnostunut. Hyvä tilastotieteilijä avaa piirakat, kuviot ja käppyrät vastaanottajalle. Hän muuttaa kielensä niin, että siinä toimivat ihmiset, eivät kuviot. Hän käyttää aktiivimuotoa ja valitsee verbit niin, että ne kertovat maailmasta, ihmisistä ja asioista, eivät pylväiden pituudesta, piirakan suuruudesta tai käppyrän suunnasta.

Pylväiden, piirakoiden ja kuvioiden käyttäminen on esityksissä paikallaan, koska ne havainnollistavat sisältöä. Asiantuntijan tehtävä on valottaa kuulijalle, mitä esimerkiksi muita korkeampi pylväs kertoo. Mikä on ilmiö tilaston takana?

Edellä olevan tekstin voi muuttaa havainnollisemmaksi näin:

Suomalaiset tupakoivat vähemmän kuin ennen

Työikäiset miehet tupakoivat aiempaa vähemmän. Myös naiset ovat vähentäneet tupakointiaan, ja he tupakoivat nyt saman verran kuin 1980-luvun alussa. Alle 18-vuotiaat tytöt ja pojat tupakoivat aiempaa vähemmän.

Suomalaiset käyttivät vuonna 2011 hiukan enemmän verollisia tupakkatuotteita kuin vuonna 2010. Savukkeita ja sikareita he polttivat noin 2 prosenttia enemmän kuin edellisenä vuonna. Verottomia savukkeita suomalaiset polttivat 11 prosenttia enemmän kuin edellisenä vuonna.

Voit lukea lisää kirjoittajasta ja suomen kielestä verkkolehdestä www.kielikukkanen.fi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)