COACHING

Mainos
TEKSTI KAIJA PITKÄNIEMI KUVA RITVA IKONEN | 31.7.2013 | KOLLEGA.FI
Uupumuksesta innostukseen

Työuupumus ja kadonnut motivaatio ovat työpaikoilla varsin yleisiä vaivoja. Työstä ei kuitenkaan aina tarvitse irtisanoutua löytääkseen uuden onnen. Coachauksen avulla asioihin voi ottaa etäisyyttä ja saada ne oikeisiin mittasuhteisiin, jolloin vanhakin työ voi taas alkaa maistua. Näin kävi uupuneelle myyntipäällikölle, joka löysi tasapainon.

Case: Myyntipäällikkö

55-vuotias Sari toimi myyntipäällikkönä IT-palveluita myyvässä organisaatiossa, jossa oli työskennellyt lähes 10 vuotta, kun uupumus uhkasi viedä mennessään. Coachaukseen tullessaan hän oli katkeamispisteessä ja valmis sanomaan itsensä irti saman tien. Uupumuksen taustalla olivat jatkuvasti lisääntyneet vaatimukset ja paineet kiristyneissä myyntitavoitteissa. Myös monta vuotta kestänyt yksinhuoltajuuden vastuu painoi Saria.

Palstan kirjoittaja Kaija Pitkäniemi on Business Coach.

Ennen valmennukseen tuloa Sari oli selvittänyt vaihtoehtoja jäädä sapattivapaalle ja miettinyt työpaikan vaihtoa. Samalla hän kuitenkin arveli, että paikan vaihtaminen ei välttämättä auttaisi orastavaan uupumukseen ja lisäksi häntä esti uskomus, ettei hänen ikäiselleen enää olisi töitä tarjollakaan.

Arvokeskusteluja ja unelmointia

Coachauksen tavoitteeksi Sari määritteli kadonneen motivaation ja mahdollisesti uuden ammatin löytämisen. Tätä lähdimme yhdessä pohtimaan ja tapasimme yhteensä kahdeksan kertaa. Itsetuntemuksen hahmottamisen aloitimme arvojen selvittämisestä. Voisi luulla, että ne ovat itsestäänselvyys, mutta näin ei useinkaan ole. Monikaan ei ole selvittänyt, mitkä ovat itselle tärkeitä arvoja ja ennen kaikkea, miten ne näkyvät käytännössä. Jo tässä vaiheessa Sari sai ensimmäisen oivalluksen, kun hänelle valkeni oman elämänsä merkityksellisyyden ydin.

Luovana henkilönä Sari pystyi hyvin heittäytymään ideointiin ja unelmointiin. Oikeastaan hänen salainen unelmansa on aina ollut kahvilanpitäjä: miten hän nauttisikaan tarjoilla itse leipomiaan lämpimiä korvapuusteja viehättävässä kahvilassa. Se unelma jatkaa elämistään ja kenties vielä joskus toteutuu. Kun konkretisoimme yrittäjyyteen liittyviä asioita, heräsi epäilys, olisiko se sittenkään niin hyvä vaihtoehto tässä kohtaa…

Mietimme myös muita ammattivaihtoehtoja, joita oli loppujen lopuksi aika monta. Tuulettelimme ajatuksia ja annoimme niiden virrata. Punnitsimme myös sitä, millä edellytyksin hän voisi jatkaa nykyisessä toimessa, joka viimeisimmän organisaatiomuutoksen jäljiltä oli kaikkea muuta kuin motivoiva. Suuri oivallus tapahtui, kun alkoi selvitä, mitä vaihtoehtoja nykyinen työ ja työpaikka voisivat tarjota.

Kohti mahdollisuuksia

Vastuuntunto ja ajoittain hyvinkin kohtuuttomat vaatimukset itseä kohtaan olivat ajaneet Sarin tilanteeseen, ettei hän enää nähnyt omia mahdollisuuksiaan vaikuttaa elämäänsä. Hän koki, että muut sanelevat asioita ja hän oli selkä seinää vasten vailla valinnanvapautta. Tajutessaan, että hänellä oli mahdollisuuksia ja hän voi itse vaikuttaa elämäänsä, alkoi voimavaroja vapautua.

Sari päätti keskustella esimiehensä kanssa ja sopia mm. ylitöistä ja etätyöskentelystä. He pääsivät yhteisymmärrykseen ja uusi vapaus työntekoon tuntui hyvältä. Hän myös teki suunnitelman, miten käyttää töistä vapautunutta aikaansa itsensä huomioimiseen: öisin voisi nukkua – sen sijaan, että tekee tarjouksia – ja merenrantakävelyjäkin voisi alkaa harrastaa.

Ajatus itsensä huolehtimisesta oli uusi ja sitä piti oikein harjoitella. Vuosikausien ajan Sari oli pistänyt aina muut ihmiset etusijalle: lapsensa, asiakkaansa ja työnantajan. Nyt pitikin opetella välittämään itsestään ja arvostamaan itseään. Aika ajoin se meinaa Sarilta vieläkin unohtua, mutta pikku hiljaa siitä tulee pysyvämpi tapa. Työhönsä Sari sai uutta potkua ja viihtyy nykyisessä tehtävässään hyvin.

Lisätietoa kirjoittajasta ja coachingista löydät osoitteesta www.intuitivo.fi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)