ELÄMÄ JÄRJESTYKSEEN

Mainos
TEKSTI ANNE TE VELDE-LUOMA KUVA MARJA KASANEN | 31.7.2013 | KOLLEGA.FI
Pidä silmällä odotuksiasi

Loma on takana. Oliko lomasi onnistunut? Vai menikö se pilalle? Kenties jotain siltä väliltä? Kysymykseni on kiusallinen – kulttuuriimmehan kuuluu tietynlainen onnistuneen lomakulissin ylläpito.

Kaikkien niiden vuosien aikana, jolloin lomailimme kolmen lapsemme kanssa, oli miehelläni tapana rikkoa tätä käyttäytymisnormia: työkavereiden standardikysymykseen loman onnistumisesta hän vastasi liioitellun rehellisesti kertomalla kuinka ihanaa oli päästä takaisin töihin. Joko sää oli ollut surkea, lapset riidelleet päivät pitkät, ajomatka Etelä-Ranskaan ollut ruuhkien takia loputon tai lomamökki kahden tunnin ajomatkan päässä uimarannasta – ja sinne oli pakko ajella, koska matkaoppaan kuvankauniit (!) vuoristopurot olivat jääkylmiä leikki-ikäisten pulikoinnille. Ja aina joku sairastui vesirokkoon tai nyrjäytti nilkan, tai sitten vesivaraaja ei toiminut ja ranskalaista korjaajaa odotettiin puolitoista viikkoa.

Palstan kirjoittaja Anna te Velde-Luoma on ammatiltaan Professional Organazer eli ammattijärjestäjä.

Loman odottaminen on aina ihanaa: mieleen tulvii mielikuvia jatkuvasta aurinkoisesta säästä, varjoisista kahviloista plataanien reunustamilla aukioilla, säpsähdyttävistä museoelämyksistä ja jo nyt vedet kielelle tuovista paikallisista herkuista. Kenties mukana on myös viehkeä tieto siitä, että kohta on hienoa voida kertoa missä eksoottisessa tai yllättävässä maailmankolkassa sitä on älynnyt käydä. Oma mieli tuntuu kritiikittä pelaavan matkanjärjestäjän pussiin.

Odotusten ylipositiivisuus on normaalia, se on vain yksi ajattelun monista vinoutumista – ja on siitä hyötyäkin, sillä ilman tällaista tulevaisuuden yliarviointia emme nytkähtäisi minkäänlaiseen uuteen toimintaan. Mutta on hyvä muistuttaa itselleen sen olemassaolosta, koska se säästää rutkasti turhautumista ja kenties rahaakin. Pystytkö palauttamaan mieleesi, mitä tarkkaan ottaen odotit, kun varasit matkasi? Mitä olit lukenut, kuullut tai kuvitellut, mikä oli syy tai motivaatio valita juuri tuo kohde tämän vuoden lomakohteeksi? Päiväkirjojen pitäjät voivat kenties palata omiin muistiinpanoihinsa, me muut joudumme rekonstruoimaan asian niin hyvin kuin osaamme, eikä se välttämättä ole helppoa. Mieli nimittäin siistii nopeasti jälkiään, ja odotukset ovat jo ehkä pyyhkiytyneet pois todellisten kokemusten myötä, kunnes aika kultaa muistot ja palauttaa osan romantiikasta takaisin.

Omien odotusten kirjaaminen muistiin on viisasta asiassa kuin asiassa: mitä kaikkea onkaan mielessäsi, kun haikailet pastakonetta tai kasvojen kiinteytyslaitetta, uutta vaihdepyörää tai asuntoa. Pudotus haaveista todellisuuteen saattaa tapahtua kumppanin happamien huomautustenkin myötä, mutta tosiasioiden ymmärtämistä ei edistä tapa, jolla ne esitetään – päinvastoin se herättää vain vastarintaa ja voimistaa omia mielikuvia. Omat muistiinpanot näistä odotuksista toimivat paremmin. Niitä listatessasi laitat mielesi kakkosjärjestelmän toimimaan: se on aivotoimintaa, joka vastaa arvioinnista, vertailusta ja epäilemisestä. Sivutuotteena opit nopeammin tunnistamaan sudenkuopat, joille persoonallisuutesi tapaa altistua. Itsetuntemuksesi kasvaa, säästyt pettymyksiltä ja kenties tuhlaat vähemmän.

Englantilaisen vävyehdokkaan innoittamana minä ja mieheni lähdemme kohta viikoksi Pohjois-Englantiin patikoimaan Hadrianuksen muuria seurailevaa polkua. Sieluni (ykkösjärjestelmän) silmin näen jo vehreät kukkulat ja olkikattoiset bed&breakfast-paikat. Iltaisin sydämelliset paikalliset toivottavat meidät tervetulleiksi pubiin, joka tarjoilee konstailemattomia, mutta ah niin maukkaita Jamie Oliver -annoksia. Kakkosjärjestelmä yrittää kyllä vihjailla sateesta ja tuulesta, ja muistuttelee siitä, että jo kotioloissakin uneton mies ei voi käväistä keskiyöllä saunassa saadakseen paremmin unenpäästä kiinni. Enkä millään tunnu muistavan kuinka vatsantoiminta aina taantuu vieraissa olosuhteissa…

Lisätietoja  kirjoittajasta www.anneluoma.nl ja ammattijärjestäjistä www.ammattijarjestajat.fi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)