VIERAILIJA

Mainos
TEKSTI MAARIT LAURENTO KUVA MARJA KASANEN | 5.7.2013 | KOLLEGA.FI
Lehtihoroskoopin historiaa

Kesälehtien tuplanumeroissa sekä uuden vuoden alun lehdissä horoskoopit ovat haluttua mediasisältöä. Mutta monikaan lehden lukija ei tiedä, että horoskooppi on astrologiassa varsin nuori ja tuore asia, sillä on itse asiassa vasta reilu 80-vuotinen historia. Mistä siis kaikki alkoi? Miten meidän kaikkien tuntema viikkolehtihoroskooppi oikein sai alkunsa vajaa sata vuotta sitten?

Maarit Laurento on astrologi ja kasvatustieteiden tohtori, joka tutkii aika astrologian avulla.

Yleisin vastaus on, että viikkolehtihoroskoopin kehitti lontoolainen astrologi Richard Harold Naylor elokuussa 1930. Kaikki lähti siitä, kun Englannin hoviin oli syntynyt uusi prinsessa, Margaret, torstaina 21.8.1930, minkä jälkeen lehdet julkistivat kilpaa uutista. Sunday Expressenin päätoimittaja etsi ilouutiseen tuoretta näkökulmaa ja pyysi silloista julkkisastrologi Cheiroa tekemään pikkuprinsessasta astrologisen katsauksen tulevaan sunnuntain numeroon. Cheiro oli kuitenkin kiireinen ja siirsi toimeksiannon assistentilleen, R.H. Naylorille, joka tarttuikin innolla tehtävään. Juttu julkaistiin lehden sunnuntainumerossa 24.8.1930, ja se herätti yleisön kiinnostuksen välittömästi. Toimitukseen tulvi kiitoskirjeitä sekä pyyntöjä uusista kolumneista. Naylor pestattiinkin saman tien vakiokirjoittajaksi lehteen, ja jo seuraavalla viikolla ilmestyi juttu otsikolla ”Oletko syntynyt syyskuussa?”. Lokakuussa 1930 päätoimittaja esitteli ylpeänä uutta sarjaa “Mitä tähdet kertovat tällä viikolla?”:

“Sunday Express on saanut niin useita lukijakirjeitä liittyen R.H. Naylorin viime viikkoina lehdessämme julkaistuihin hämmästyttäviin ennustuksiin, että olemme sopineet hänen jatkossa kirjoittavan artikkelin viikoittain yksinoikeudella meille. Tämä artikkeli tulkitsee astrologiset merkit, jotka vaikuttavat kansallisiin ja globaaleihin asioihin kullakin viikolla. Hän antaa varoittavia neuvojan niin sijoittajille, kilpaurheilijoille kuin poliitikoillekin, sekä lisäksi kertoo, mitä sinun tulee huomioida, jos olet syntynyt ko. viikolla.”

Horoskooppien alkutaipaleen suosiosta kertoo sekin, että jos Naylor kirjoitti kolumnissaan, että ”maanantaina ei kannata ostaa mitään”, markkinoilla oli hiljaista.

Horoskoopin perintö

Vaikka kunnia horoskooppien keksimisestä meneekin muualle, R.H. Naylor teki yhtä kaikki horoskoopeista maailmankuuluja. Tämä kuuluisin ensimmäinen horoskooppi alkaa seuraavalla tavalla (artikkelin keskellä prinsessan kartta esitettynä):

“Ohessa on pikkuprinsessan ”horoskooppi”. Taivaankansi on esitetty tarkoituksenmukaisessa muodossa hänen syntymähetkenään, leikattuna auki tarkastelulle kuin kuorittu appelsiini. Kuvion yläpuoli edustaa näkyvää taivasta, kun taas alapuoli kuvaa taivasta jalkojemme alla, horisontin alapuolella. Kuvion eri puolille sirotellut symbolit näyttävät kahdentoista eläinradan merkin ja planeettojen sijainnit ikään kuin astronomisena pikakirjoituksena.”

Kartta 1. Prinsessa Margaretin syntymäkartta.

Naylorin kirjoittama ja Sunday Expressen 24.8.1930 julkaisema profiili prinsessa Margaretista ja horoskooppityyliset kuvaukset muutaman aurinkomerkin syksystä 1930 upposivat lukijoihin niin, että he halusivat niitä lisää. Naylor kirjoitti:

“Jotkin prinsessan peruspiirteet ovat yhteneväisiä kaikille elokuussa syntyneille – siten hän on astrologinen serkku kaikille Sunday Expressin lukijoille, joiden syntymäpäivä sattuu samalle päivälle prinsessan kanssa. Näitä piirteitä ovat lojaalisuus, ylpeys ja viehätysvoima, josta henkilö voi tulla myös riippuvaiseksi mutta vahvalla tahdolla varustettuna.”

Nykyisiä horoskooppeja muistuttavat erityisesti Naylorin sanat:

“Ne Sunday Expressin lukijat, joilla on onni syntyä heinäkuun ensimmäisellä viikolla minä tahansa vuonna aloittavat hyvin suosiollisen ajanjakson.”

Nämä legendaariset rivit muokkasivat horoskooppigenrestä yhden aikakautemme suosituimman mediatuotteen, joka on eri muodoissaan ollut lehdissä kuluneet reilut 80 vuotta.

Sunday Expressin jälkeen suureen suosioon ja tilaisuuteen tarttui myös muun muassa People-lehti julkaisemalla palstaa Plan With The Planets. Yhdysvalloissa alkoi 1930-luvun alussa ilmestyä useissa lehdissä erilaisia astrologisia kolumneja ja horoskooppipalstoja. Lumipalloefekti oli valmis ja horoskooppien valtakausi oli alkanut. Loppu on historiaa, ja nykyisin horoskoopit löytyvät useista lehdistä.

Horoskoopit ovat käyneet läpi useita vaiheita. 1900-luvun alun innostuksen ja ihastuksen jälkeen horoskoopit ovat kokeneet vahvaa vastarintaa niin skeptikkojen kuin astrologienkin taholta. Skeptikot ovat kritisoineet astrologiaa horoskooppeina ja astrologit puolestaan ovat olleet nyreissään astrologian marginalisoinnista yleisiksi ja yksinkertaisiksi horoskoopeiksi. Vaikuttaa kuitenkin siltä, että horoskoopit ovat tulleet jäädäkseen.

Mutta tiesitkö, että horoskooppi syntyi itse asiassa astrologian kritiikin jalanjälkiin? Lisätietoa astrologiasta löytyy Maarit Laurennon kirjasta Jokanaisen astrologiaa – opi tekemään horoskooppeja.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)