ELÄMÄ JÄRJESTYKSEEN

Mainos
TEKSTI ANNA TE VELDE-LUOMA KUVA MARJA KASANEN | 29.5.2013 | KOLLEGA.FI
Mitä mukaan mökille?

Ihana kesä on ovella, ja monen suomalaisen kohdalla se merkitsee lomaa kesämökillä. Suomessa niitä on melkein puoli miljoonaa, mikä on keskieurooppalaisen mielestä aivan uskomatonta luksusta – siellä on vapaa-ajan asuntoja vain todella rikkailla ihmisillä. Esimerkiksi hollantilaisen lääkäriperheen kesäloma kuluu usein telttaillessa jollain Etelä-Ranskan leirintäalueella, jossa on paljon muitakin lapsiperheitä. Lapsilla on seuraa kavereistaan, ja vanhemmat grillaavat yhdessä ja tekevät retkiä lähipaikkakunnille. Leiriytyminen on edullista ja ruokaa voi laittaa itse, joten lomakulut pysyvät kurissa. Yksi hollantilaisen kodinjärjestyksen haaste onkin saada makuupussit, ilmapatjat, teltat, pressut, keittimet, ulkopelit ja muu tilpehööri puhdistettuna käytön jälkeen talteen autotalliin tai vintille, niin että kaikki löytyy, kun niitä seuraavalla kesälomalla taas tarvitaan.

Palstan kirjoittaja Anna te Velde-Luoma on ammatiltaan Professional Organazer eli ammattijärjestäjä.

Suomalainen kesämökki ei ole vain lomanviettopaikka. Se on myös paikka, jonne voi viedä säästöön vanhaa tavaraa, jota ei millään raaski heittää pois. Tavarasta luopumiseen liittyy valtavasti negatiivisia tunteita: katumuksen tunne siitä, että rahaa kului tai huono omatunto siitä, että maapallon materiaalivaroja tuli tuhlattua. Niinpä suomalaisille mökeille on vuosien saatossa kuljetettu valtava määrä vanhoja kirjoja, kuutioittain lehtiä, käyttämättä jääneitä leluja, erilaisia toimivia laitteita jotka kaupunkiasunnossa korvattiin uusilla malleilla, ja säkeittäin niinsanottuja ”mökkivaatteita”. Mökittömillä kansoilla nämä vaatekappaleet tunnetaan remonttivaatteina, mutta taustalla on sama syy säilytykseen. Lopullinen poisheittäminen tuntuu niin raskaalta, että mikä tahansa muu ratkaisu kelpaa. Kysymyksessä on siis luopumispäätöksen välttely, ja joku onkin joskus todennut, että kaikenlaisen kaman kasaantuminen on päätöksentekojen lykkäämistä. Suomessa on ajettu miljoonia turhia kilometrejä, kun erinäisiä tavarakuormia on siirretty mökeille.

Mökkiparan virkistyskapasiteetti laskee tästä roimasti. Normiarkeen kuuluva syyllisyydentunne lukemattomista tilatuista lehdistä tai ylimääräisistä villatakeista siirtyy lomailijan mukana luonnon rauhaan, ja pienet lomaneliötkin täyttyvät ahdistaviksi. Luopumispäätös on toki helpompi tehdä sitten parin vuoden kuluttua, kun hiiret ovat ehtineet tehdä pesänsä Glorian koti -lehtikasaan ja villatakkeihin on tarttunut tunkkainen haju, joka ei lähde pesemälläkään.

Retriitti on hieno sana sille, mitä suomalaiset jo vuosikymmeniä ovat osanneet mökeillään harrastaa. Välimatkan ottaminen arkeen, hidastaminen, asioiden täysin toisenlainen tekeminen, helppojen vaihtoehtojen valitseminen (ai, jäikö hoitoaine kaupunkiin – no ollaan sitten ilman), saunajooga, flow’n kokeminen kalassa tai mustikkametsässä. Muualla maailmassa näitä elämyksiä ostetaan kovaan hintaan niiden tuottamiseen erikoistuneilta yrittäjiltä.

Vapauta siis kesämökkisi alennustilasta, jonka jokavuotinen turhan tavaran loppusijoituspaikaksi joutuminen sille tuo. Vaali sen ilmavuutta ja helppohoitoisuutta ja suo itsellesi perusteellinen ei-minkään-tekeminen. Koe tervehdyttävää riippumattomuuden tunnetta siitä, että pärjäät varsin vähällä. Huomaa, että osaat taas keskittyä, kun ärsykkeiden määrä vähenee. Jätä kaikenlainen hälyttävä elektroniikka mahdollisimman kauaksi ja anna auringonvalon herättää ja kesäsateen nukuttaa. Käytössäsi on oma yksityiskylpyläsi, jonka wellness-elämykset ovat globaalisti katsottuna rahassa mittaamattomia. Ympärilläsi on uniikki luonto, hengitettävänäsi puhdas ilma ja voit joka päivä pulahtaa järviveteen ja syntyä uudestaan.

Lisätietoja  kirjoittajasta www.anneluoma.nl ja ammattijärjestäjistä www.ammattijarjestajat.fi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)