TYÖELÄMÄN PSYKOLOGIAA

Mainos
TEKSTI ILONA RAUHALA KUVA M. ROSENGÅRD | 3.4.2013 | KOLLEGA.FI
Mitä annat ammattikunnallesi?

Ihmisillä on perustarpeita. Kontribuointi on niistä yksi. Se tarkoittaa oman panoksen antamista yhteisen tavoitteen saavuttamiseksi. Se on myötävaikuttamista. Jotta voit antaa oman panoksesi yhteisen tavoitteen hyväksi, sinun on tiedettävä, mihin ja minkä ryhmän yhteisiin tavoitteisiin haluat vaikuttaa. Ei ole yhdentekevää, tunnetko joka hetki antavasi parhaasi vai oletko omassa ammattikunnassasi perässähiihtäjä, ehkä perässä vedettävä jäsen. Oletko sinä se, joka arvostelee mutta jättää omat näkemyksensä ilmaisematta silloin, kun niitä kysytään ja tarvitaan? Ammattikunnan jokainen jäsen vaikuttaa kyseisen ammattikunnan identiteettiin. Jokainen jäsen jättää omalla toiminnallaan jäljen muihin ihmisiin ja luo toiminnallaan muille kuvaa tästä ryhmästä.

Ilona Rauhala on työelämään suuntautunut psykologi ja valmentaja.

Monet ihmiset kuuluvat ammattiliittoihin, -yhdistyksiin ja erilaisiin järjestöihin ja miettivät mitä hyötyä heille on siitä, että he kuuluvat niihin. Kysymys tulisi kääntää päinvastaiseksi ja kysyä, mitä minä voin antaa tälle joukolle omalla toiminnallani, omana itsenäni. Mitä minä voin tehdä? Mitä asiaa minä haluan olla edistämässä?

Kun lapset pelaavat jalkapalloa ja osallistuvat turnauksiin, heille on tärkeää, voittaako vai häviääkö oma joukkue. Ehkä vielä tärkeämpää on, mikä oli oma osuus siihen, että oma joukkue voitti, tai mitä itse jätti tekemättä silloin, kun joukkue hävisi.

Mikään ei ole ikuista, eikä kenelläkään siksi pitäisi olla varaa tuudittautua ikuisen seuraajan roolin. On ensiarvoisen tärkeä kysyä itseltään, mitä minä teen näiden yhteisten tavoitteiden hyväksi. Miten minä myötävaikutan siihen, että oma toimialani pysyy kehityksessä mukana, menestyy ja tuottaa lisäarvoa yhteiskuntaan? Mihin minä käytän aikaani, mitä minä tuon ajattelullani lisää?

Oman panoksensa antaminen on yksilöllinen perustarve, ja siitä tulee pitää huolta. Jos työnantajasi ei anna sinulle mahdollisuutta myötävaikuttaa, tee sitä silti. Älä odota, että annat panoksesi vasta kun olet saanut sopivan tittelin, vaan anna se nyt, jotta saisit aikanaan itsellesi sopivan tittelin. Ylennykset, palkankorotukset ja arvostus ansaitaan omilla näytöillä, ja näyttöjen perusteella sinulle annetaan lisää vastuuta. Jos jäät tuijottamaan matkan aikana saamiasi kunniamerkkejä, sinut syrjäytetään. Yksi näyttö riittää vähäksi aikaa, mutta näyttöjä täytyy työelämän pitkällä taipaleella antaa tasaisin väliajoin.

Katso lisää kirjoittajasta www.ilonarauhala.fi ja www.psykologinenpaaoma.fi

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tervetuloa TerveysSummitiin!

Tiesitkö, että TerveysSummit on Suomen suurin terveystapahtuma? Se tuo kokonaisvaltaisen terveyden kovimmat asiantuntijat katsottavaksesi netin välityksellä - ja voit osallistua tapahtumaan ilmaiseksi tietokoneeltasi, tabletiltasi tai vaikka kännykältäsi mistä päin Suomea tahansa!
TerveysSummit koostuu sarjasta terveysaiheisia luentoja ja haastatteluja, jotka julkaistaan verkossa 25.3. – 31.3. Jokainen haastatteluvideo on syväsukellus aiheeseen huippuasiantuntijan johdatuksella - tällaista et löydä muualta!
Voit katsoa tapahtuman haastatteluita ilmaiseksi 24 tunnin ajan julkaisusta (kunhan ilmoittaudut mukaan!) tai VIP-passilaisena rajattomasti koko vuoden. Rekisteröidy jo tänään - se ei maksa mitään eikä sido sinua mihinkään. Ilmoittaudu heti osoitteessa https://terveyssummit.fi/ts/30/
P.S.
Jos et vielä tunne tapahtumaa, käy kurkkaamassa yksi viime vuoden helmistä, lääkäri Olli Sovijärven haastattelu stressin biohakkeroinnista
https://terveyssummit.fi/stressin-biohakkerointi/ts/30.

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)