TASAPAINON AVAIMET

Mainos
TEKSTI CARITA NYBERG KUVA MARJA KASANEN | 10.4.2013 | KOLLEGA.FI
Marttyyritauti vie ilon arjesta

Tunnollisten suorittajien ammattitauti on marttyyrius. Kun tämä kompastuskivi ottaa vallan, ilo ja hauskuus katoavat työstä ja siitä tulee ikävää ja loputonta suorittamista. Marttyyrivirus vahvistuu, kun elämäntilanne tai työpaikan paineet tuovat haasteita arkeen. Suomalaiset ovat mestareita putoamaan marttyyrikuoppaan ja osa viihtyy siellä läpi elämän.

Palstan kirjoittaja Carita Nyberg on Tasapainon Avaimet -menetelmän kehittäjä ja valmentaja.

Marttyyrius on kompastuskivi, joka saa ihmisen kokemaan, että hän on olosuhteiden uhri ja syyttämään muita, kun asiat ovat huonosti. Tunnistat varmaan työpaikaltasi jonkun, joka huokailee äänekkäästi ja valittaa että ”on se niin väärin, kun taas pitää hoitaa tuokin asia, ja pitihän se arvata, että tässä käy näin”.

Työt kaatuvat päälle

Marttyyritauti johtaa helposti kasvavaan työtaakkaan, sillä tunnollinen suorittaja unohtaa ei-sanan käytön. Martyyrius saa asiat tuntumaan raskailta, ja työt kasaantuvat, vaikka olisi kuinka hyvä työntekijä. Jotkut esimiehet käyttävät suorastaan hyväksi sitä, että alainen venyttää työpäiväänsä tai kantaa töitä kotiin viikonlopuksi.

Vinkkejä martyyritaudin taltuttamiseksi

1. Opettele ei-sanan käyttöä, kun sinulle yritetään työntää muiden tehtäviä.
2. Ota vastaan tarjottu apu, kokeile myös avun pyytämistä.
3. Salli hauskuus ja kepeys arkeesi. Elämästä on lupa nauttia.

Jos työpaikallasi on kuppikunta, joka hokee kuinka elämä on kovaa ja juoruilevat selän takana, olet tunnistanut marttyyrikerhon kokoontumisen. Myötäsääli kuitenkin vain pahentaa oireilua, joten pysy poissa valittajakerhon draamasta.

Marttyyrin tunnusmerkkejä ovat:
– kärsivä, surullinen ilme
– valittaa ja antaa ymmärtää, että aina     on jotain pielessä
– syyttää usein muita, ”muut eivät ymmärrä”
– esittää uhkauksia kaiken jättämisestä, mutta ei toteuta niitä
– kantaa kaunaa eikä anna helposti anteeksi.

 

Case: Päiväkodin arjen haasteita

Hoitoalalla on erityisen paljon tunnollisia naisia ja miehiä, jotka ennen pitkää uupuvat työtaakkansa alle. Uupumisen vauhdittajana toimii marttyyrius, joka estää näkemästä vaihtoehtoja ja mahdollisuuksia.

Erään alueen päiväkotien esimiehet kokivat, että työilmapiiri oli ollut pitkään huono ja työpaikoille näytti pesiytyneen sitkeitä marttyyriviruksia. Esimiehille järjestettiin Tasapainon Avaimet -kurssipäivä, jossa käsiteltiin mm. kompastuskiviä. Päivän aikana moni esimies oivalsi, että marttyyritauti on hyvin yleinen työpaikoilla, ja koski myös heitä itseään. Esimiehet alkoivat yhdessä miettiä, miten asioita voitaisiin muuttaa ja löysivät monia ratkaisuja. Yksi ratkaisu oli, että negatiivista puhetta ei kannusteta, vaan valittaja haastetaan miettimään ratkaisuja tilanteeseen. Lisäksi päätettiin tarkastella tehtävien jakoa, sillä marttyyrilla on taipumusta haalia itselleen liikaa työtä päästäkseen kehumaan, kuinka joutuu hoitamaan toisten hommia. Teema tarjosi myös esimiehille uuden haasteen, uskaltaisiko jatkossa pyytää apua tai peräti delegoida jotakin… Tässä tapauksessa tieto ei lisännyt tuskaa, vaan antoi uusia avaimia arjen tilanteisiin.

Kun työpaikalla on kepeä ilmapiiri ja tilaa huumorille, marttyyrivirus väistyy taka-alalle. Turha pingottaminen ja liika työtahti ovat energiasyöppöjä, joita on syytä välttää. Pitäisi-sanan sijaan on hyvä miettiä tekeekö asian vai jättääkö kokonaan tekemättä, sillä kaikki keskeneräinen rasittaa mieltä. Työn ilo vapauttaa tekemään työtä uudella tavalla – jos sallii tämän itselleen.

Pikatesti

Onko marttyyrius sinulle tuttua?

 Koetko usein olevasi olosuhteiden uhri?
 Sanotko helposti kyllä, kun sinulta pyydetään jotakin?
 Tuntuuko siltä, että muut eivät ymmärrä kuinka vaikeaa sinulla on?
 Valitatko usein henkilöille, joilla ei ole mitään tekemistä asian kanssa ja jotka eivät voi auttaa sinua?
 Onko sinun vaikea antaa anteeksi kokemasi vääryys?

Jos 3–5 väittämistä tuntuu osuvilta, kuulut siihen laajan ryhmään suomalaisia, joiden arkeen marttyyrius vaikuttaa.

Lisätietoa Tasapainon Avaimista : www.tasapainonavaimet.fi tai  carita.nyberg@tasapainonavaimet.fi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)