COACHING

Mainos
TEKSTI KAIJA PITKÄNIEMI KUVA RITVA IKONEN | 27.3.2013 | KOLLEGA.FI
Unelmat piilossa

Aina ei ole helppoa tiedostaa sitä, mitä haluaisi tehdä elämässään. Vanha työ saattaa maistua puulta, mutta toisaalta ei ole tietoa siitä, mitä haluaisi tilalle. Varmimmin yleensä tietää, mitä ei halua tehdä. Unelmatyöstä saattaa olla vain epämääräinen aavistus, joka ei yksin pohtimalla selviä. Coaching on hyvä keino, jonka avulla pääsee pintaa syvemmälle unelmien alkulähteille ja saa potkua niiden toteuttamiseen.

Case: Yrittäjä

Palstan kirjoittaja Kaija Pitkäniemi on Business Coach.

Käsistään taitava kampaaja oli tullut tilanteeseen, jossa nykyinen työ ei enää tuntunut hyvältä. Osasyynä oli myös se, että häntä oli alettu syrjiä työyhteisössä ja tilanne kävi aina vain tukalammaksi. 47-vuotiaalla Tuirella oli omalta alaltaan paljon työkokemusta ja hän oli ehtinyt toimia myös yrittäjänä 10 vuotta.

Työn mielekkyyden katoamisen myötä oli myös itsetunto pudonnut pohjalukemiin. Suurin haaste olikin löytää itsestään hyviä puolia: Mitä osaan? Mistä arvostan itseäni? Missä olen onnistunut? Mitä hyviä kokemuksia minulla on? Millaista hyvää palautetta olen saanut?

Seitsemän valmennussession aikana käsittelimme itsetunnon teemaa joka keralla. Ja juuri, kun itsetuntoa alkoi hieman löytyä, tapahtuikin jotain, joka romutti sen uudelleen. Valonpilkahdusten keskellä alkoi vihdoin hahmottua salainen unelma, jonka coachattava oli todella taitavasti osannut haudata vuosikausiksi “täysin mahdottomana ajatuksena”.

Lupa uskoa unelmiin

Lisääntyvän itsetuntemuksen myötä itsetunto kasvoi ja samalla heltisi lupa uskoa unelmiin! Tuiren unelmana oli perustaa oma ruokakeidas – mielellään vanhaan taloon, esimerkiksi asemarakennukseen. Hän haaveili pitävänsä omassa kauniisti sisustetussa paikassaan pitoja. Hän näki mielessään kauniit astiat, kuvaili henkilökunnan asusteet, tunsi nenässään herkullisen ruuan tuoksun, kuuli astioiden kolinan ja koki seurueiden iloisen tunnelman.

Yhtäkkiä tämä kaikki oli hänelle totta ja täysin mahdollisuuksien rajoissa. Innostus kasvoi sitä mukaa, kun hän uskaltautui antautua unelmalleen. Sovimme konkreettiset toimenpiteet, mitä hän seuraavaksi tekisi luodakseen unelmastaan totta.

Luottamus koetuksella

Kuten usein käy, usko loppuu kesken, jos ei sitä koko ajan ylläpidä ja toimi päättäväisesti, vaikka vastoinkäymisiä tuleekin. Näin kävi myös Tuirelle, joka oli löytänyt sopivan asemarakennuksen hankkeeseensa, mutta jonka vuokraamisessa tuli vastaan monenmoista vastoinkäymistä. Haaveet ehtivät mennä romukoppaan moneen kertaan, kunnes asioihin tuli yllättävä käänne ja hän saikin loppujen lopuksi käyttöönsä puolet haluamastaan rakennuksesta.

Oltiin siis päästy ensimmäinen askel eteenpäin. Samalla tapahtui muitakin muutoksia: Tuire päätti tässä vaiheessa perustaa oman kampaamon ja kehittää siihen jotain uutta. Tämä oli loistava päätös ja nyt hän on päässyt hyvään alkuun unelmansa ensimmäisessä vaiheessa. Lopullinen unelma ei ole missään nimessä haudattu, vaan se elää ja voi hyvin edelleen.

Pienten askelten taktiikka

Asioiden edetessä Tuire ymmärsi hyvin oleellisen asian: hänen ei tarvitse tehdä kaikkea yhdellä kertaa. Unelmaa kohti on mahdollista kulkea pienin askelin, vaiheittain. Nyt on ensimmäinen ja konkreettinen vaihe toteutumassa. Se antaa uskoa ja toivoa tulevaisuuteen.

Vaikka coachauksesta on nyt jo kulunut aikaa, pidämme silloin tällöin tarpeen mukaan yksittäisiä valmennussessioita. Niiden avulla säilyy luottamus omaan itseen, rohkeus tehdä konkreettisia toimia jumiutuneissa tilanteissa ja usko suureen unelmaan.

Meistä itse kukin tarvitsee sparrausta aika ajoin ja pitkin elämää.

Lisätietoa kirjoittajasta ja coachingista löydät osoitteesta www.intuitivo.fi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)