Mainos
TEKSTI SAMI KELHÄ KUVA MIKKO KÄKELÄ | 6.3.2013 | KOLLEGA.FI
Läsnätyö tuo joustavuutta työelämään

Henkilöstöjohdon ryhmä HENRY ry ja Ilmarinen palkitsivat helmikuun alussa vuoden 2012 henkilöstötekona Microsoftin  Läsnätyöllä joustoja ja työtyytyväisyyttä -hankkeen. Vuoden henkilöstöteko on hanke, jolla on ollut mitattavia vaikutuksia organisaation toimintaan, sen henkilöstön hyvinvointiin ja tavoitteiden saavuttamiseen.

Microsoftin Suomen yksikkö halusi hankkeessa tehdä asiantuntijatyöstä paremmin työntekijän yksilöllisiin tarpeisiin ja elämäntilanteisiin mukautuvaa. Microsoft ryhtyi rakentamaan uutta työn maailmaa ja toimintatapoja, jotka ovat sittemmin muodostaneet läsnätyön perustan.

Sami Kelhä toimii tiedottajana Ilmarisessa.

Läsnätyössä työntekijä on tasavertaisesti läsnä työyhteisössään uusien työvälineiden avulla. Läsnätyötä voi tehdä ajasta ja paikasta irrotettuna yhteisesti laadittujen pelisääntöjen ja nykyaikaisen viestintäteknologian välityksellä. Läsnätyö myös säästää aikaa, rahaa ja ympäristöä vähentäessään matkustamista. Microsoftin toteuttama hanke on lisännyt henkilöstön mahdollisuuksia vaikuttaa päätöksentekoon, omaan työhön ja osaamisen kehittämiseen sekä työn ja vapaa-ajan hallintaan.

Teknologia apuna

Mutta mitä läsnätyöstä pitäisi ajatella? Onko se vain uusi nimi etätyölle? Mielestäni Microsoftin lanseeraama läsnätyö on tulevaisuutta monella työpaikalla. Teknologian kehittyessä ajan ja paikan merkitys asiantuntijatyöskentelyssä vähenee. Yritysten käyttämät sosiaalisen median kanavat elävät myös virka-ajan ulkopuolella. Voin hyvin hoitaa ison osan omista työtehtäväni nykyisillä työvälineillä muualta kuin toimistosta ja pelkästään virka-aikana. Uusien teknologisten välineiden ja sovellusten avulla voin olla läsnä työyhteisössäni ja osallistua sen keskusteluihin.

Älypuhelimen ansiosta sähköpostit, kontaktitiedot ja kalenteri kulkevat aina mukana ja ajantasaisina. Voin olla yhteydessä työkavereihin ja osallistua kokouksiin omalta läppäriltä erilaisilla pikaviestimillä ja Skypellä. Nettikokouksen kutsuja ilmoittaa osallistujille kokousajan ja lataa kokouksen materiaalit sovittuun paikkaan. Kokoukseen osallistujat kirjautuvat sovittuun aikaan pikaviestimeen tai kokouspalveluun. Kokouksen aikana on mahdollista esimerkiksi muokata yhdessä dokumentteja, katsoa PowerPointteja tai videoita ja kutsua tarvittaessa uusia henkilöitä mukaan.

Tietovarastot ja käytettävät ohjelmat sijaitsevat enää harvoin fyysisesti omalla koneella vaan ne ovat pilvipalveluihin siirrettyinä aina käytettävissä. Läsnätyötä voi siis hyvin tehdä vaikka rauhallisessa kahvilassa lattemukin äärellä tai kotipihan kuistilla linnunlaulua kuunnellen. Olen kuullut myös työntekijöistä, jotka ovat tehneet töitä suomalaisille yrityksille esimerkiksi Espanjan lämpimästä ilmastosta käsin.

Läsnätyö vaatii luottamusta

Uudet työnteon tavat muuttavat myös työelämän luonnetta. Joustava läsnätyö vaatii työnantajalta luottamusta, ja työntekijän pitää olla valmis kantamaan saatu vastuu ja olemaan luottamuksen arvoinen. Työnantajan ei tarvitse valvoa työntekijää silloin, kun henkilö on sitoutunut tekemään annetut tehtävät ja saavuttamaan asetut tavoitteet – vaikka oma työpiste ei sijaitsekaan pomon valvon silmän lähellä. Työhön lisää joustoa tuova läsnätyö voi myös tulevaisuudessa auttaa jaksamaan ja jatkamaan pidempään työelämässä.

Läsnätyö myös jättää usein enemmän aikaa itse työskentelyyn, kun työmatkat jäävät pois. Se säästää myös ympäristöä, kun kotimaan työmatkat vähenevät ja kokouksiin ulkomaille ei tarvitse aina matkustaa paikan päälle. Microsoftin Ensimmäiset 100 päivää läsnätyötä –blogissa arvioidaan, että jos viidennes suomalaisista työssäkäyvistä jäisi kotiin tekemään töitä kerran viikossa, vähenisi työmatka-ajo yhteensä yli miljoona kilometriä päivässä! Sähköisten työkalujen käyttö vähentää olennaisesti myös paperin kulutusta.

Läsnätyö ei kuitenkaan sovellu kaikkiin työtehtäviin. Esimerkiksi lentokoneessa matkustaessani toivon lentokapteenin istuvan ohjaamossa, ja myös siivoojan soisi vielä saapuvan työpaikalleen. Mutta voisiko läsnätyö korvata suoran ihmiskontaktin? Sitä se ei mielestäni voi tehdä – eikä ole tarkoituskaan. Kehittyneinkään teknologia ei pysty korvamaan fyysistä läsnäoloa kokonaan. Välillä on hyvä päästä nauttimaan työkavereiden seurasta ja huonoista vitseistä vaikka yhteisen kahvikupillisen ääreen.

Sami Kelhä
Tiedottaja
Ilmarinen

Blogin tausta

Työn iloa -blogin jutut perustuvat Eläkevakuutusyhtiö Ilmarisen materiaaliin. Blogin tavoite on jakaa Ilmarisen laajaa kokemusta lukijoiden hyödyksi. www.ilmarinen.fi

 

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)