Mainos
TEKSTI EEVA HUKKA KUVA MIKKO KÄKELÄ | 20.2.2013 | KOLLEGA.FI
Työkyvyttömyyden ehkäisy vaatii tahtoa

Käyn työssäni jatkuvasti suurten yritysten johtajien kanssa keskusteluja siitä, kuinka kalliiksi heidän henkilöstölleen myönnetyt työkyvyttömyyseläkkeet voivat tulla. Toisaalta yritys voi myös säästää todella suuria summia vakuutusmaksuissaan, jos sen työntekijät eivät joudu työkyvyttömyyseläkkeille.

Kustannukset perustuvat työeläkejärjestelmään rakennettuun malliin, jota voi verrata autovakuutusten bonuksiin: jos kolaroit tai jos henkilökunnallesi myönnetään paljon ennenaikaisia eläkkeitä, maksat enemmän. Ja päinvastoin. Keppi ja porkkana pitävät huolen siitä, ettei työkyvyttömyyseläke ole kovinkaan hyvä idea suuryrityksen talousjohtajan näkökulmasta.

Summat vaihtelevat valtavasti ennen kaikkea yrityksen koosta riippuen. Pahimmillaan työkyvyttömyyseläkkeiden aiheuttamat kustannukset voivat liikkua jopa miljoonissa euroissa vuosittain.

Vaihtoehtoja työkyvyttömyyseläkkeelle

Voiko työkyvyttömyyseläkkeitä jotenkin välttää? Lääkärit muistuttavat usein, että saman diagnoosin saaneista ja samoissa työtehtävissä toimivista yksi porhaltaa töissä täyttä häkää ja toinen istuu kotona eläkkeellä. Jännä juttu.

Eeva Hukka toimii asiakaspäällikkönä Ilmarisessa.

Oikeudenmukainen johtaminen, työntekijöiden mahdollisuus osallistua sekä kaikkien työpanosta arvostava ilmapiiri nousevat monien tutkimustenkin mukaan keskeiseen rooliin, kun puhutaan työssä jaksamisesta ja työhyvinvoinnista.

Edellä mainittujen asioiden lisäksi kiinnittäisin huomiota myös siihen, miten yritys suhtautuu osatyökykyisiin työntekijöihin. Näitä ovat henkilöt, joilla olisi periaatteessa mahdollisuus tehdä töitä, mutta joiden terveystilanne edellyttää esimerkiksi työtehtävien muokkaamista tai siirtymistä osa-aikatyöhön. Haluaako yritys heistä eroon vai pyritäänkö heille löytämään ja tarvittaessa räätälöimään heidän terveydentilaansa sopivia työtehtäviä? Minkälaiset prosessit ja toimintatavat yritykseen on rakennettu ”riskitapausten” tunnistamiseksi ja tukemiseksi?

Suuret yritykset eroavat melko paljon toisistaan suhtautumisessaan työkyvyttömyysriskien ennaltaehkäisemiseen. Joissakin yhtiöissä ennaltaehkäisy on viety jopa niin pitkälle, että yrityksessä on kokonainen tiimi ammattilaisia, joiden tehtävänä on kääntää kaikki kivet ja kannot jokaisen työntekijän osalta, ettei yksikään henkilö lähde ”turhaan” työkyvyttömyyseläkkeelle.

Asenteet ja ajattelutavat uusiksi

Kyse on valinnasta. Jos yritys päättää satsata työkyvyttömyyseläkkeiden ennaltaehkäisyyn, se vaatii kovaa työtä ja usein myös ajattelutapojen ja asenteiden muutosta. Toisella puolella vaakakupissa painavat mahdollisesti hyvinkin merkittävät säästöt työeläkevakuutusmaksuissa.

Tämä kaikki pätee ennen kaikkea suuriin yrityksiin, joiden eläkemaksut liikkuvat miljoonissa tai kymmenissäkin miljoonissa euroissa vuosittain.

Millä sitten motivoida pienemmän yrityksen johto pitämään huolta henkilöstöstään? Onneksi siihenkin löytyy hyviä argumentteja, myös taloudellisia. Mutta se on jo kokonaan toinen tarina.

Eeva Hukka
Asiakaspäällikkö
Ilmarinen

Blogin tausta

Työn iloa -blogin jutut perustuvat Eläkevakuutusyhtiö Ilmarisen materiaaliin. Blogin tavoite on jakaa Ilmarisen laajaa kokemusta lukijoiden hyödyksi. www.ilmarinen.fi

 

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)