TASAPAINON AVAIMET

Mainos
TEKSTI CARITA NYBERG KUVA MARJA KASANEN | 13.2.2013 | KOLLEGA.FI
Kompastuskivet saavat asiat solmuun

Monella työpaikalla epäselvät tavoitteet, lyhytjänteisyys sekä resurssipula luovat ylimääräistä painetta, jolloin ”virukset” eli kompastuskivet pääsevät yllättämään. Mistä ilmiössä on kyse? Kompastuskivet ovat pelkoja, jotka korostuvat stressitilanteissa.

Palstan kirjoittaja Carita Nyberg on Tasapainon Avaimet -menetelmän kehittäjä ja valmentaja.

Tasapainon Avaimet -ohjelmassa kompastuskiviä on seitsemän: itsepäisyys, marttyyrius, kärsimättömyys, itsensä aliarviointi, ylimielisyys, sabotointi ja ahneus. Kaikilla näillä on omat tunnistettavat ominaisuutensa ja ne saavat asiat menemään solmuun. Kompastuskivet ovat henkilökohtaisia, mutta ne tarttuvat työpaikoilla kuin flunssaepidemia ja kohta yksi sun toinen huokailee ja valittaa (jolloin kyseessä on marttyyrius), potee kiiretautia (kärsimättömyys), kritisoi koppavasti muita (ylimielisyys) tai vastustaa ihan kaikkea (itsepäisyys). Tässä artikkelissa keskitymme itsepäisyyden kompastuskiveen.

 

Muuttumisen vaikeus

Itsepäisyys on hankala kompastuskivi, sillä se estää näkemästä mitään hyvää muutostilanteessa.

Vinkkejä itsepäisyys-kompastus-kiven taltuttamiseksi

1. Riko rutiinejasi ja kokeile uutta! Tee aamupalasi toisella tavalla tai kulje eri reittiä töihin.
2. Kun joku ehdottaa sinulle jotain uutta asiaa, vastaa ein sijaan ehkä tai kyllä.
3. Kun kuulet muutoksesta tai uudesta ideasta, mieti mitä hyvää siinä voisi olla.

Tunnistatko henkilön, joka kädet puuskassa ilmoittaa kipakasti, että ”se nyt ei vaan käy, näin täällä on toimittu jo kymmenen vuoden ajan”. Tämä itsepäisyysvirus saa kokemaan auktoriteetit pelottavina ja muutokset kovin vastenmielisinä. Pienikin muutos, vaikkapa työpisteen vaihto voi tuntua ylivoimaiselta asialta. Tämä virus aikaansaa asioiden jarruttamista, periaatteellista vastarintaa ja jäykkyyttä toimintojen kehittämisessä. Aiemmat käytännöt tuntuvat ainoilta oikeilta ja kaikki uusi uhkaavalta.

 

Case: Muutosvastarintaa tuotannon yksikössä

Kansainvälisessä elektroniikkayrityksessä oli valmisteltu tuotannon yksiköille uusia toimintatapoja. Nämä vaikuttivat työn ergonomiaan sekä työpisteiden sijaintiin. Pilotiksi valikoitui tiimi, jossa oli monia pitkänlinjan työntekijöitä. Nämä kokivat muutoksen todella kielteisenä ja pyrkivät kuuluvasti jarruttamaan sen läpivientiä.

Tilanteen ratkaisemiseksi tuotantotiimeille järjestettiin Tasapainon Avaimet -tiimikoulutus, jonka päämääränä oli parantaa yhteistyötä ja vähentää muutosvastarintaa. Kompastuskiviä käsittelevässä kurssiosuudessa kävi ilmi, että pilotiksi valitussa tiimissä oli tavallista enemmän itsepäisyyden virustautia sekä myös motivaatiotekijöistä kärkisijalla turvallisuus (katso aiempi Motivaatiotekijät-artikkeli). Tästä johtuen muutoksen toteuttaminen oli pilottitiimissä erityisen haastavaa.

Kun toinen tiimi, jossa itsepäisyyden kompastuskiveä ei juuri esiintynyt, kävi läpi saman muutosprosessin, ei ongelmia ilmaantunut. Tiimi näki muutoksessa paljon hyvää ja toimi sen puolestapuhujina muille tiimeille. Tämä helpotti asian läpiviemistä koko tuotannossa.

Uusien asioiden pilotiksi kannattaa valita sellainen tiimi, jossa muutosvastarinta on matalampi ja uuden kokeilu luontaista (jolla on esimerkiksi seikkailu motivaatiotekijöiden kärkisijalla). Näin muutosta vastustavat henkilöt saavat aikaa sopeutua, ja ehtivät kuulla eduista ja hyödyistä ennen kuin itse osallistuvat muutokseen.

Pikatesti

Onko sinulla itsepäisyysvirus?

Koetko käskyjen vastaanottamisen vaikeana?
Sanotko helposti ei, kun kuulet jonkin ehdotuksen?
Oletko periaatteesta eri mieltä?
Jännitätkö yllättäviä tilanteita?
Onko sinun vaikea myöntää olevasi väärässä?

Jos 3–5 väittämistä tuntuu osuvalta, kuulut siihen laajan ryhmään suomalaisia, joiden arkeen itsepäisyys-kompastuskivi vaikuttaa.

 

Lisätietoa Tasapainon Avaimista : www.tasapainonavaimet.fi tai  carita.nyberg@tasapainonavaimet.fi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)