COACHING

Mainos
TEKSTI KAIJA PITKÄNIEMI KUVA RITVA IKONEN | 27.2.2013 | KOLLEGA.FI
Coachingilla suuntaa opiskeluun

Coachingista on apua niin työelämässä toimiville aikuisille kuin ura- ja opiskelupolkua valitseville nuorille. Coachauksesta on hyötyä etenkin koulunsa lopettaville tai opiskelualaa pohtiville nuorille. Valmennuksen avulla voidaan välttää monta väärää valintaa, mikä säästää paitsi opiskelijan aikaa myös yhteiskunnan varoja. Sen todistaa seuraava case, jossa sain olla coachina.

Case: Opiskelualan vaihto

20-vuotias nuori nainen oli jo lukioaikana vuorenvarma siitä, että halusi biologiaa opiskelemaan. Hän pääsikin heti yliopistoon, mutta jo ensimmäisen opiskeluvuotensa aikana hän huomasi, ettei ala ollutkaan häntä varten. Nuori nainen kipuili asian kanssa tietämättä, mitä oikein haluaisi. Asiaa ei tehnyt helpommaksi syyllisyyden ja häpeän tunteet, jotka liittyivät siihen, että hän oli tehnyt väärän valinnan. Kynnys luovuttaa oli kuitenkin korkea. Kun ehdotin coachausta, hän lähti siihen mielellään mukaan.

Palstan kirjoittaja Kaija Pitkäniemi on Business Coach.

Tavoitteen tärkeys

Tapasimme yhteensä kahdeksan kertaa, jona aikana kävimme asioita läpi monesta eri näkökulmasta. Koko valmennuksen ajan itsetuntemusta laajennettiin erilaisin harjoituksin. Tärkein asia heti ensimmäisen kerran alussa oli määritellä tavoite: Mihin coachauksella pyritään ja mitä sillä halutaan saavuttaa? Tavoitetta tarkistettiin matkan varrella useita kertoja ja se pidettiin mielessä koko coachauksen ajan.

Valmennukseen kuului omien vahvuuksien ja heikkouksien tunnistaminen. Erityisesti vahvuuksiin ja onnistumisiin käytettiin paljon aikaa sekä omien arvojen pohtimiseen: mikä on oikeasti tärkeää? Lisäksi nuori nainen oppi ymmärtämään reagointitapoja, asennetta ja ennen kaikkea, mikä häntä motivoi.

Uskallus unelmoida

Teimme coachauksessa paljon mielikuvaharjoituksia ja kannustin valmennettavaa rikkomaan totuttuja rajoja esim. mahdollisten ammattien suhteen. Mikä oli hänen lapsuutensa unelma-ammatti? Voisiko harrastuksesta tulla ammatti? Tai voisiko hän tehdä jotain aivan muuta, kuin mitä perinteet, vanhempien tai kaverien odotukset tai omat oletukset edellyttävät? Mitä se voisi olla?

Unelmointi on oleellinen osa uravalmennusta. Kun uskaltautuu heittäytyä, niin jossain kohtaa haaveilua oivaltaa, että unelma on täysin mahdollista toteuttaa!

Oivalluksen ilo

Prosessi vaati sitoutumista ja jokaisen puolitoistatuntisen jälkeen coachattava lähti pää tuuletetuista ajatuksista pyörällä. Coachingkertojen välilläkin hän sai uusia ideoita ja oivalluksia, ja runsaat välitehtävät pitivät hänet kiinni tavoitteessa.

Toiseksi viimeiselle tapaamiselle tullessaan nuoren naisen silmät loistivat. Hän oli keksinyt, mitä hän haluaa tehdä isona: tulla fysioterapeutiksi! Aikamoinen hyppäys biologian opiskelusta. Tämä oivallus oli coachattavalle suuri helpotus.

Tärkeintä on tietää, mitä haluaa. Sen jälkeen kaikki on vain työskentelyä kohti unelmaa, systemaattista työtä, joka tuntuu mielekkäältä, kun tietää päämääränsä.

Tässä esimerkkitapauksessa coaching säästi paljon aikaa opiskelijalta, joka olisi voinut jatkaa väärällä uralla. Onnekseen tämä fiksu nuori nainen uskalsi myöntää heti alussa, ettei ollutkaan oikealla tiellä. Kuinka moni muu jatkaa tuntemuksistaan huolimatta opiskeluja tullakseen samaan tulokseen vasta vuosien jälkeen…

 

Business Coach Kaija Pitkäniemi valmentaa sekä työelämässä toimivia että nuoria ihmisiä. Lisätietoa kirjoittajasta ja coachingista löydät osoitteesta www.intuitivo.fi tai kirjoittamalla osoitteeseen kaija.pitkaniemi@intuitivo.fi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)