ELÄMÄ JÄRJESTYKSEEN

Mainos
TEKSTI ANNE TE VELDE-LUOMA KUVA MARJA KASANEN | 9.1.2013 | KOLLEGA.FI
Uudenvuodenlupauksista toteutukseen

Ei ihme, että tammikuun koittaessa tekee mieli muuttua. Lopultakin on päästy eroon juhlapyhästressistä, kun tunkkainen joulu ja rupsahtanut kuusi sekä hyasintit on siivottu nurkista pois. Koko kroppa ja mieli vaativat tammikuun puhdistavia pakkasia ja sinistä taivasta. Nyt on aika parantaa tavat, lopullisesti ja kerta kaikkiaan! Ei enää karkkia, pullaa tai muita haitallisia nautintoaineita, ei enää pitkäksi venähtäneitä iltoja hömpän tai fb:n ääressä, ei heräteostoja, ei sotkuista kotia eikä nalkuttamista läheisille.

Toimintasuunnitelma käyttöön

Palstan kirjoittaja Anne te Velde-Luoma on ammattijärjestäjä.

Uudenvuodenlupaus on tuossa tuokiossa tehty, mutta sen toteuttaminen onkin sitten eri asia. Muuttuminen on nimittäin kovaa työtä. Suurin osa käytöksestämme ei ole tietoista, vaan suoritamme automaattisia rutiineja, reagoimme ulkopuolelta tuleviin virikkeisiin tai teemme mielijohteesta yhtä ja toista. Siksi asioiden toisin tekeminen, varsinkin jos se sisältää kieltäytymistä mielihyvää tuottaneista asioista, vaatii itsekurin ja tahdonvoiman ohella huolellisen ja ovelan toimintasuunnitelman.

Sosiaalipsykologi Roy Baumeisterin (Willpower, Penguin Books, 2012) mukaan tahdonvoima on kuin lihas, jota onneksi voi treenata ja vahvistaa. Tosin päivittäin meillä on sitä vain rajattu määrä käytettävissä, joten sitä ei pidä tuhlata toisarvoisiin asioihin.

Muuttumisen tietotaito

1. Älä ryhdy projektiin väsyneenä, jolloin itsekurin ylläpito on vaikeaa.

2. Tee lista kaikista edellisistä saavutuksistasi ja laita se näkyville.

3. Visualisoi toivottu tulos.

4. Keskity kerrallaan vain yhteen muutettavaan aiheeseen. Keskimäärin uuden tavan oppimiseen kuluu kolme viikkoa, sillä aivojen on muodostettava uusia hermoratoja vanhojen tilalle. Jos repsahdat, on aloitettava alusta uusi kolmen viikon jakso.

5. Yhdistä uusi tapa johonkin jo olemassa olevaan tottumukseen.

6. Luo välitavoitteita ja palkitse itsesi.

7. Hanki itsellesi innostavia tukijoukkoja, tai haasta kaverit mukaan. Sovi päivittäisistä tsemppaushetkistä. Älä missään tapauksessa toimi salassa”En paljasta tätä vielä kenellekään, sillä jos se menee pieleen niin sitten ei tarvitse hävetä” -periaatteella. Silloin viestität alitajunnallesi, että koko juttu tulee epäonnistumaan.

8. Luo toimintastrategia heikkoja hetkiä varten. Minkälaisissa tilanteissa olet heikoimmillasi? Miten voit välttää niitä? Mikä antaa sinulle sinnikkyyttä ja sisua?

Säästä itsesi pettymyksiltä

Älä tee uudenvuodenlupausta kevytmielisesti – lupaus on lupaus, ja jos petät sen, niin itsetuntosi saa kolhaisun. Lykkää mieluummin aloittamista, jotta ehdit valmistautua kunnolla ja luoda viisaan toimintaohjelman.

 

Lisätietoja  kirjoittajasta www.anneluoma.nl ja ammattijärjestäjistä www.ammattijarjestajat.fi.

 

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)