COACHING

Mainos
TEKSTI KAIJA PITKÄNIEMI KUVA RITVA IKONEN | 2.1.2013 | KOLLEGA.FI
Mitä kaikkea voi coachata?

Coachattavia aiheita on paljon. Coachattava yleensä itse määrittelee, mitä hän haluaa käsitellä. Joissain tapauksissa coaching-prosessin alussa määritelty tavoite joudutaan kuitenkin hetkellisesti siirtämään syrjään, jos päällä on akuutti tilanne. Tällaista sattuu, sillä työssä syntyy kaiken aikaa päällekkäisiä, yllättäviä ja äkillisiä tilanteita.

Kokonaisuuden kannalta on hyvä, että ad-hoc -tilanteet saadaan käsiteltyä kohtuullisen nopeasti, jolloin niihin ei kulu turhaa energiaa. Sen jälkeen päästään myös paremmin keskittymään varsinaiseen pääteemaan. Koko coaching-prosessin ajan tulee pitää mielessä iso kuva, päätavoite.

Coachausteemoja on jokaiseen tarpeeseen. Esittelen tässä muutamia suosittuja käytännön aiheita.

Itsensä johtaminen

Itsensä johtaminen edellyttää itsensä tuntemista! Ensin pitää tietää, kuka oikein on, jotta tietää, ketä johtaa, kun johtaa itseään. Kyse on vastuunotosta omasta elämästään, ymmärrystä siitä, mihin voi ja mihin ei voi vaikuttaa sekä konkreettisista toimista koskien oman elämänsä kokonaisvaltaista managerointia.

Palstan kirjoittaja Kaija Pitkäniemi on Business Coach.

Ajankäytön hallinta

Kalenterin kera konkretisoidaan, mihin aika kuluu ja mikä on oikeasti tärkeää. Miten kokonaisaika käytetään, jotta vuorokauteen mahtuu riittävästi myös lepoa ja virkistystä. Saadaan työkaluja merkitykselliseen ajankäyttöön.

Kommunikointiongelmat

Tunnistetaan oma tapa reagoida ja kommunikoida. Katsotaan, mitkä ovat suurimmat haasteet ja mitä niille voisi tehdä. Käydään läpi, miten asenne vaikuttaa ja mitä työkaluja löytyy omalle suhtautumiskyvylle.

Uuden työroolin haltuunotto

Tunnistetaan, mitä hyviä ominaisuuksia on uuden työn tekemiseen ja mitkä ovat kehityskohteet. Edesautetaan uuden työn sisäistämistä. Pidetään huoli jaksamisesta, ettei uuden työn opettelu vie liikaa voimavaroja.

Työssä jaksaminen

Nykytilanteen kartoitus. Mikä motivoi, mikä tuo voimaa arkeen ja mitä konkreettisia toimenpiteitä on tehtävä, jotta ylläpidetään jaksamista.

Esimiestyö ja johtaminen

Esimiestyön alkutaipaleella: Mitä on hyvä johtaminen? Millainen esimies olen? Mitä johtamistaitoja tulisi kehittää ja miten sen voisi tehdä?  Opetellaan palautetaitoja.

Esimiestyön aikana voi tulla esille monenlaisia konkreettisia ongelmia tai haasteita, joihin on hyvä saada ulkopuolista sparrausta tilanteiden voittamiseksi. Myös tässä huomioidaan kokonaisuus: johtajan hyvinvointi ja jaksaminen.

Uravalmennus

Onko motivaatio kadoksissa tai organisaatiomuutoksen seurauksena etsittävä uusi ammatti? Liikkeelle lähdetään omasta itsestä ja omista arvoista. Mietitään monelta kantilta, mitä vaihtoehtoja on olemassa ja miten tästä eteenpäin. Mikä kiehtoo, mitä haluan työltä ja elämältä? Mikä on salainen unelmani, jonka nyt voisin toteuttaa?

Mistä asiasta sinä toivoisit coachausta? Anna palautetta!

 

Lisätietoa kirjoittajasta ja coachingista löydät osoitteesta www.intuitivo.fi.

 

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)