AJANKOHTAISTA

Mainos
TEKSTI MARJA KASANEN KUVA PIRJO SIPILÄ | 12.12.2012 | KOLLEGA.FI
Työn merkityksellisyys muutoksessa

Työelämä muuttuu ajan murroksessa. Aiemmin suurille ikäpolville keskeinen työ ei enää merkitse samaa nuorelle ikäpolvelle, joka haluaa tehdä selvän eron työroolin ja oman elämän välillä.

Työelämän arvot muuttuvat ryskyen. Sukupolvien erilaiset näkemykset törmäävät etenkin sellaisilla työpaikoilla, joissa suurten ikäluokkien edustajat vielä pitävät kiinni hierarkkisesta johtamista.

– Eri ikäpolvien on opittava tekemään työtä yhdessä, Anja Kulovesi toteaa.

Anja Kulovesi on työelämään perehtynyt valmentaja, mentori ja sparraaja.

Kulovesi on perehtynyt työelämän muutoksiin ja mahdollisuuksiin kirjassaan Työtä rakkaudella, johon hän on haastatellut lukuisia eri-ikäisiä ja erilaisissa töissä toimivia ihmisiä.

– Odotukset voivat olla pahasti ristiriidassa. Työelämään tuleva nuori voi kokea todellisen työnteon suureksi pettymykseksi, toisaalta vanhemmat esimiehet eivät voi käsittää, miksi nuorempi ikäpolvi ei ole valmis tekemään pitkää päivää työprojektin eteen.

Sukupolvien välisellä syyttelyllä ei kuitenkaan päästä puusta pitkään. Maailma muuttuu eikä vanhassa kannata Kuloveden mukaan roikkua, mutta kaikkea kokemusta ei myöskään kannata heittää romukoppaan.

Aito dialogi käyttöön

Kulovesi peräänkuuluttaa aitoa dialogia ja arvostusta, joiden avulla yhteinen sävel voidaan löytää. Onnistunut vuorovaikutus on hyvän työyhteisön edellytys.

– Työyhteisössä tulisi puhua siitä, missä asioissa halutaan onnistua, mitä annettavaa kullakin on, miten toista voi auttaa ja miten saadaan aikaan yhteiset pelisäännöt.

Vaikka esimiehellä on vastuu päämääriin pääsemisessä, voi jokainen vaikuttaa omalta osaltaan keskusteluilmapiiriin ja käytöstapoihin.

– Hyviä tapoja ei saa unohtaa kiireenkään keskellä. Ja jokainen voi tehdä esimiehelle ehdotuksia asioiden kehittämiseksi. Tuskin kenelläkään esimiehellä on sitä vastaan, että työyhteisössä päästään hyviin tuloksiin.

Kirjan haastatteluja tehdessään Kulovesi huomasi, että haastateltavien oli helpointa kertoa negatiivisista asioista kuten esteistä ja epäkohdista.

– Negatiivisen asiat voi kuitenkin kääntää mahdollisuuksiksi. Jokaisella on myös vastuu vaikuttaa myönteisesti työilmapiiriin.

Mielekäs rooli työyhteisössä

Työn merkityksellisyys on kaikille sukupolville tärkeää. Merkityksellisyys liittyy ihmisen syvempiin arvoihin. Työn ei tarvitse olla hienoa ja ylevää, vaan sen täytyy tuntua omalta ja itselle tärkeältä.

– Ihminen haluaa, että hänen osuutensa tarinassa on mielekäs. Omassa työssä pitää olla sisäinen kipinä.

Hyvä mieli työssä tulee muun muassa siitä, kun voi käyttää omia lahjojaan ja osaamistaan, selviää haasteista ja voi auttaa toista. Asennetta työhön Kulovesi pitää tärkeimpänä asiana.

– Tylsemmästäkin työstä selviää paremmin omalla asenteella. Ja jos työ ei ollenkaan sytytä, on syytä vaihtaa työtä.

Jokainen sukupolvi joutuu hakemaan omaa paikkaansa työelämässä.  Historia toistaa itseään, vaikka asetelmat ovat erilaiset.  Työpaikan löytäminen ei ole ollut aiemmillekaan ikäluokille aina helppoa.

– Joka sukupolvella on omat ongelmansa. Itse kukin joutuu hakemaan omat vahvuutensa ja myymään ne työnantajalle.

Kulovesi peräänkuuluttaa aktiivista otetta tulevaisuuteen. Hän korostaa, että jokaisella on mahdollisuus luoda oman elämänsä käsikirjoitus.

– Itsekukin meistä tekee tulevaisuutensa. Kannattaa ottaa rohkeasti aktiivinen rooli, ettei jää ajelehtimaan ja anna muiden päättää asioistaan.

 

Eri-ikästen ja taustaisten suomalaisten ajatuksia työstä voit lukea Anja Kuloveden kirjasta Työtä rakkaudella, Sun Innovations, 2012.

 

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)