ELÄMÄ JÄRJESTYKSEEN

Mainos
TEKSTI ANNE TE VELDE-LUOMA KUVA MARJA KASANEN | 12.12.2012 | KOLLEGA.FI
Tyhjennä kalenteri

Jos rajattuun tilaan tuo tarpeeksi paljon tavaraa, niin se käy ahtaaksi ja täyttyy. Kun se on täynnä, sinne ei mahdu enää mitään uutta, ja siellä on hankala liikkua. Ajallista tilaa symbolisoi kalenteri, ja silläkin on rajat. Vuorokaudessa on vain 24 tuntia, ja niitä on viikossa seitsemän. Kun me mahdutamme niihin tunteihin paljon, niin sekin tila käy ahtaaksi ja täyttyy.

Täysi on tylsää

Jos päästäksesi tilassa A:sta B:hen joudut kulkemaan sivuttain, väistelemään esteitä tai vetämään vatsalihaksia sisään, et ole vapaa, koska energia kuluu jo pelkästään esteiden voittamiseen. Sama juttu, jos kalenterisi on täyteen nakutettu: olo on tylsä ja ahdistaa, kun ei ole enää liikkumatilaa ajatuksille, yllätyksistä puhumattakaan. Kaikki luovuus katoaa, kun on suoritettava täyteen jämähtäneen kalenterin vaatimuksia. Ihan niin kuin tavaroita täynnä oleva tila velvoittaa käyttämään ja hoitamaan kaikkea sisältämäänsä, mutta mikään ei enää huvita.

Tyhjä on kevyttä

Palstan kirjoittaja Anne te Velde-Luoma on ammattijärjestäjä.

Tyhjä tila ja tyhjä aika ovat kaikella tavalla elintärkeitä: olo on kevyt, voit vapaasti liikkua ja saat tilaa oivalluksille. Tyhjennä siis ensin kalenteri tai joku sen osa kaikesta mitä sinne on päässyt kertymään. Laita huolella paikalleen vain se, jota ilman et kerta kaikkiaan tule toimeen. Tarvitset lepoa, lämpöä, ruumiin ja hengen ravintoa – siis päivittäin kunnon unet, tasapainoisia aterioita, sopivaa kehonrasitusta ja ympärillesi hyväksyviä ihmisiä. Kyseenalaista kaikki muu: onko tämä harrastus todellakin niin antoisa, että minun pitää työpäivän jälkeen raahautua sitä suorittamaan? Onko tämä velvollisuus tosiaankin juuri minun suoritettava? Onko tuo suunnittelua ja kaupoissa juoksemista vaativa hankinta tehtävä juuri tänä vuonna? Onko se ystävyys siinä määrin vastavuoroista, että minä haluan jatkaa siihen investointia?

Työkalenteri suurennuslasin alle

Työpäivän kalenteria et ehkä noin radikaalisti voi raivata, mutta senkin kaikkia osa-alueita voit tarkastella kriittisesti ja miettiä, mikä on kaikkein tärkeintä ja ansaitsee siis etusijan. Ihanteellisinta on, jos kaikki tiimin jäsenet silloin tällöin tekisivät tämän toisiaan kuunnellen ja yhteisymmärryksessä.

Työpäivän aikana on hyvä silloin tällöin – vaikkapa kerran tunnissa – pysähtyä ja kysyä itseltään, onko suunta ja aihe edelleen se mikä sen pitikin olla.

Lokikirja kertoo totuuden

Jos sinusta tuntuu, että kaikki aika vain katoaa jonnekin, pidä viikon verran lokikirjaa ja seuraa ajankäyttöäsi. Voit käyttää apuna ajastinta ja kirjata puolen tunnin välein mitä teet, tai ladata koneellesi jonkun monista ajanseuranta-ohjelmista (Chrometa, Rescuetime). Tulokset voivat yllättää!

 

Lisätietoja  kirjoittajasta www.anneluoma.nl ja ammattijärjestäjistä www.ammattijarjestajat.fi.

 

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)