TASAPAINON AVAIMET

Mainos
TEKSTI CARITA NYBERG KUVA MARJA KASANEN | 19.12.2012 | KOLLEGA.FI
Reagointitapa kertoo miten viestit

Ihmiset reagoivat tilanteisiin eri tavoin. Tunnistamalla omat ja muiden reagointitavat, ymmärrät itseäsi ja toisia helpommin ja onnistut paremmin oman viestisi perille saamisessa.

Reagointitapoja on kolme: ajattelu, toiminta tai tunne. Sinussa on nämä kaikki puolet, mutta pääsääntöisesti käytät eniten yhtä tai kahta niistä. On hyödyllistä tunnistaa oma reagointitapansa, sillä se kertoo paljon siitä miten viestit ja miten odotat muiden viestivän. Reagointitapa kuvaa spontaania tapaasi vastata yllättävässä tilanteessa. Se on myös tapasi kommunikoida muiden kanssa. Toisten reagointitapoja onkin melko helppoa tunnistaa esimerkiksi työpaikalla.

Tunnusmerkkejä

Ajattelu

Ajattelija on analyyttinen, pohdiskeleva, yksityiskohtainen ja olemukseltaan hieman etäinen. Ajattelija arvostaa rauhallista, keskustelevaa kommunikointia, jossa on aikaa pohtia ääneen asioita ja punnita eri näkökulmia.

Tunne

Tunnetyyppi on usein ihmiskeskeinen, seurallinen ja spontaani. Hän ilmehtii paljon ja reagoi herkästi eri tilanteissa. Tunneihminen kaipaa henkilökohtaista otetta ja näkyvää tunneilmaisua. Onkin tärkeää, että toinen osaa virittäytyä hänen aaltopituudelleen.

Toiminta

Toiminnallinen on vauhdikas, energinen ja aikaansaava. Toiminnallinen pysähtyy harvemmin pitkäksi aikaa pohtimaan tai tunnelmoimaan. Hän arvostaa suoraviivaista tekemistä sekä lyhyttä ja selkeää viestintää. Jos keskustelu voidaan hoitaa vaikkapa kopiokoneelle käveltäessä tai työnteon lomassa, sitä parempi.

Uusia näkökulmia asiakaspalveluun

Palstan kirjoittaja Carita Nyberg on Tasapainon Avaimet -menetelmän kehittäjä ja valmentaja.

Reagointitapojen ymmärtäminen auttaa asiakaspalvelussa. Eri reagointitavan omaavat asiakkaat arvostavat kukin erilaisia asioita.

Ajattelija arvostaa ammattitaitoa, asialinjaa ja tietoa tuotteista, hän kysyy ja keskustelee asioista mielellään pitempäänkin.
Tunneihminen arvostaa hyvää tunnelmaa, esillepanoa ja henkilökohtaista yhteyttä. Hymy ja palvelu ovat hänelle hyvin tärkeitä tekijöitä.
Toiminnallinen arvostaa aikatauluja, nopeita päätöksiä ja sujuvuutta esimerkiksi tuotetta tilatessaan tai maksaessaan.
Kunkin reagointitavan edustaja viestii omalla tavallaan ja odottaa myös vastapuolelta tietynlaista viestintää. Parhaiten kommunikointi sujuu toisen samaa reagointitapaa käyttävän kanssa, koska henkilöt ymmärtävät toisiaan. Kaikkein haastavinta on saada viesti perille sellaiselle henkilölle, jolla on itselle vierain reagointitapa. Mikään reagointitavoista ei itsessään ole paras, mutta tilanteen mukaan reagointitapaansa vaihtava saa asiansa helpommin perille.

Tiedätkö oman reagointitapasi? Tunnista reagointitapasi tekemällä testi.

 

Lisätietoa reagointitavoista ja Tasapainon Avaimista: www.tasapainonavaimet.fi tai  carita.nyberg@tasapainonavaimet.fi.

 

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)