HENKILÖKUVA

Mainos
TEKSTI JA KUVA MARJA KASANEN | 28.11.2012 | KOLLEGA.FI
Coachaava kehittäjä muuttaa järjestömaailmaa

Työelämän kehittämisestä kiinnostunut Aija Bärlund toimii Suomen Ekonomiliiton toiminnanjohtajana. Pitkään esimiestehtävissä toimineella Bärlundilla on näkemystä ja kokemusta, joiden avulla hän haluaa vaikuttaa paremman johtajuuden puolesta.

Aija Bärlundin urapolku on ollut monipolvinen, ja hän on ehtinyt työskennellä niin yksityisellä kuin julkisellakin puolella sekä kotimaassa että ulkomailla. Kauppaopiston ja vientisihteerikoulutuksen käyneen Bärlundin opinnot ovat myös poikenneet tavanomaisesta.

– Olen erilainen ekonomi. Suoritin 90-luvun puolivälissä Kauppakorkeakoulun MBA-tutkinnon, joka oli silloin virallinen tutkinto, ja liityin Suomen Ekonomiliiton eli SEFE:n jäseneksi opiskeluaikana, Bärlund kertoo.

Aija Bärlund suosii arvostavaa ja avointa johtamistyyliä.

90-luvun lopulla käyty Fintran vientimarkkinoijakoulutus avasi tien Finpron palvelukseen Pariisiin ja myöhemmin Pekingiin. Kiinaan Bärlund lähti miehensä kanssa ja työskenteli maassa vuosina 1999–2001.

– Se oli uudisraivaajatyötä. Suomalaiset suuryritykset rantautuivat Kiinaan ja me autoimme niitä pääsemään Kiinan markkinoille.

Pekingissä oleskelu oli haasteellista, sillä siihen aikaan kiinalaisten englanninkielentaito oli olematon. Kiinaa piti opetella, jotta selvisi arjesta. Työkulttuurien erilaisuus ja käytännön ongelmat olivat jokapäiväisiä.

– MBA-tutkinnon jenkkiopit eivät ihan istuneet kiinalaiseen työkulttuuriin. Mutta siellä opin, että kaikki on mahdollista.

Uutta luomassa

Kiinan komennuksen jälkeen Bärlund pääsi käyttämään kehittäjän ominaisuuksiaan, kun hän hakeutui uutta innovoiviin kotimaisiin start up -yrityksiin 2000-luvun alussa.

– Olin aluksi markkina- ja kilpailijaseurantaa tekevässä Viva Business Intelligence -firmassa. Sen jälkeen työskentelin Helena Åhmanin johtoryhmien kehittämiseen keskittyneessä Hunting Minds -yrityksessä.

Molemmat yritykset olivat alansa ensimmäisiä Suomessa ja Bärlund pääsi luomaan niissä aivan uudenlaisia palveluita.

Veri veti jälleen ulkomaille, kun Bärlundille tarjottiin vuonna 2007 mahdollisuutta lähteä Kööpenhaminaan Finpron pohjoismaisen yksikön vetäjäksi. Perhe seurasi mukaan ulkomaille.

– Tiimissämme oli norjalaisia, ruotsalaisia, tanskalaisia ja suomenruotsalaisia sekä yksi suomea ja ruotsia puhuva espanjalainen. Neuvottelupöydässä kukin puhuin omaa kieltään ja kaikki ymmärsivät toisiaan. Se oli aivan uskomatonta.

Työyhteisössä vallitsi hyvä ilmapiiri, sillä Bärlund oli saanut Finpron ylimmältä johdolta luvan muuttaa palkitsemisjärjestelmää yksilöpalkitsemisesta tiimipalkitsemiseen. Kollektiivinen vastuu tuotti hyvää tulosta.

– Se vapautti energiaa, sillä kenenkään ei tarvinnut kilpailla toisia vastaan. Ihmiset olivat hyvin lojaaleja toisilleen. Keskinäinen luottamus lisääntyi ja kaikki ottivat vastuuta itselleen.

Näköalapaikka tarjolla

Kotimaahan Bärlund palasi kesken komennuksen vuonna 2010, kun Finpron strategia- ja ennakointiyksikköön perustettiin uusi toiminto, jonka vetäjäksi hänet pyydettiin. Paluu osui hyvään saumaan, sillä vanhin poika oli juuri aloittamassa koulunkäynnin.

Kauaa Bärlund ei ehtinyt työskennellä Finpron Helsingin toimipisteessä, kun hänelle tarjottiin SEFE:n toiminnanjohtajan paikkaa.

– Se oli mahdollisuus, johon piti tarttua, ettei myöhemmin olisi kaduttanut.

Bärlund aloitti SEFE:ssä viime vuoden keväällä. Tointaan hän kuvailee näköalapaikaksi.

– Saan asemassani paljon informaatiota ja minua myös kuunnellaan. Pääsen tekemään laaja-alaisia töitä ja oppimaan uutta.

Bärlund sanoo olevansa ongelmanratkaisija ja kehittäjä, joka haluaa tehdä työelämää paremmaksi.

– Ekonomiliitto on tarttunut kestävään johtajuuteen, sillä meidän tehtävämme on kehittää työelämää.

Hallituksen kanssa tehdyn strategiatyön yhtenä tuloksena ovat SEFE:n uudet arvot, joita ovat avoimuus, rohkeus, vastuullisuus ja onnellisuus.

Informaatiota työyhteisölle

Omalta osaltaan Bärlund on tuonut työpaikalleen uusia käytäntöjä. Hän on ottanut tavaksi informoida henkilökuntaa tuoreeltaan liittokokousten ja hallituksen kokousten jälkeen.

– Keskustelemme aamiaistilaisuuden merkeissä kokousten päätöksistä. Henkilökunta on ottanut tiedotustilaisuudet hyvin vastaan.

Johtamisessa Bärlund käyttää coachaavaa otetta, sillä hän on suorittanut Suomen coaching-yhdistyksen diplomikoulutuksen.

– Olen käyttänyt coachingia esimiestilanteissa lähes kymmenen vuotta. Haluan tukea alaisiani työn haasteissa ja itsensä kehittämisessä.

Coachingia Bärlund on käyttänyt kerran myös tilanteessa, jossa pitkäaikainen työntekijä oli leipääntynyt työhönsä.

– Kun havaitsin, että työntekijä halusi uutta suuntaa elämäänsä, autoin häntä coachaamalla löytämään uuden työpaikan.

Tilalle Bärlund palkkasi uuden, työhön motivoituneen ihmisen. Lopputuloksena oli win-win-tilanne, johon kaikki olivat tyytyväisiä.

– Filosofiani on, että työsuhde voi olla joko lyhyt tai pitkä, mutta tärkeintä on tehdä siitä paras mahdollinen

Parhaan palautteen Bärlund kertoo saaneensa viime jouluna, kun henkilökunta esitti kiitoksen hänen luomastaan iloisemmasta työilmapiiristä.

– Olen luonteeltani superoptimisti, jolle vastuullisuus on tärkeä arvo. Näillä eväillä haluan viedä järjestöä eteenpäin.

 

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)