Mainos
TEKSTI KATI HUOPONEN | 29.10.2012 | KOLLEGA.FI
Sukupolvet kohtaavat työelämässä

Väestön ikääntyessä työvoimapula uhkaa yrityksiä. Suurten ikäluokkien edustajat kohtaavat uuden, erilaisia asioita arvostavan Y-sukupolven. Kuinka luoda sukupolvien kohtaamisesta työpaikalla rikkaus, joka edistää niin yrityksen kuin koko työyhteisön menestystä?

Kymmenen vuoden kuluessa peräti puolet tämän päivän työntekijöistä on vaihtunut. Yksi työvoiman vaihtopiikki osuu kuluvaan vuoteen. Vuonna 2020 Y-sukupolveen kuuluva 35–39-vuotiaiden ikäluokka nousee suurimmaksi ikäluokaksi työelämässä.

Mitä tämä merkitsee työpaikoilla? Uuden sukupolven rynnistäessä ansiotyöhön, seurauksena saattaa olla konflikteja, jotka johtuvat paitsi yksilöiden erilaisuudesta, myös työpaikan kyvyttömyydestä johtaa erilaisuutta. Jos yrityksen johtamiskulttuurissa ei huomioida eri-ikäisten työntekijöiden erilaisia tarpeita, on tuloksena negatiivinen ilmapiiri, joka heijastuu myös yrityksen tuloskuntoon.

Tampereen yliopiston Johtamiskorkeakoulun Kirsi Heikkilä-Tammi on tutkinut erilaisten sukupolvien työtapoja ja motivaatiotekijöitä. Hänen mukaansa ns. suurilla ikäluokilla (1943–60 syntyneillä) on tyypillisesti korkea työmoraali ja työ merkitsee heille paljon. Tämän päivän neli-viisikymppisiä eli X-sukupolvea puolestaan motivoi itsensä toteuttaminen, uralla eteneminen ja hyvä palkka. 80-luvulta eteenpäin syntynyt Y-sukupolvi on uudenlaisen työkulttuurin airut: heille työ ja ura eivät välttämättä ole arvo sinänsä vaan elämän tärkeät asiat löytyvät työpaikan ulkopuolelta.

Erilaisuus arvoon

Kun lähtökohdat ovat erilaisia, on ensiarvoisen tärkeää, että yrityksessä kyetään luomaan erilaisuutta arvostava kulttuuri. Eri-ikäisten työntekijöiden johtamista kutsutaan yleisesti ikäjohtamiseksi. Se tarkoittaa, että työn organisoinnissa ja johtamisessa huomioidaan ihmisten erilaiset elämäntilanteet.

Uusi sukupolvi vaatii esimiestyöltä ohjausta mutta myös haastaa johtajia. He ovat nopeita päätöksenteossaan ja kaipaavat paljon tietoa. Johdon kannattaa muokata hyvän ikäjohtamisen avullatyöpaikan jäykkiä rakenteita paremmin uudelle sukupolvelle sopiviksi. Työyhteisö myös toimii paremmin, jos vanhasta hierarkkisesta johtamisesta siirrytään kohti esimiehen ja alaisen välistä aitoa vuorovaikutusta.

Eläkeikää lähestyvien johtamisessa olennaista on arvostava johtamisote. Ikääntyneet kaipaavat esimieheltä ja työltään myös paljon joustavuutta. Muutoin heitä motivoivat lähes samat asiat kuin nuorempiakin: hyvä esimiestyö, mahdollisuus vaikuttaa omaan työhön sekä kehittymismahdollisuudet.

Ikäjohtamisella innovaatioita

Hyvä ikäjohtaminen synnyttää parhaimmillaan hienoja innovaatioita, kun konkarit jakavat kokemustaan ja saavat samalla nuoremmilta virtuaalimaailman  ja tuoreen koulutuksen kautta tulleita ideoita. Jos työntekijä kokee, että häntä ja hänen työpanostaan arvostetaan, hän myös viihtyy ja jaksaa työssään paremmin ja jatkaa todennäköisesti pidempään.

Kati Huoponen toimii työhyvinvointijohtajana Ilmarisessa.

Työssäni olen havainnut, että monissa menestyneissä yrityksissä on onnistuttu luomaan eri-ikäisyyttä arvostava kulttuuri. On ymmärretty, että työntekijöiden erilaiset osaamiset, mielipiteet ja arvot ovat vahvuuksia, jotka parantavat yrityksen innovatiivisuutta ja tuloskuntoa. Tällainen ilmapiiri myös lisää työpaikan vetovoimaa ja mahdollisuuksia kilpailla osaavasta työvoimasta.

Eri-ikäisiä arvostava johtamiskulttuuri auttaa uuden sukupolven mukaan työelämään ja samalla innostaa varttuneempia jatkamaan pidempään. Kulttuurin luomisessa tärkeintä on keskustelu ja kaikkien osallistuminen. Pohjimmiltaan kysymys on erilaisuuden hyödyntämisestä – miten johtaja onnistuu työyhteisön johtamisessa niin, että kaikki voivat osallistua ja vaikuttaa.

Kati Huoponen
työhyvinvointijohtaja
Ilmarinen

Blogin tausta

Työn iloa -blogin jutut perustuvat Eläkevakuutusyhtiö Ilmarisen materiaaliin. Blogin tavoite on jakaa  Ilmarisen laajaa kokemusta lukijoiden hyödyksi. www.ilmarinen.fi

 

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)