ELÄMÄ JÄRJESTYKSEEN

Mainos
TEKSTI ANNA TE VELDE-LUOMA KUVA MARJA KASANEN | 29.10.2012 | KOLLEGA.FI
Raivaa työpöytä!

Tilan ja ajan järjestäminen kuvaa lyhyesti sitä, mitä professional organizing oikein on. Raivaamalla saa paitsi fyysistä tilaa myös keveämmän olon ja tilaa ajatuksille.

Osalle ihmisistä ajatus, että pitäisi muka konsultoida jotain ammattijärjestäjää raivaamaan tavaroita ja papereita, on naurettava. Toiset taas huokaavat helpotuksesta: hei, maailmassa on siis muitakin, jotka kamppailevat tavara- ja paperitulvien kanssa.

Tulvia meillä riittää: on tavaraa, painotuotetta, informaatiota, muistioita, tekstiviestiä, sähköpostia, tapaamisia… Pöytä tulvii, kännykkä tulvii, tietokone tulvii – korvienkin välissä tulvii. Vaikka elämme monenlaisten paljouksien keskellä, emme ole saaneet järkevää opastusta niiden hallintaan.

Ihmisellä ei ole luonnostaan mekanismeja isojen määrien hallintaan – kuinka voisikaan olla, kun 200 000 vuoden ajan homo sapiensin elämää saneli niukkuus. Vasta muutama vuosikymmen sitten tilanne alkoi muuttua, ja vaivihkaa asunnot, kellarit, vintit ja yläkaapit täyttyivät.

Paljon on kivaa tiettyyn rajaan saakka, mutta sen ylitettyään paljosta tulee stressi. Ahtaus ahdistaa, kirjaimellisesti ja kuvainnollisesti. Meitä ohjaavat edelleen niukkuuden sanelemat käytösmallit, emmekä heti edes hoksaa mistä on kysymys.

Täysi työpöytä ahdistaa

Työpöydän ääressä useimmat meistä viettävät enemmän aikaa kuin missään muualla. Millaisen olon sinä saat oman työpöytäsi tarjoamasta näkymästä?

Ota se lempeän tarkastelun kohteeksi, älä kauhistele. Kyyninen tai osoitteleva syyttely vain kuluttaa energiaa ja tekee huonon olon. Tavaroilla ja papereilla on oma mystinen mahtinsa, jolla ne valloittavat itselleen paikan, jämähtävät siihen ja tuntuvat joskus kasvattavan juuretkin, niin että niiden poistamista varten tarvitaan jämeriä työkaluja.

Tiedostaminen on kätevin työkalu näiden rikkaruohojen kitkentään. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että kyseenalaistat jokaisen tavaran läsnäolo-oikeuden. Työinspiraation ja työilon kannalta pöytäsi tila on nimittäin niin kallisarvoista, että eturiviin kannattaa päästää vain ne tavarat, jotka ovat todistaneet käyttöarvonsa.

Karsi kovalla kädellä

Käy läpi kynätelineet ja poista kuivuneet ja kelvottomat tussit ja kuulakärkikynät (myös ne joita inhoat, vaikka toimisivatkin), kerää klemmarit omaan laatikkoon, ja heitä roskiin kaikki millä ei ole virkaa. Heitä armotta pois vanhat liikelahjat, käyttöä vaille jäänyt muistilapputeline sekä kaikki kituvat viherkasvit.

Naura kaikille oudoille löydöille, mutta toimi kuin järkähtämätön ovimikko, ja päästä tilaasi vain järkeviä ja oikeasti inspiroivia kavereita.
Palstan kirjoittaja Anna te Velde-Luoma on ammatiltaan Professional Organizer eli ammattijärjestäjä.

Seuraavana päivänä voit järjestää paperit – sillä kaikkea ei tarvitse tehdä kerralla. Lajittele ja nimikoi ne. Käytä apuna muovitaskuja ja post-it lappuja, joita voi käyttää nurinpäin: kirjoita liimapuolelle otsikko ja liimaa lappu muovitaskun etukannen alle, jolloin ne pysyvät paikoillaan. Arkistoi ei-ajankohtaiset ja jätä paraatipaikalle vain työn alla olevat.

Tila ja rauha edistävät keskittymiskykyä

Pyyhi pois pölyt ja kahvitahrat ja pysähdy ihailemaan tulosta: tila on nyt varmasti selkeämpi, samoin tila korviesi välissä. Olet karsinut jyvät akanoista, vain todella tärkeä, hyödyllinen ja inspiroiva on lähipiirissä.

Raivausurakoita voi tehdä silloin tällöin vaikka vain viisikin minuuttia kerrallaan, ja nauttia siitä että siinä koko ajan harjaantuu, päätöksenteko helpottuu ja kategoriat selkiintyvät. Koko elämä, työelämä mukaan lukien, on liian kallisarvoinen turhan roinan sietämiseksi.

 

Lisätietoja  kirjoittajasta www.anneluoma.nl ja ammattijärjestäjistä www.ammattijarjestajat.fi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)