AJANKOHTAISTA

Mainos
TEKSTI MARJA KASANEN KUVAT JONNA KAASALAINEN ISTOCK | 2.8.2017 | KOLLEGA.FI
Kohti omannäköistä työtä

Kesälomalta paluu on hyvä hetki tarkastella työtään uudessa valossa, sillä levänneenä asiat näkee selkeämmin. Jos jokin työssä kaihertaa, kannattaa miettiä mitä asialle voi tehdä. Pienelläkin muutoksella voi saada paljon aikaan, mutta joskus on otettava isompia askeleita päästäkseen toteuttamaan omannäköistä uraa.

Kuva mediaphotos/iStock

Syksyyn kuuluu uusien asioiden aloittaminen ja kesän jälkeen energiaa riittää myös oman työn pohtimiseen. Kun työhön on saanut lomalla etäisyyttä, saattaa töihin palattaessa tuntua, että on jäänyt paikalleen polkemaan.

– Jos tuntee tyytymättömyyttä työtään kohtaan, kannattaa valittamisen sijaan pysähtyä ja miettiä, mikä omassa työssä on hyvää ja toimii ja mitä kaipaa lisää, opinto-ohjaaja, työhönvalmentaja ja kouluttaja Leena Ståhlberg sanoo.

Ståhlberg on toiminut pitkään ammatinvalinnan ohjaajana niin nuorten kuin työikäistenkin parissa ja kirjoittanut valintojen tekemisestä Omannäköinen elämä -kirjan yhdessä opinto-ohjaaja Marjaana Herlevin kanssa.

– Joskus hyvinkin pientä asiaa muuttamalla voi päästä lähemmäksi sellaisia tehtäviä, jotka inspiroivat. Silloin ei välttämättä tarvitse lähteä vaihtamaan työpaikkaa.

Jos tehtävät kuitenkaan eivät enää kerta kaikkiaan sytytä, kannattaa ruveta miettimään, mitä oikein haluaa.

– Harvoin ajatus kirkastuu työarjessa kiireen keskellä. Kaikissa muutoksissa on tärkeää pysähtyä pohtimaan asioita perusteellisesti. Elämänmuutos ei käy hetkessä, vaan vaatii prosessointia, Ståhlberg muistuttaa.

Unelmaa pohtimassa

Useinkaan oma suunta ei ole heti selvillä, vaikka tietääkin haluavansa jotain muuta. Jos unelma ei ole vielä hahmottunut, on helpointa aloittaa listaamalla ne asiat, josta ei pidä.

– Harjoitus kannattaa kirjoittaa paperille, jolloin siitä tulee konkreettisempi. Listaa sellaiset asiat, joita ei halua tehdä ja kirjoita niille vastakohdan. Esimerkiksi, ”en halua työskennellä yksin” ja sen vastakohdaksi ”haluan työskennellä tiimissä”.

Leena Ståhlberg toimii opinto-ohjaajana, työhönvalmentaja ja kouluttajana omassa Suunta palvelut -yrityksessään.

Kun ensiksi miettii, mitä ei halua tehdä, omat toiveet nousevat helpommin esiin. Harjoituksen kautta voi alkaa hahmottua ajatus tai haave siitä, mitä voisi tehdä.

Sopivaa työtä pohtiessaan kannattaa paneutua perusteellisesti omiin arvoihinsa, sillä tehtävien tulisi olla niiden mukaiset. Ihmiset uupuvat helposti työhön, joka on omien arvojen vastaista.

– Olen kuullut monilta elämänmuutosta tehneeltä ihmiseltä, kuinka kestämättömäksi työskentely on käynyt, kun esimerkiksi toimintatavat tai työpaikan ilmapiiri ovat sotineet omia arvoja vastaan.

Kun elää omia arvojaan kunnioittaen, on helpompi elää onnellista elämää. Arvot auttavatkin valintojen tekemisessä, mutta ensin ne itää tunnistaa.

– Omat arvonsa voi kirkastaa kirjoittamalla paperille itselleen tärkeitä asioita. Niitä voi kirjoittaa niin paljon kuin tulee mieleen. Sen jälkeen näistä sanoista karsitaan kymmenen tärkeintä ja lopuksi vielä viisi kaikkein merkityksellisintä arvoa.

Kun nämä viisi ydinarvoa on selvillä, voi miettiä, toteutuvatko ne omassa työssä. Jos eivät, niin ne kuitenkin auttavat pääsemään oman ihannetyön jäljille.

Vahvuudet tapetille

Ihminen on parhaimmillaan, kun saa tehdä asioita, joissa on hyvä ja jotka kiinnostavat. Meillä kaikilla on vahvuuksia, jotka kannattaa kaivaa esille, sillä arkielämässä emme edes tule huomanneeksi niitä.

– Vahvuuksiaan voi miettiä esimerkiksi niiden roolien kautta, joissa on elämänsä aikana toiminut. Rooleja voivat olla esimerkiksi isonsisko, opiskelija, kesäharjoittelija, asiantuntija tai tiimin esimies. Jokaisessa tehtävässä on tarvinnut tiettyjä taitoja.

Kun miettii taitojaan, voi huomata, että joku niistä saattaa toistua monessakin roolissa. Nämä ovat useimmiten niitä todellisia vahvuuksia.

Kiinnostuksen kohteita kannattaa muistella jo lapsuuden haaveista lähtien. Mikä lapsena kiinnosti ja millaisia urahaaveita silloin oli. Millaisia voimavaroja ja ominaisuuksia jo silloin ilmeni.

– Jotkut aihepiirit ovat saattaneet kiinnostaa koko elämän. Lapsuuden haaveet saattavat antaa vihjeitä, millaisiin asioihin tuntee kutsumusta, Ståhlberg huomauttaa.

Ylipäätään kannattaa kirjata ylös kaikki asiat, jotka kiinnostavat itseä. Ne voivat liittyä niin työelämään, vapaa-aikaan ja harrastuksiin kuin politiikkaan, viihdemaailmaan tai luontoon. Tällainen lista toimii hyvänä inspiraation lähteenä ja voi auttaa keksimään helpommin itseä kiinnostavia tehtäviä.

Tuumasta toimeen

Kun on hahmottanut mitä haluaa ja mitä kohti on menossa, kannattaa seuraavaksi selvittää, mikä on mahdollista. Ennen isoja päätöksiä on hankittava tietoa ja verrattava vaihtoehtoja. Jos haluaa esimerkiksi vaihtaa alaa, on puntaroitava omat reunaehtonsa.

20 sekunnin sääntö 

Asioihin tarttumiseen vaaditaan 20 sekuntia tehdä heti jotain.
Jos innostut jostain, ota ensimmäinen askel saman tien. Se voi olla puhelu, viestin kirjoittaminen tai palaverin järjestäminen.
Näin saat asian alkuun.

Lähde: Saku Tuomisen lainaus kirjasta Omannäköinen elämä, Leena Ståhlberg, Marjaana Herlevi

– Jos uusi ura vaatii opiskelua, pitää miettiä, riittävätkö rahat siihen tai onko mahdollista saada aikuiskoulutustukea. Onko mahdollista vaihtaa paikkakuntaa vai sitooko esimerkiksi puolison työpaikka.

Netistä löytyvän tiedon lisäksi on hyvä haastatella alan ihmisiä. Keskustelun avulla voi kartuttaa tietoa, saada uusia näkökulmia ja samalla asiat konkretisoituvat ja omatkin ajatukset selkiytyvät.

– Jos miettii alanvaihtoa, kannattaa hankkiutua sellaisten henkilöiden pariin, jotka ovat uskaltaneet tehdä hyppäyksen tuntemattomaan ja kysellä, mistä he löysivät rohkeuden siihen.

Toivomalleen uralle voi päästä monia reittejä. Aina opiskelupaikan saaminen ei onnistu tai eteen tulee muita esteitä. Sitä varten kannattaa tehdä ajoissa myös varasuunnitelma, jotta ei tule kiusausta heittää hanskoja tiskiin.

– Menestykselliset asiat eivät tapahdu käden käänteessä, kuten mediassa annetaan usein ymmärtää. Unelmia täytyy pitää tietoisesti yllä, mutta niiden tavoittelussa on hyvä muistaa, että suuria unelmia ei useinkaan saavuta ilman työtä, yrittämistä ja ponnisteluja, Ståhlberg painottaa.

Asenne ratkaisee

Asenteen merkitystä ei kannata unohtaa, koska sillä on merkittävä vaikutus tavoitteisiin pääsemisessä. Kaikenlaista sattuu ja tapahtuu, eikä vastoinkäymisiltä voi välttyä, mutta omaan asenteeseensa pystyy aina vaikuttamaan. Tutkimusten mukaan asenne on menestymisen kannalta merkityksellisempää kuin lahjakkuus, geeniperimä tai olosuhteet.

Kuva monkeybusinessimages/iStock

– Tapaan työni puitteissa paljon ihmisiä, jotka kokevat, että mikään ei muutu ja hokevat sitä kuin mantraa. Sen sijaan tulisi pohtia, voisiko työhön asennoitua toisella tavalla ja löytää siitä pieniä ilonpilkahduksia tai muuttaa vähän työotettaan, jolla voisi saada lisädraivia työhön, Ståhlberg ehdottaa.

Myös kiitollisuus kannattaa valita tietoisesti osaksi omaa elämänasennetta. Aivojaan voi treenata esimerkiksi kysymällä itseltään joka aamu töihin lähtiessään, että mitä kivaa onkaan edessä, tai työpäivän päätyttyä pohtia, mitkä asiat menivät hyvin ja mistä nautti.

– Myönteinen elämänasenne ja pienistä asioista iloitseminen ovat kaikkien saavutettavissa. Vaikka ei heti ryhtyisi tekemään isoa elämänmuutosta, voi pienilläkin päätöksillä kohottaa mielialaansa ja päästä hyvään alkuun.

Tyytymättömyys alkaa usein siitä, että jokin raja on ylittynyt. Levänneenä on helpompi huomata vaaranpaikat ja oman jaksamisensa rajat, joita ei enää halua ylittää.

– Omat rajansa on hyvä paaluttaa. Päättää vaan tehdä työnsä niin hyvin kuin pystyy ja sopia itsensä kanssa, että se riittää. Uhrautuminen ei kannata koskaan.

 

Harjoitus: Voimaviitoset

Ota tämä harjoitus jokapäiväiseen ohjelmaasi.

Keskity ja hengitä rauhallisesti.

Kysy itseltäsi seuraavat viisi kysymystä:

  • Mistä olet juuri nyt onnellinen elämässäsi?
  • Mikä juuri nyt kiinnostaa sinua eniten elämässäsi?
  • Mistä nautit elämässäsi juuri nyt?
  • Mistä olet kiitollisin juuri nyt?
  • Miltä sinusta tuntuu juuri nyt?

Lähde: Omannäköinen elämä, Leena Ståhlberg, Marjaana Herlevi, PS-kustannus

Jos tykkäsit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)