COACHING

Mainos
TEKSTI JA KUVA TERHI LAVONEN | 3.5.2017 | KOLLEGA.FI
Tiimityöskentely – tuskaa vai timanttia?

Mirkku ja Lennu ovat käsi pystyssä, kun johtaja Korhonen kertoo uudesta projektista. Korhonen huokaisee syvään. Parivaljakko on kyllä tunnettu työskentelytehokkuudestaan, innokkuudestaan ja nopeudestaan, mutta he ovat jo lähestulkoon jokaisessa talon projektissa mukana. Miksi ei koskaan ketään muita?

Terhi Lavonen on valmentaja, joka ottaa työnsä vakavasti, mutta tekee sen ilolla.

Muut työntekijät nyökyttävät ja kaikki kannattavat tottakai Mirkkua ja Lennua. Kaksikon työn tuloksena ulos pukkaa kohtuullista tavaraa, mutta Korhosta onkin ruvennut harmittamaan, että lopputulos on aina sitä samaa, tuttua ja turvallista. Ei koskaan mitään uutta, yllättävää tai riskirikasta. ”Kiitokset Mirkulle ja Lennulle, mutta tällä kertaa olen päättänyt kasata tiimin toisella tavalla.” Johtaja Korhonen kaivaa nimilistan esiin ja syvä hiljaisuus laskeutuu neuvotteluhuoneeseen.

Erilaisia rooleja, erilaisia tiimejä

Tiimin kokoamisessa ja kasaamisessa on tärkeää miettiä, mitä sen toiminnalta ja tuloksilta odotetaan. Jos pitää päästä nopeasti tuttuun ja turvalliseen lopputulokseen, tiimiin kannattaa valita samalla tavalla toimivaa ja ajattelevaa ja saman taustan omaavaa porukkaa. Jos taas aikaa on käytettävissä enemmän ja tarkoituksena on etsiä uusia ja innovatiivisempia ratkaisuja, tiimin jäseniksi kannattaa ehkä haalia keskenään mahdollisimman erilaisia ihmisiä.

Belbinin mukaan parhaiten menestyvissä tiimeissä on erilaisia, eri tavalla toimivia ja erilaisiin asioihin huomiota kiinnittäviä ihmisiä. Tutkiessaan monenlaisia tiimejä ja niiden toimintaa Belbin määritti yhdeksän tiimiroolia, jotka kuvaavat tiimin jäsenten työskentelytapoja. Hänen mukaansa parhaista tiimeistä löytyy näitä kaikkia rooleja.

  1. Kehittäjä (Plant)
    Keksijä, ideoija, luova, mielikuvitusrikas, epäsovinnainen. Ratkaisee ongelmia, kuuntelee muiden näkemyksiä ja tuo esille asioita, joita toiset eivät ole tulleet ajatelleeksikaan. Menettää helposti mielenkiintonsa rutiiniasioihin ja unohtaa määräajat.
  2. Resurssietsijä (Resource investigator)
    Mahdollisuuksien etsijä, yritteliäs, ulospäinsuuntautunut, työstään innostunut. Huomaa uudet mahdollisuudet, luo suhteita ja kontakteja, verkostoituu ahkerasti. Keskittyy mielellään innostaviin asioihin, mutta on heikko toteuttamaan.
  3. Koordinaattori (Coordinator)
    Kypsä, luottavainen, varmaotteinen, delegoiva. Osaa hyödyntää tiimin vahvuuksia, luo positiivista synergiaa, kirkastaa tavoitteita ja koordinoi toimintoja. Toisinaan keskittyy kokonaisuuteen niin, ettei tiedä yksityiskohdista mitään. Saattaa olla manipuloiva.
  4. Piiskuri (Shaper)
    Päällepuskeva, haastava, dynaaminen, energinen, toimintakeskeinen. Viihtyy paineessa eikä pelkää sanaharkkaa tai väittelyä. Toisinaan terävä sanoissaan ja kärsimätön toimissaan.
  5. Analysoija (Monitor evaluator)
    Harkitseva, arvostelukykyinen, objektiivinen. Näkee kokonaisuuksia, punnitsee vaihtoehtoja tarkkaan ja kerää tietoa ennen päätöksiä. Toisinaan jahkailee liikaa ja vaikuttaa skeptiseltä.
  6. Yhteistyön rakentaja (Team-worker)
    Yhteistyökykyinen, toiset huomioiva, diplomaattinen, kuuntelija. Rakentaa ratkaisuja, ehkäisee ristiriitoja ja toimii yhteisen päämäärän eteen. Varmistaa että kaikkien ääni tulee kuulluksi ja huomioiduksi. Epävarma ristiriitatilanteissa, ei halua ”valita puolta”.
  7. Toimeenpanija (Implementor)
    Kurinalainen, luotettava, käytännöllinen, tehokas. Kääntää ideat käytännön toimiksi. Toisinaan joustamaton uusissa tilanteissa ja pysyy mielellään mukavuusalueellaan.
  8. Viimeistelijä (Completer finisher)
    Tunnollinen, tarkka, uuttera. Huomioi ja huomaa yksityiskohtia, testaa ja tarkistaa, pitää huolta laadusta. Toisinaan tavoittelee liikaa täydellisyyttä ja on haluton delegoimaan tehtäviä.
  9. Spesialisti (Specialist)
    Oma-aloitteinen, järjestelmällinen, kurinalainen, sitoutunut, asialleen vihkiytynyt. Tarjoaa tietoa ja taitoa, jota kaikilla ei ole. Saattaa ihastua senhetkiseen tekemiseen niin, että suurempi kokonaisuus katoaa.

Hyvä tahto ja yhteinen maali

Kaikkein helpointa tiimiläisen näkökulmasta on työskennellä samankaltaisten ihmisten kanssa. Työn lopputuloksen kannalta se ei kuitenkaan ole aina hedelmällistä. Erilaisten toimijoiden työskentelytaival taas saattaa toisinaan tuntua tuskien tieltä, mutta lopputulos voikin yllättää positiivisesti. Kun yksi kiinnittää enemmän huomiota yhteen asiaan ja toinen taas toiseen, voidaan työskentelyssä hyödyntää myös erilaisia vahvuusalueita.

Jos projekteissa ja hankkeissa on aina mukana samat naamat, moni pääsee toki helpommalla. Esimiehen ei tarvitse erikseen miettiä tiimivalintaa ja hän yleensä tietää mitä saa. Muiden työntekijöiden ei tarvitse liikahtaa pois omalta mukavuusalueeltaan, oppia uutta tai tutustua uusiin työntekijöihin. Myös mirkut ja lennut saavat puuhastella mukana kaikessa niin kuin ennenkin. Ja mikään ei muutu.

Tiimityöskentely ja sen lopputulokset voivat parhaimmillaan olla suorastaan timanttia: paineen alla puristettuja jalokiviä. Kun vaan löytyy hyvä tahto hyväksyä erilaisuutta kanssamatkaajissa ja vahva halu päästä yhdessä maaliin.

Terhi Lavonen on työnohjaaja (STOry), kouluttaja, työyhteisö-intouttaja ja valmentaja. Lisätietoja Lavosesta löydät osoitteesta www.aikatra.com. Lue myös Lavosen edelliset kolumnit Hyväntuulisuuden pisaratartunta ja Voimaannuttava valittaminen.

Jos pidit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)