HENKILÖKUVA

Mainos
TEKSTI MARJA KASANEN KUVAT KARI ILORANTA JA L MASALIN | 30.9.2015 | KOLLEGA.FI
Väsymätön uudistaja

Uuteen heittäytymistä rakastava Leena Masalin on ihmisten innostaja. Nykyään itsenäisenä konsulttina toimiva Masalin on uransa aikana ehtinyt toimia niin keikkajohtajana kuin yritysten uudistajana väitöskirjan tekemistä unohtamatta.

Kauppatieteiden tohtori Leena Masalin on koko ikänsä tehnyt töitä ja opiskellut – alun perin olosuhteiden pakosta, myöhemmin intohimosta uuden oppimiseen. Kielistä pitävä Masalin kirjoitti kouluaikanaan laudaturin paperit, joilla 70-luvun lopulla pääsi suoraan Hankenille opiskelemaan.

Leena Masalin on uudesta innostuva ihminen.
Leena Masalin uskoo ihmisissä oleviin mittaamattomiin voimavaroihin ja mahdollisuuksiin.

– Jouduin kuitenkin suorittamaan todella vaikean ruotsinkielen kielikokeen, josta pääsin kunnialla läpi. Hanken kiinnosti, sillä siellä sai opiskella monipuolisia aineita kuten organisaatiopsykologiaa, markkinointia, taloutta, hallintoa ja strategiaa, Masalin kertoo.

Täysipäiväisesti Masalin opiskeli vain vuoden verran, jonka jälkeen hän alkoi tehdä töitä opintojen ohessa. Masalin avioitui 22-vuotiaana ja nuoren parin oli tehtävä osapäivätöitä pystyäkseen elättämään itsensä.

– Opintolainan kyllä nostimme, mutta se ei riittänyt. Siihen aikaan ei ollut opintorahaa eikä asuntotukea.

Hankenin ohessa Masalin opiskeli myös venäjää Helsingin yliopistossa, mutta kieliopinnot jäivät, kun hänelle tarjottiin paikkaa Nokian Elektroniikan idänkaupan osastolla.

– Työskentelin Nokian idänkaupan osaston vientiassistenttina ja opiskeluni venyivät työn vuoksi. Valmistuin lopulta vuonna 1981 ja siihen mennessä ensimmäinen lapsemmekin oli ehtinyt syntyä.

Masalin työskenteli Nokialla vielä neljä vuotta, kunnes kyllästyi idänkaupan kiemuroihin ja päätti lähteä pois.

– Olin kolmekymppinen ja minulla oli neljä lasta. Olin työskennellyt runsaat seitsemän vuotta idänkaupan parissa ja halusin jotain uutta.

Koulutusala lumoaa

Elettiin vuotta 1985 ja Masalin siirtyi perheyhtiö Cronvallin palvelukseen. Masalin ehti työskennellä talossa neljä vuotta, kunnes 90-luvun lama iski päälle.

– Firmaa jouduttiin saneeraamaan, jolloin jätin paikkani ja aloin opiskella kaksivuotista MBA-tutkintoa Kauppakorkeakoulussa.

Vuoden verran opiskeltuaan Masalin löysi itsensä MBA-ohjelman projektijohtajana.

– Aloitin hoitamalla MBA-opiskelijoiden ulkomaanvaihtoa. Innostuin valtavasti koulutusmaailmasta ja tajusin löytäneeni oman alani.

Vuonna 1995 Masalin kutsuttiin johtamaan Kauppakorkeakoulun johtamiskoulutusyksikköä, joka oli murrosvaiheessa. Masalin pääsi yhtiöittämään laitosta osakeyhtiöksi ja siirtyi sen toimitusjohtajaksi.

– Laman patoaman koulutustarpeen purkautuessa onnistuimme nopeassa ajassa kasvamaan ja kansainvälistymään. Teimme yrityskohtaisia koulutusprojekteja suurissa suomalaisissa yrityksissä ja perustimme tytäryhtiön Singaporeen.

Masalin toteutti lukuisia projekteja ja nautti pioneerityöstään. Lähes seitsemän vuoden työrupeaman jälkeen hän ryhtyi väitöskirjan tekoon.

– Jäin kahden vuoden opintovapaalle. Keräsin aineistoa Stora Enson fuusion aikaisista tapahtumista ja suoritin tohtoriopintoja.

Palkkatyöstä omaan firmaan

Väitöskirja jäi kesken, kun Masalin kutsuttiin Fintraan toimitusjohtajaksi. Ensitöikseen hän päätti pistää koulutuksen kokonaan uusiksi.

– Uudistimme vientimarkkinointikoulutuksen rakentamalla sen tilalle maakohtaisia myynti- ja markkinointivalmennuksia. Lisäksi kansainvälistimme Fintran toimintaa perustamalla tytäryhtiön Pietariin.

Työskenneltyään talossa neljä vuotta Masalin päätti lähetä, sillä hän koki tehneensä oman osuutensa Fintran muutoksessa.

– Perustin oman yritykseni Evolveren vuonna 2007 ja kävin jälleen väitöskirjani kimppuun.

Konsultoinnin myyminen vei kuitenkin kaiken ajan, eikä väitöskirja edennyt. Masalin kouluttautui coachiksi, teki valmennustöitä yrityksissä ja verkostoitui kokeneen konsulttijoukon kanssa.

– Muodostimme Strato-nimisen verkoston, joka koostui seitsemästä konsultista. Kirjoitimme yhdessä strategian toteuttamista käsittelevän kirjan, joka sai hyvän vastaanoton.

Lopulta Masalin palasi väitöskirjansa pariin ja keskittyi sen viimeistelyyn. Puolentoista vuoden intensiivisen työskentelyn jälkeen hän väitteli tohtoriksi vuonna 2013.

– Sain ison repun pois selästä ja saatoin vihdoinkin huoata helpotuksesta.

Ympyrä sulkeutuu

Viimeisen vuoden ajan Masalin on toiminut keikkajohtajana. Hänet palasi Cronvallin perheyritykseen toimitusjohtajaksi, sillä yrityksessä tarvittiin muutosjohtajaa.

– Tekninen tukkukauppa on murrosvaiheessa ja haasteellinen taloudellinen tilanne on osaltaan vaikuttanut markkinoihin. Jouduimme tekemään uudelleenorganisointeja ja kustannusleikkauksia.

Kuluneen vuoden aikana Masalin kertoo silmiensä auenneen digitalisaation merkittävyydestä.

– Digitalisaatio muuttaa kovalla vauhdilla niin teollisuutta kuin yrityksiä. Ne yritykset, jotka eivät pysty mukautumaan muutokseen, näivettyvät nopeasti.

Syyskuusta lähtien Masalin on toiminut jälleen itsenäisenä konsulttina. Masalin on uudistamassa omaa palvelukonseptiaan, sillä koko työelämä on myllerryksessä ja muutoksen johtamista tarvitaan entistä enemmän. Tällä hetkellä hänen tärkeimpänä tavoitteenaan on löytää keinot saattaa yhteen vanhat taitajat ja uudet digiosaajat.

– Haluaisin järjestää foorumin, jossa kokeneet konkarit kohtaisivat kolmekymppiset digimaailman kasvatit. Erilaisuuden yhdistämisestä voisi syntyä jotain uutta ja hyödyllistä – ja sitä tässä ajassa tarvittaisiin kipeästi.

Liikuntaa ja klassista musiikkia

Oma perheyhteisö on Masalinille hyvin tärkeä. Masalin on viiden lapsen perheestä keskimmäinen ja hänellä itsellään on neljä aikuista lasta.

– Myös sisaruksillani on paljon lapsia. Äskettäin vietimme äitini 89-vuotispäiviä ja paikalla oli lapsia, lapsenlapsia ja lapsenlapsenlapsia. Isosta perheestä on paljon iloa.

Mökillä lapsenlapsen kanssa.
Mökillä lapsenlapsen kanssa.

Hyvinvointiaan Masalin hoitaa liikunnalla. Ympäri vuoden arkeen kuuluvat pitkät kävelylenkit ja talvisin hiihtäminen.

Perheen kesäharrastuksiin kuuluu mökkeily Keski-Suomessa. Luonnon keskellä oleminen on Masalinin mielestä paras tapa ottaa etäisyyttä työhön.

– Kesäpaikkamme on rakas harrastukseni. Siellä saan tehdä arkiaskareita, sienestää, marjastaa, soudella ja nauttia luonnosta.

Myös klassisella musiikilla on merkittävä sija Masalinin elämässä. Hän kuuntelee musiikkia päivittäin ja käy mahdollisuuksien mukaan konserteissa. Musiikkiin yhdistyy myös hyväntekeväisyys, sillä Masalin on ollut perustamassa Sibelius Akatemian oopperakoulutuksen kummitoimintaa.

– Vuosi sitten perustimme innokkaiden oopperan ystävien kanssa Oopperakoulutuksen kummit ry:n. Tuemme mestarikurssien järjestämistä ja kartutamme opiskelijoiden stipendirahastoa.

Syksy on ollut Masalinille suvantovaihetta ennen uuteen heittäytymistä. Masalin kokee olevansa parhaimmillaan silloin, kun saa vapaat kädet eikä työssä ole valmista sabloonaa.

– Koko elämä on jatkuvaa oppimista. Olen toiminnan ihminen ja haluan tehdä aina jotain uutta.

Jos pidit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)