AJANKOHTAISTA

Mainos
TEKSTI MARJA KASANEN KUVAT PIXMAC JA TUNNEAKATEMIA | 17.6.2015 | KOLLEGA.FI
Onnistuneen loman aakkoset

Kesälomaan ladataan usein runsaasti ylioptimistisia odotuksia ja toiveita, joita ei välttämättä ole edes mahdollista toteuttaa. Hartaasti odotettu loma voikin alkaa ristiriitaisissa tunnelmissa, jos työ on vienyt kaikki voimat eikä yhteistä lomasäveltä perheenjäsenten kanssa löydy.

www.pixmac/sunny_baby/Pond5
www.pixmac/sunny_baby/Pond5

Lomallelähtö tapahtuu yleensä kovassa kiireessä ja moni tehtävä jää pakostikin kesken. Ihannetilanteessa lomatunnelmiin saisi laskeutua kaikessa rauhassa, mutta nykymaailmassa tämä harvemmin onnistuu. Mitä hektisemmästä pyörityksestä lähtee, sitä kauemmin kestää palautuminen ja lomatunnelmiin pääseminen.

– Ennen lomalle lähtöä olisi hyvä saada keskeneräiset asiat sellaiseen vaiheeseen, että niihin on helppo palata loman jälkeen. Silloin lomailu sujuu rauhallisemmalla mielellä, psykologi Jarkko Rantanen Tunneakatemiasta sanoo.

Suomessa ihanteena on pidetty monen viikon yhtäjaksoista lomaa. Rantasen mielestä ei ole yhtä ainoaa oikeaa tapaa viettää lomaa.

– Kuormituksen määrästä riippuen saattaa kestää viikon tai kaksi ennen kuin ihminen pääse lomamoodiin. Eri ihmisillä voi kuitenkin olla erilaisia tarpeita eri tilanteessa.

Esimerkkinä Rantanen mainitsee uuden työroolin saaneen henkilön, joka saattaa haluta pitää lomansa pätkissä, kun taasen vuosikausia samaa työtä tehnyt voi haluta pitkän loman.

Tutkimuksissa on todettu, että vaativissa tehtävissä työskentelevien henkilöiden, kuten johtajien ja yrittäjien, on helpompi olla lomalla, kun he pysyvät työpaikan asioista ajan tasalla.

– Joku pitää meilipäivän kerran viikossa tai soittaa puhelun pääkallopaikalle tsekatakseen, että kaikki on hyvin. Kun tietää, että asiat sujuvat, voi huokaista helpotuksesta ja jatkaa lomaa. Se vapauttaa energiaa.

Omaa ja yhteistä aikaa

Loman saa helposti pilalle yliviritetyillä odotuksilla, jotka yleensä tuottavat vain pettymyksiä. Myös loman ahtaminen täyteen tekemistä ja ohjelmaa saattaa virkistymisen sijaan kuormittaa.

– Lomalla olisi hyvä antaa itselleen aikaa ja kokea jopa pitkästymistä. Monen työ on niin täyteen tupattua, että loman tulisi toimia selkeänä kontrastina työlle.

Jarkko Rantanen on psykologi.
Jarkko Rantanen on tunteisiin ja työelämän ihmiskysymyksiin erikoistunut psykologi ja coach.

Kesälomaa vietetään useimmiten yhdessä perheen kanssa. Jokaisella perheenjäsenellä on kuitenkin omia toiveita, joita olisi syytä kunnioittaa.

– Ihminen kaipaa myös omaa aikaa. Hyvä ratkaisu olisi, jos kaikilla perheenjäsenillä olisi omia juttuja, joita voisi tehdä itsekseen ja sen lisäksi yhteisiä juttuja.

Omaa aikaa tarvitaan myös tunteiden tutkiskeluun. Jatkuva kiire ja täyteen ahdettu kalenteri ovat jo sinällään tunne-elämän latistajia. Kun lomalle vihdoin pääse, myös tunteet pääsevät valloilleen.

– Loman alussa voi tulla voimakkaitakin reaktioita. Ensiksi tulee yleensä helpotuksen tunne, mutta sitä voi seurata ahdistunut ja pettynyt olo. Omaa tunne-elämäänsä kannattaa tarkkailla ja seurata, miten olotila kehittyy.

Rantanen muistuttaa, että kun ihmisellä on enemmän löyhää, vapaata aikaa, hän palautuu lähemmäs luonnollista olotilaansa. Jo keräilytaloudessa tehtiin työtä, mutta myös istuskeltiin leirinuotiolla kaikessa rauhassa taivasta katsellen. Ihmisen aivot on suunniteltu siten, että tarvitsemme joutilasta aikaa.

Irtiotto arjesta

Helpoin tapa päästä lomafiilikseen on maiseman vaihtaminen. Se, että pääsee pois kotiympyröistä ja arjen vaatimuksista, kuten siivoamisesta, ruoanlaitosta ja tekemättömien asioiden listasta, tekee aivoille hyvää.

– Mielenrauhan vuoksi moni tykkää ensin laittaa kodin kuntoon ja lähtee sitten matkalle. Erilainen ympäristö tarjoaa aivoille uusia virikkeitä, jotka virkistävät.

www.pixmac/igterex/Pond5
www.pixmac/igterex/Pond5

Maisemanvaihdon ei aina tarvitse tarkoittaa kallista ulkomaan matkaa, vaan siihen riittää pelkkä mökille meno tai vaikka viikonloppu sukulaisten luona. Pääasia on, että tekee jotain arjesta poikkeavaa.

Koska lomalla on aikaa ajatella, sillä voi olla vaikutusta myös lomanjälkeiseen elämään. Rantanen kertoo esimerkkitarinan henkilöstä, jolla kesti yli kaksi viikkoa päästä lomatunnelmiin.

– Kaveri huomasi vasta lomalle päästyään, miten väsynyt hän oli ollut. Palauduttuaan hän nautti loppulomasta ja teki päätöksen vähentää työntekoa lomalta palattuaan.

Päätös myös piti ja henkilö alkoi rajata työntekoaan, eikä enää kirjoittanut sähköposteja iltamyöhään vaan rupesi priorisoimaan ajankäyttöään.

– Usein asetamme itse itsellemme liikaa odotuksia ja vaatimuksia. Lomalla onkin hyvä tarkastella työtään, kun siihen saa etäisyyttä.

Lomatilinpäätös

Loman lopuksi voi miettiä, onko loma ollut onnistunut eli onko itsellä virkistynyt ja levännyt olo. Jos olo on virkeä, loma on tehnyt tehtävänsä. Jos olo taasen on väsynyt, on syytä miettiä, mikä meni pieleen.

– Lomailuakin voi oppia. Jos jokin asia meni mönkään, niin se kannattaa pistää mieleen, jotta sitä voi välttää jatkossa. Onnistuneet asiat kannattaa niinikään laittaa ylös, koska niiden toistaminen tuo hyvän mielen.

Kun töihinpaluun aika koittaa, voi tunnustella, millaisin mielin laskeutuu takaisin työarkeen. Tuntuuko mukavalta nähdä työkaverit ja päästä hommiin vai valtaako mielen ahdistus, että tähänkö pitää taas palata.

– Vaikka kesäloma onkin tärkeä, se ei kanna kovin pitkälle syksyyn. Jaksamisestaan pitäisi huolehtia ympäri vuoden. Tämä tarkoittaa lepoa ja palautumista myös iltaisin ja viikonloppuisin, jotta olo pysyy virkeänä myös arkena.

 

Vinkkejä hyvään lomaan

  • Ole jouten. Anna itsellesi aikaa vain olla – jopa pitkästymiseen saakka.
  • Vältä suorittamista ja tiukkoja lomaohjelmia. Muista, että loma on vastapainoa työlle.
  • Jaa arkityöt perheenjäsenten kesken. Kenenkään ei tarvitse yksin
    vastata kotitöistä.
  • Vietä välillä täysin omaa aikaa, vaikka olisit perheellinen.
  • Vaihda maisemaa. Irtiotto arjesta virkistää.

Jos pidit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)