AJANKOHTAISTA

Mainos
TEKSTI MARJA KASANEN KUVAT JAAKKO LUKUMAA JA PIXMAC | 26.3.2014 | KOLLEGA.FI
Innostus luo iloa ja energiaa

Suomalaisessa työkulttuurissa tunteet on totuttu kätkemään eikä innostusta ei ole tapana hehkuttaa. Innostuminen on kuitenkin voimakas myönteinen tunne, jonka kokeminen on hyvinvoinnillemme välttämätöntä.

Innostuminen on ihmiselle luontaista. Jo pienet lapset innostuvat kaiken aikaa, mutta taito kitketään pikkuhiljaa lapsen tullessa kouluikään. Koulussa lasta aletaan muokata normien mukaiseksi ja innostusta pidetään lähinnä opetuksen häiritsemisenä.

www.pixmac/pressmaster/Pond5
www.pixmac/pressmaster/Pond5

– Työikään mennessä useat meistä ovatkin jo oppineet toimimaan hillitysti ja kätkemään innostuksensa. Pystymme kokemaan valtavaa riemua tai suunnatonta surua ilman, että kukaan edes huomaa sitä, psykologi, psykoterapeutti Mikael Saarinen sanoo.

Saarinen on perehtynyt innostukseen omassa työssään ja kirjoittanut aiheesta kirjan Innostus – Myötämanipuloinnin aakkoset yhdessä Pauli Aalto-Setälän kanssa.

Innostuminen on monitasoinen prosessi, johon vaikuttaa muun muassa ihmisen temperamentti ja se, minkälaisia vuorovaikutustaitoja henkilö on oppinut kotona. Jokaiselle tulisi Saarisen mukaan sallia omaan persoonaan sopiva tapansa innostua.

– Kaikki ihmiset eivät voi innostua samalla tavalla. Osalla innostuminen näkyy selkeästi kasvonilmeistä ja liikehdinnästä, kun toinen taas voi istua vain paikallaan ja seurata sivusta, mitä tapahtuu, Saarinen kertoo.

Myötämanipulointi avuksi

Innostuminen on loppujen lopuksi varsin helppoa. Se vaatii vain myönteisen huomion ja energian suuntaamista tähän hetkeen ja siihen, mikä on meille tärkeää.

– Positiiviset tunteet vaikuttavat mielialaan, ajatteluun ja käyttäytymiseen, ja niitä voi tuottaa yksinkertaisilla keinoilla.

Psykologi Mikael Saarinen toimii psykoterapeuttina ja tutkimusasiantuntijana ja on kirjoittanut lukuisia tietokirjoja.
Psykologi Mikael Saarinen toimii psykoterapeuttina ja tutkimus-asiantuntijana ja on kirjoittanut lukuisia tietokirjoja.

Saarinen on kehittänyt helppoja myötämanipulaatioharjoituksia, joiden avulla voi vaikuttaa aivoihinsa ja kohottaa mielialaansa. Yksi helpoimmista harjoitteista on poskilihasten aktivointi.

– Kun laittaa kynän suuhunsa poikittain, poskilihakset nousevat ja aivot saavat viestin, että ihminen hymyilee. Koska teko on jo itsessään huvittava, henkilöä alkaa pikkuhiljaa aidosti naurattaa. Näin feikistä on tullut tosiasia, ja mieliala on muuttunut myönteiseksi.

Saarinen kehottaa meitä kiinnittämään huomiota siihen, minkälaisia tunteita päivän aikana koemme ja sitoutumaan siihen, että yritämme tuottaa itsellemme mahdollisimman paljon myönteisiä kokemuksia.

– Positiiviset tunteet suojaavat ja auttavat meitä kestämään paremmin  vastoinkäymisiä.

Vaikuttaminen vaatii aitoutta

Innostus paistaa ihmisestä ja muiden innostamisessa aitous on ensiarvoisen tärkeää.  Jos esimerkiksi johtaja pitää puhetta, mutta hänen kasvoillaan ei näy ilmeitä ja hänen äänensä on tasapaksu, ei työyhteisö vakuutu hänen sanoistaan.

– Aito ja näkyvä innostus koskettaa ihmisiä ja nostaa vireystilaa. Meillä Suomessa on valitettavasti aika latistava ja innoton puhekulttuuri.

Innostava dialogi luodaan pienillä teoilla. Jo pelkästään se, että vastapuoli nyökkäilee, myötäilee ja tekee lisäkysymyksiä, innostaa kertojaa. Nämä eleet osoittavat kiinnostusta ja arvostusta puhujaa kohtaan.

– Myötämanipulointi perustuu läsnäoloon, myönteisiin tunteisiin ja hyväksyvään asenteeseen. Kun aikuinen leikkii lapsen kanssa, hän toteuttaa juuri tätä: ihmettelee lapsen piirustusta, kyselee ja kehuu lasta ja taputtaa ystävällisesti tämän olkapäätä.

Vastaavasti latistaminen on yhtä helppoa. Keskeyttäminen, toisen päälle puhuminen, arvostelu ja vertailu tappavat kaiken innostuksen.

Latistamisen vaikutukset ovat voimakkaat, sillä kielteisessä ilmapiirissä aivojen kyky vastaanottaa informaatiota heikkenee, muistitoiminnot heikkenevät, ihmisen toimintataso laskee ja sosiaaliset toimintataidot heikkenevät.

– Tämän vuoksi myönteisten tunteiden voimasta pitäisi puhua enemmän. Sen lisäksi, että ne vaikuttavat kehon palautumiseen, ne toimivat aivojen vakauttajina, terävöittävät ajattelua, lisäävät vastoinkäymisten sietokykyä ja sitovat meitä toisiin ihmisiin voimakkaammin.

Potkua kokouksiin

Kokoukset ovat useimpien mielestä varsinaista pakkopullaa, eivätkä palaverit innosta juuri ketään.

Kokoukseen osallistujien innostaminen on kuitenkin kiinni varsin pienistä asioista.

Palaverit kannattaisi Saarisen mielestä aloittaa herättämällä myönteisiä tunteita.

– Jokainen voisi kokouksen alussa kertoa kuluvan viikon aikana tapahtuneista onnistumisista. Silloin lähdettäisiin liikkeelle siitä, mikä on innostanut kutakin ihmistä.

www.pixmac/warren0909/Pond5
www.pixmac/warren0909/Pond5

Kiireisen päivän keskellä yksi tapa kokouksen aloittamiseen voisi olla rauhoittuminen.

– Esimerkiksi muutaman minuutin mindfullness-harjoitus takaisi sen, että osallistujat olisivat täysin läsnä palaverissa.

Myös musiikin soittaminen kokouksen alussa virittää mielialat aivan eri tasolle kuin suoraan asialistaan käyminen.

– Nykytekniikan antaisi mahdollisuuden käyttää innostamiseen myös erilaisia valoratkaisuja vaihtuvine väreineen.

Pahinta palavereissa on Saarisen mukaan kuitenkin paikallaan istuminen, sillä ihminen kaipaa liikettä.

– Kolmen tunnin kokouksen jälkeen innostuksesta ei ole tietoakaan.

Kaikki lähtee itsestä

Mikään ulkopuolinen taho tai tekninen ratkaisu ei kuitenkaan voi yksistään innostaa ihmistä.

– Innostus lähtee meistä itsestämme. Ketään ei voi pakottaa innostumaan.

Saarinen perääkin jokaista etsimään itse innostuksen lähteensä. Hänen mielestään liian moni syyllistää esimiestään siitä, ettei tämä ole innostava eikä luo tarpeeksi hyviä olosuhteita innostukselle.

– Itsellänikään ei ole ollut montaakaan innostavaa esimiestä, vaikka olen työskennellyt lukuisissa firmoissa. Silloin vain pitää löytää oma innostuksensa kollegoista, asiakkaista tai työn sisällöstä.

Parasta innostusta on merkityksen löytäminen omaan työhönsä ja elämäänsä.

– Kun innostumme aidosti, se tarttuu helposti ympäristöömme. Siten voimme yhdessä luoda innostavaa kulttuuria, jossa syntyy jotain merkittävää.

 

Mikaelin myötämanipulointiharjoitus

Mielialan kohottaminen

  1. Valitse musiikkikappale, joka saa sinut innostuneeksi ja energiseksi.
  2. Kuuntele kappaletta tarkasti ja yritä samalla tietoisesti parantaa mielialaasi.
    Tutkimuksissa on havaittu, että myönteinen mieliala kohenee vain, jos panostaa tietoisesti sen parantamiseen.
  3. Anna iloisuuden tuntua kasvoillasi, hartioissasi, rintakehässäsi ja koko kehossasi

Lisää innostumisen keinoja löydät Mikael Saarisen ja Pauli Aalto-Setälän kirjasta Innostus – Myötämanipuloinnin aakkoset, Talentum. Katso myös kirjan arvostelu Kirjapalstalta.

Jos pidit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)