HENKILÖKUVA

Mainos
TEKSTI JA KUVA MARJA KASANEN | 29.5.2013 | KOLLEGA.FI
Hyväksyminen muuttaa asennetta

Mindfulness-kouluttaja Leena Pennanen yrittää elää kuten opettaa ja luoda elämäänsä tasapainoa. Se ei kuitenkaan ole yksinkertaista, sillä innostava työ vie mennessään, eikä pysähtyminen ole hänellekään helppoa.

Leena Pennasen tie mindfulness-MBSR-kouluttajaksi on ollut pitkä ja monipolvinen. Menetelmän Suomeen tuonut Pennanen on luotsannut omaa kurssikeskustaan 2000-luvun alusta saakka.

Leena Pennanen toi mindfulnes-menetelmän Suomeen 2000-luvun alussa.
Leena Pennanen toi mindfulnes-menetelmän Suomeen 2000-luvun alussa.

Alun perin elintarviketieteiden maisteriksi Helsingin yliopistolta valmistunut Pennanen työskenteli 90-luvulla tuotepäällikkönä Fazerilla, kunnes tie vei miehen opintojen mukana ulkomaille Ranskaan.

– Olin äitiyslomalla, kun mieheni suoritti vuoden kestäneet MBA-opinnot Fontainbleussa. Toisen tyttären saatuani jäimme ulkomaille, sillä mieheni sai Saksasta työpaikan ja minä halusin aloittaa siellä vaihtoehtoisten hoitomuotojen opiskelun, Leena Pennanen kertoo.

Pennasta oli jo nuoresta pitäen kiinnostanut kehon ja mielen yhteys, ja opiskeluaikana hän oli aloittanut joogaamisen. Saksassa Pennanen suoritti aluksi kolmivuotisen Heilpraktiker-koulun, jossa hän tutustui muun muassa osteopatiaan, akupunktioon ja fytoterapiaan.

– Sain koulussa laajan läpileikkauksen eri aloista. Koulutus myös tuki suorittamaani elintarvikemaisterin tutkintoa.

Sen jälkeen Pennanen kouluttautui joogaopettajaksi ja suoritti monivuotisen Hakomi-kehopsykoterapiatutkinnon. Elettiin 90-luvun loppua.

– Pidin vastaanottoa Saksassa, mutta en kaikesta opiskelustani huolimatta ollut vieläkään tyytyväinen kokonaisuuteen, sillä jotain tuntui puuttuvan.

Puuttuva pala löytyy

2000-luvun alussa Pennanen löysi googlen kautta mindfulness-MBSR-koulutuksen, joka oli juuri alkanut Saksassa.

– Mindfulness-koulutus oli sitä, mitä olin etsinyt, sillä siinä toteutuu mielen ja kehon yhteys. Olin ensimmäisiä ohjaajia, jotka valmistuivat Saksassa.

Saatuaan menetelmästä erinomaisia tuloksia Pennanen päätti tulla Suomeen perustamaan oman kurssikeskuksen. Ensimmäiset kurssit hän piti vuonna 2003.

– Toin mindfulness-menetelmän Suomeen. Kymmenen vuoden aikana olen ehtinyt kouluttaa pitkälti toista tuhatta henkilöä, mukaan lukien uusia mindfulness-ohjaajia.

Vuodenvaihteeseen saakka Pennanen oli aina ohjannut omat kurssinsa, mutta keväällä hän joutui uuteen tilanteeseen, kun hän sairastui sitkeään keuhkokuumeeseen eikä pystynyt opettamaan.

– Olin monta kuukautta todella kipeä. En jaksanut mitään, jouduin vain hyväksymään tilani ja sairauteni.

Vastustus lisää kärsimystä

Sairastaessaan Pennanen joutui omakohtaisesti harjoittamaan hyväksyntää, joka on mindfulnessin ydin. Hän koki syvällisesti, miten tuska ja kipu kuuluvat elämään, vaikka ihminen yrittääkin parhaansa mukaan välttää niitä.

– Vastustaminen vain lisää kärsimystä. Sen sijaan ihminen voi itse valita, miten suhtautuu kivun kohtaamiseen. Huomasin, että hellittäessäni edistin paranemistani.

Toinen oivallus, joka helpotti Pennasen oloa hänen sairastaessaan, oli, että mikään ei kestä ikuisesti.

– Kaikki tulee ja menee. Vaikka tunne, ajatus tai kehontuntemus on kokemushetkellä itselle totta, se loppuu aikanaan tai muuttaa muotoaan.

Vaikeimmaksi Pennanen koki sen, että hän joutui delegoimaan opetusta kouluttamilleen ohjaajille. Pennanen oli harkinnut ohjaajien käyttöä jo aiemmin syksyllä, mutta vasta sairastuminen sai hänet toteuttamaan aikeensa.

– Ymmärsin, että kaikkea ei tarvitse tehdä itse, ja asiat voi tehdä myös toisella tavalla. Silti luopuminen vaati luottamusta toisiin, eikä se ollut helppoa.

Innostuskin voi kuluttaa

Tällä haavaa elämä kulkee jo normaaleissa uomissa, mutta aiemmasta viisastuneena Pennanen on opetellut delegoimaan ja kieltäytymään liiasta työstä. Sairastuminen muistutti, kuinka tärkeää on huolehtia terveydestään.

– Olen karvaasti kokenut, että innostuminenkin voi kuluttaa. Pidän työstäni niin paljon, että mopo tahtoo välillä karata käsistä.

Pennasta innostaa työssä eniten se, että hän voi tarjota ihmisille työkaluja tasapainoisen elämän harjoittamiseen.

– Nautin siitä, kun huomaan ihmisten oivaltavan harjoituksen ytimen lyhyessäkin ajassa ja saavan apua elämäänsä.

Tätä nykyä Pennanen matkustaa jatkuvasti Saksan ja Suomen väliä. Pennasen toimisto sijaitsee Saksassa, mutta enimmän ajan hän kuitenkin viettää Suomessa, jossa ohjaa kursseja. Perheenjäsenistä aviomies ja nuorempi tytär asuvat Saksassa, kun taas vanhempi tytär opiskelee ja asuu Suomessa. Kahdessa paikassa asuminen tuo omat haasteensa elämään.

– Mindfulnessista huolimatta elämäni ei ole seesteistä ja tasapainoista, vaan se on välillä yhtä kaaosta. Menetelmä antaa minulle kuitenkin hyvät eväät luovia elämässä eteenpäin.

Mindfulness pähkinänkuoressa

MBSR eli mindfulness-based-stress-reduction on amerikkalaisen professori Jon Kabat-Zinnin vuonna 1979 kehittämä menetelmä.

Mindfulness eli hyväksyvä tietoinen läsnäolo tarkoittaa kykyä olla tässä hetkessä ja hyväksyä kaikki siihen liittyvät mielen liikkeet, kehon reaktiot ja asiat sellaisena kuin ne ovat.

Mindfulness-MBSR-menetelmä auttaa ymmärtämään kehon ja mielen viisautta. Hyväksyvää tietoista läsnäoloa voi harjoitella menetelmään kuuluvien yksinkertaisten hengitys-, meditaatio- ja joogaharjoitteiden avulla.

Lue lisää mindfulnessista jutusta Hyväksyvä läsnäolo luo mielenrauhaa sekä Leena Pennasen kursseista www.mindfulness.fi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)